Владу в Олександрійській “Батьківщині” забрав бізнесмен-власник нафтової компанії, що купує годинники за сотні тисяч гривень та імовірно, вчинив таємний переворот у партії

03.08.2018 00:00:009 переглядівАвтор: admin
/articles/10796-vladu-v-oleksandrijjskijj-batkivshhini-zabrav-biznesmen-vlasnik-naftovoyi-kompaniyi-shho-kupue-godinniki-za-sotni-tisyach-griven-ta-imovirno-vchiniv-taemnijj-perevorot-u-partiyi

Владу в Олександрійській

Олександрійські політики, що претендують на звання «представників народу», часто виглядають як ті, що ухватились за соломинку, за шанс здобути владу. Для цього використовуються сумнівні уявлення про порядність і щирість. Карикатурні уявлення про морально-ділові якості того, хто здобуває перемогу і отримує владне крісло, перевтілюються у викривлення волевиявлення виборців і продажність. Коли ж виявляється маленька політична брехня, вона веде до того, що у діях влади і політиків виявляється велика брехня. Але про це пізніше. Зараз – до фактів.

Керівником Олександрійської міської партійної організації ВО «Батьківщина» призначено Віталія Журавльова. Відповідний запис про зміну уповноваженої особи від партійної організації внесений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 30 червня цього року. Про це свідчать дані, які надає аналітична система Youcontrol. Зміна очільника партійного осередку в місті – не така вже й суперновина, щоб присвячувати їй сторінки у газеті. Але коли ми спробували дізнатись те, як це відбулось, з яких мотивів і які матиме наслідки, відкрився справжній олександріягейт. Все це схоже на корупційну політичну оборудку від якої отримають вигоду виключно політичні гравці, а не прості городяни.

Для того, щоб зрозуміти чому сталась така заміна керівника чи рокіровка (зміна однієї фігури на іншу), треба згадати історію питання і деякі цікаві факти.

 Посада за зраду

Керівну посаду очільника міської організації до зміни власника печатки, обіймала Олена Богоявленська. Саме вона, внаслідок створення ситуаційної, а потім фактичної більшості у міській раді, отримала посаду секретаря ради. Олена Богоявленська повела за собою «бютівців» і сполучилась із «Опозиційним блоком», «Силою людей» та депутатами, яких відкликає партія «УКРОП». Саме таким чином вона закріпилась на найвищій посаді в міський раді, яка є другою за значимістю у органах місцевого самоврядування, після міського голови. Саме підпис секретаря ради стоїть під всіма рішеннями міської ради. У виключних випадках, секретар ради бере на себе повноваження міського голови, організовує роботу ради, ухвалює різноманітні рішення, головує на комісіях, тобто владарює.

Ціна за відверте викривлення результатів виборів – посади, а очільник фракції став керівником відділу. Це була звичайна брудна змова за спиною у колег-депутатів та виборців, які ніяким чином не делегували місцевій «Батьківщині» об’єднуватись із «Опозиційним блоком». Після того як ця змова стала реальністю, говорити про розвиток міста і оновлення еліт, вже було неможливо. Але активно стали просуватись комерційні проекти, які були вкрай необхідні для цементування політичної єдності за допомогою дзвінкої монети.

Гібридна коаліція на місцевому рівні є дуже строката і складається з екс-регіоналів у «Опозиційному блоці», нещодавніх непримиренних опозиціонерів-«бютівців», наближених до мера-регіонала депутатів з «Сили людей» і перебіжчиків з «УКРОПу». До часу така конфігурація спрацьовувала для ухвалення вигідних рішень. Але на відміну від тоталітарного суспільства, у місті відбуваються періодично вибори. Тому підходить час, коли треба запропонувати щось свіженьке, від когось відхреститись, вказати на помилки чи просто зберігати дистанцію. Як від прокажених. Бо інакше, люди не зрозуміють, і можна отримати суттєві електоральні втрати.

Гібридний тандем у складі «Батьківщини» має позбутися «хвостів». І от саме цей процес показав маленьку брехню влади, за якою ховається значно більша.

 

Конференція

привидів

Чутки про якісь зміни у керівництві місцевої «Батьківщини» ширились вже давно. Юлія Демковська, яка представилась журналістам «Городского курьера» як заступник голови міської партійної організації «Батьківщини», у коментарі виданню зазначила, що дійсно, зміни відбулись. Конференція відбулась того ж дня, коли внесені зміни у офіційну реєстрацію, а саме, 30 червня. На запитання журналіста, щодо відсутності фото, прес-релізів та інших повідомлень про подію, включно на офіційних сторінках соціальних мереж організації, заступник очільника не побачила у цьому проблеми: «Ми офіційно не повідомляли, чекали поки пройде реєстрація через юстицію». Що чекали партійці? Чого вони боялись? Оскарження дій? Бунту? Назвіть ще якусь партію, яка чекає більше місяця після того, як змінять керівника і не повідомляє про це ЗМІ? Не пам’ятаєте такої? Звісно ні, бо це – інформаційний привід, можливість зайвий раз засвітитись на телеекранах чи на шпальтах газет і проінформувати про себе. Але схоже, що мовчання має певну мотивацію. І про це – далі.

Ще цікавішим був коментар про те, що це був за захід, де змінили очільника партійної організації. Як переконує Ю.Демковська, це було продовження попереднього партійного зібрання. «У нас це був другий етап конференції, яка відбувалась, якщо я не помиляюсь, у лютому 2018, просто не пам’ятаю число. Делегати були обрані на ту конференцію… Таких делегатів було обрано 20, якщо я не помиляюсь», – зазначає Ю.Демковська.

Але чи так відбувалось насправді? Офіційна сторінка організації, яка регулярно розповідає навіть про не дуже значущі події, мовчить про лютневу конференцію. З повідомлень за лютий місяць лише репост про зустрічі очільниці партії із посадовцями США. Ще один пост за лютий, про мовляв, несправедливе звинувачення, щодо зовнішніх боргів, які з’явились за прем’єрства очільниці партії. Наступний запис датовано 7 березням – це вітання із Міжнародним жіночим днем. Звісно не все може потрапити до інтернет-сторінки організації, проте чому немає нічого взагалі про конференцію? Якщо зараз відбувся другий етап, то що було у першому етапі? Які рішення ухвалювались? Чому про це теж жодної інформації і жодного повідомлення? Відповідей на це поки що немає.

 

Кара за те,

що «засвітились»?

Питання звісно не у тому чи була чи ні формально, конференція. Питання у тому, чи дійсно є організація, яка представляє людей, а не наскрізь корумпована фіктивна оболонка із якимось написом і купую паперів із печаткою. Питання у достовірності та прозорості ухвалюваних рішень.

Приклад із конференцією дуже показовий і саме тому – цікавий для дослідження. Якщо конференція і відбувалась, імовірно, на ній були ухвалені дуже складні і непопулярні рішення, бо саме у цей час дуже активно розвивались стосунки радника міського голови В.Дожджаника та секретаря ради О.Богоявленської, про які було відомо навіть з офіційних джерел. Політичний шлюб посадовиці та радника став реальністю, коли вони активно коментували події і облаштовували спільні плани на майбутнє.

Фактично під орудою В.Дожджаника опинилась депутатська група «Взаємодія», куди включили всіх депутатів «Батьківщини» і «Сили людей». Все було схоже, імовірно на «злиття» місцевої «Батьківщини» під конкретну людину, яка візьме собі політичний багаж «Батьківщини» і спробує використати його у приватних інтересах. Але такий хід подій не міг подобатись усім. Масла у вогонь могли підлити розслідування міських журналістів про активні закордонні поїздки О.Богоявленської за невідомі статки та про численні темні оборудки у бізнесі. Нагадаємо, ці публікації були у цілій серії статей «Городского курьера»: № 9 «Магістр управління із боргами, імовірні кримінальні зв’язки та політична неперебірливість», №10 «Таємнича квартира, директорські «каруселі» та заради готівки», №11 «Пафосний відпочинок із креветками та подорож до крижин вартістю половини річної зарплати». У 12 номері «ГК», газета опублікувала дослідження оновленої декларації секретаря ради, яка з’явилась після серії викривальних статей. Секретар ради несподівано вирішила частково відкрити свої раніше незадекларовані статки та бізнес-інтереси, визнавши брехню, і те, що вона дурила всіх, вказуючи недостовірну інформацію у е-декларації службовця органу місцевого самоврядування.

До всього цього додався винесений на початку року Олександрійським міськрайонним судом вердикт, яким секретаря ради визнано такою, що вчинила правопорушення у питанні доступу до публічної інформації. А це – порушення закону, що включає відповідальність за корупційні діяння.

Судовий розгляд підтвердив факт таємничих подорожей секретаря ради і навіть дав можливість отримати пряме підтвердження придбання авіаквитків на її ім’я. Всі розслідування журналістів і інформація про імовірну невідповідність доходів і витрат, підтвердились. Отже, далі закривати на все це очі, було неможливо. Саме тоді політичне керівництво могло змінити милість на гнів. Але замість публічного з’ясування всіх обставин, визнання помилкових рішень, виправлення ситуації, керівники міської організації спробували провести таємний «переворот». Він цілком влаштовував всіх, крім самої О.Богоявленської. Бо тепер, за іронією долі, ті самі методи політичної корупції і опортунізму, спрацювали проти неї. Олена Богоявленська вже не годилась навіть для місцевої політичної гри. І тому, не виключено, переворот відбувся саме таким чином і саме з такими, нейтральними для сторін наслідками: секретар ради не втрачає посаду, а партія звітує за «покарання» відступниці.

 

Партія –

не приватна фірма

Але чому варто докопатися до суті питання? Бо ці «перевороти» є, імовірно, складовою політичної корупції конкретного політпроекту, якому можуть знову віддати суттєву частку влади виборці. Окрім того не варто забувати, що сьогодні, українські парламентські партії, серед яких є і «Батьківщина», фінансуються з бюджету. Тільки партія «Батьківщина» з грудня 2015 року отримала з держбюджету 52,6 мільйони гривень на фінансування своєї структури. Ці гроші держава витрачає на те, щоб партії, які представляють інтереси людей у владі, не мали права користуватись корупційними схемами, щоб знищити як явище політичну корупцію. Тому тепер, міська чи будь-яка інша організація партії – не приватна фірма Богоявленської, Журавльова чи інших. Це – частина державної системи влади. Всі рішення у місцевому осередку чи на вищому щаблі, мали і мають бути забезпечені демократичними процедурами, прозорими механізмами. Партійні функціонери, як колись за радянських часів, стали отримувати гроші за своє служіння народові. Якщо ж вони йому не служать, то можуть отримати і справедливе покарання. Не для цього українці витрачають бюджетні гроші (тобто народні гроші) на політиків, щоб вони користувались цими ресурсами для приватних уподобаннь. Бо від цього залежить чесність і справедливість під час ухвалення рішень радою.

Коли ми спробували поцікавитись саме цим питанням, питанням прозорості і демократичності ухваленого рішення, виявилось, що чітких відповідей немає.

 

Мовчазні депутати

або шито-крито

Перевірити інформацію про проведення конференції ми вирішили у тих, хто напевне мав би бути на цьому заході – депутатів міської ради від партії «Батьківщина».

Виявилось, що про проведену конференцію чи її «другий етап», депутати, які є членами фракції «Батьківщини», сказати щось конкретне не можуть. Голова фракції «Батьківщини» Євген Алімов взагалі нічого сказати не зміг про конференцію, не підтвердивши і не спростувавши те, що вона була. Так само він не відповів на питання, чи брав участь особисто у цій конференції.

Депутат від «Батьківщини» Валентин Жежеря вперше почув про зміну керівництва партії з інтернет-ресурсів. «Все було шито-крито. Мені не повідомили. Буду писати запит з цього питання… Взагалі такі рішення треба ухвалювати загальними зборами членів партії», – прокоментував депутат ситуацію.

Отримати коментар від О.Богоявленської, журналістам видання не вдалось – мобільний не відповідає, а на службовому номері ніхто не бере слухавку.

 

Поки що…

Що буде далі із секретарем ради, яку позбавили посади у, імовірно, незаконний спосіб, не зрозуміло. На пряме питання про виключення із партії екс-керівника організації, заступник очільника відповіла, що питання не на часі: «На сьогоднішній день питання про виключення Богоявленської з партії на бюро організації не виносилось і не розглядалось». Ю.Демковська зауважує, що конфлікту між політичною та чиновницькою діяльністю очільників партійного осередку немає і переобрання секретаря ради не питання сьогоднішнього дня: «На сьогоднішній день це питання не розглядалось, можливо в подальшому зміниться якось ситуація і ми повідомимо про це… Але на сьогоднішній день вирішувалось питання зміни керівника організації, втручання у роботу депутатської фракції партійною організацією, не здійснюється».

До речі, якщо дійсно, депутати міської ради з огляду на такий поворот подій, змінять секретаря ради, то це буде не нова сторінка з біографії пані Олени. У 2009 році вона вже позбувалась посади у зв’язку із тим, що не спромоглась «належно виконувати свої обов’язки».

Цікаво, що у березні цього року, депутати фракції у відповідь на проведене журналістами газети «Городской курьер» розслідування про діяльність очільниці організації, повідомили, що О.Богоявленська, мовляв, ніяким чином не впливає на рішення депутатів і навіть не входить у партійну фракцію. Це публічне зречення керівника, сьогодні отримує реальні наслідки. Схоже «нагорі» все вже вирішили і прийшов час публічного вирішення проблеми. Але одразу постає питання: кого на кого змінив цей «переворот» у Батьківщині»? Як виявляється, новий очільник міського осередку «Батьківщини» надзвичайно цікава особистість. У нього купа бізнес-інтересів, а прозорість його діяльності є не менше, якщо не більш сумнівною, ніж попередниці.

 

Знайомтесь:

новий очільник

Віталій Журавльов, який змінив «не на часі» Олену Богоявленську, насправді є бізнес-партнером і послідовним колегою у всіх справах екс-очільниці міської організації. Більше того, він є засновником фірм, де екс-очільниця організації була керівником. Про тісні взаємозв’язки Віталія Журавльова та Олени Богоявленської розповідає окреме розслідування, одне з тих, про яке ми згадували – «Таємнича квартира, директорські «каруселі» та заради готівки», що було опубліковано у «ГК» за № 10 у цьому році.

Але тепер варто звернути увагу саме на пана В.Журавльова. Ця людина відома своєю політичною всеядністю. Представники партії, куратором якої він був, неодноразово падали у обійми своїх конкурентів і отримували за цей опортунізм, потрібні посади. Роздавалась земля, спрямовувались гроші бюджету. Але часи змінились. Чи змінився пан Журавльов?

Сьогодні, Віталій Журавльов за даними аналітичної системи Youcontrol, є власником чималого бізнесу, зокрема володіє 50% ТОВ «Енерджі груп». Ця фірма не для рядових громадян. Вона є компанію у сфері переробки нафтопродуктів та зареєстрована у Черкаській області. Новий очільник міської «Батьківщини» чомусь не вказав у декларації свій вклад у цю компанію, як і не зазначив те, що є підписантом у корпорації «Українська універсальна агропромислова біржа».

Людина і дійсно не проста. У нього у власності є наручний годинник «Audemars Piguet Edward Piguet Chronograph 25987or00d088cr02». Вартість цього майна, яке задеклароване, складає 146 450 гривень.

Ось перелік компаній, які офіційно подані у декларації В.Журавльова де він має корпоративні права: Золотий клєвєр, Eліт Паркет, ЦЕЗАР, МОДЕЛЬ ХХІ, ВИСТАВКОВИЙ КОМПЛЕКС «ЧУБИНСЬКЕ», ВВ КРИСТАЛ. У всіх згаданих фірмах, він є бенефіціарним власником.

Віталій Журавльов має мізерну зарплату за рік – 24145 гривень, тобто менше мінімалки в місяць. Але його дружина, яка взагалі за декларацією не володіє бізнесом, отримує дохід у розмірі 263 389 гривень, тобто чверть мільйона. Список «чудес» на цьому тільки починається.

Чи є ще якісь питання щодо прозорості бізнеса і способу життя цього очільника політичної організації, що представляє владу в Олександрії?

Віктор Голобородько

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022223 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: