Андрій Коломійцев: Сьогодні перша мета – це максимально ефективне використання землі

26.07.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10838-andrijj-kolomijjcev-sogodni-persha-meta-ce-maksimalno-efektivne-vikoristannya-zemli

Андрій Коломійцев: Сьогодні перша мета - це максимально ефективне використання землі

(початок тут)

Приютівська амбулаторія підлягає енергоаудиту і підлягає реалізації заходів з енергозбереження. Ми очікуємо, що попрацюємо вже починаючи з цього року, по договору енергосервісу, коли компанія, яка пропонує заходи з енергозбереження, потім буде продавати нам безпосередньо тепло і ми будемо купувати його вже дешевше на 15%. У той же час будівля буде споживати до 5-10% енергоносіїв менше, ніж вона потребувала до сьогоднішнього дня. Тобто це оперативний проект, який ми плануємо ще в цьому році почати реалізовувати. Ну і звичайно в Ізмайлівському старостинському окрузі в нас амбулаторій немає, є ФАПи. Вони більш-менш в робочому стані, але, звичайно, ми плануємо їх також підтримувати і проводити поточні ремонти для того, щоб людям комфортно було там отримувати медичні послуги.

– Ви сказали, що у Протопопівці амбулаторію підключаєте до свердловини. А як взагалі із водопостачанням у Приютівській громаді і як взагалі систему водопостачання збираєтесь модернізувати?

– Насправді, водопостачання – це також важливий інфраструктурний проект, важлива інфраструктурна проблема. Якісної води стає з кожним роком все менше, і звичайно, ми велику увагу приділяємо забезпеченню питною водою населення громади. На жаль, не по всіх населених пунктах є технічна можливість забезпечити якісною питною водою. Сьогодні деякі населені пункти підключені до водоканалу «Дніпро-Кіровоград» і забезпечуються водою з Дніпра, але це дуже невелика кількість населення: Бутівське, Березівка, Войнівка і частково Приютівка, а точніше Цукровий завод, школа і дитячий садочок. Більшість населення Приютівки забезпечено питною водою із свердловини, водою, яка проходить дуже ретельну чистку, і подається вже як питна вода для населення Приютівки, але не всієї території. У нас багато жителів Приютівки залишаються із неякісною питною водою, яка подається з іншої свердловини, розташованої на території Цукрового заводу. І ми плануємо, що забезпечимо в майбутньому (за бажанням, звичайно) жителів всієї Приютівки якісною водою. Це буде або зі свердловини, що розташована в Користівці, або підключення населення до водоканалу «Дніпро-Кіровоград». З Протопопівкою ситуація значно складніша. Там просто немає води і ми не можемо довести воду до населення, до Протопопівки, тому що Приютівку і Протопопівку розділяє залізниця. Ми зараз шукаємо можливість подати якісну воду на територію Протопопівки. Частково ми знайшли вирішення і зараз підключимо амбулаторію. Лишається велика проблема із дитячим садочком, школою, яка сьогодні бере воду із свердловин, які, думаю, скоро припинять працювати. І в планах все ж таки будівництво свердловини для забезпечення садочка і школи водою. Що стосується Головківки, там також немає централізованого водозабезпечення, люди забезпечуються водою із свердловин. Що стосується Ізмайлівського старостинського округу, то вода там є. Не можна сказати, що централізована. Але там є свердловини, які забезпечують населення питною водою. Але в той же самий час, усі свердловини, крім приютівської, потребують великих капіталовкладень, тому що побудовані багато десятиліть тому і вже знаходяться в незадовільному стані. Тому навіть ті системи водопостачання, які сьогодні працюють і постачають воду, підлягають заміні. Що ми і будемо робити найближчим часом. Як тільки  вирішаться юридичні питання щодо отримання цих систем водопостачання на баланс нашого комунального підприємства.


– У галузі освіти великі плани на наступні п’ять років?

– Практично кожен дитячий садочок буде точно ремонтуватися або капітально ремонтуватися. Є садочки, які не можуть забезпечити всіх бажаючих. І відповідно зараз шукаємо можливість розширення груп або в інших приміщеннях, або потрібно робити добудову. Це насправді така велика в нас проблема є, щоправда не у всіх садочках, але на прикладі протопопівського це питання постійно порушується. Діти є, і, слава Богу, що є молодь, є нове покоління. Звичайно, усі садочки, ще раз повторюся, потребують поточного або капітального ремонту. Усім садочкам буде приділена значна увага. Що стосується середніх навчальних закладів, тобто шкіл, вони також знаходяться не в дуже гарному стані. Звичайно, усі школи потребують ремонту – якщо не капітального, то поточного. У кожній школі є необхідність реалізації егергозберігаючих заходів, заміни вікон, утеплення, заміна покрівель. Взагалі якась модернізація шкіл має продовжуватись. На жаль, у цьому році держава не виділила в достатній кількості ресурси для облаштування перших класів для «Нової української школи». Тому ми сьогодні намагаємося, в тому числі і за рахунок місцевих бюджетів, допомагати школам підготуватися до першого класу, забезпечити мінімум необхідного для того, щоб першачки пішли в перший клас в нових умовах. Ми маємо амбітну мету побудувати великий спортивний зал на території Користівської школи, який міг би слугувати не тільки Користівській школі, а й всій громаді. Сьогодні є державна програма, яка дає кошти на будівництво спортивних споруд. І Користівська школа повністю підпадає під вимоги будівництва такого спортивного залу. Ми підготували усі необхідні документи, оформили землю, зараз розробляємо проект. Якщо все буде добре, ми сподіваємось у наступному році отримати відповідне фінансування. Якщо держава буде продовжувати програму будівництва спортивних споруд на території України, тоді цей проект стане реальністю.

– Для того, щоб користуватися, наприклад, тим же спортивним залом, потрібно, щоб діти могли приїхати з населених пунктів до цього спортзалу. Чи всі школи забезпечені шкільними автобусами, і чи плануєте ще за кошти громади купувати транспорт?

– Громади достатньо забезпечені шкільними автобусами. Практично в кожному населеному пункті є діти, які підвозяться по території населеного пункту або між населеними пунктами. Так, у нас є школи, які припинили своє існування – в Березівці,  в Костянтинівці. І діти з цих населених пунктів підвозяться до Приютівки. Також у Приютівку їздять навчатися діти із Бандурівки – це інша громада, але так сталося, їм зручно і вони приїжджають сюди на навчання. Є автобуси в Ізмайлівці, Головківці, Войнівці. Тобто ми забезпечені транспортом. Але не забезпечені якісними дорогами для того, щоб учні з комфортом пересувалися між населеними пунктами. Це для нас дуже велика проблема, і якщо автобусів достатньо і ми їх підтримуємо, то з ремонтом доріг сьогодні маємо проблеми.

– Чи збираєтеся якісь інновації  в освіті вводити, щоб діти сільської місцевості долучалися до якихось сучасних технологій? Я знаю, що у Головківський школі є гурток робототехніки, можливо, ви збираєтесь якось розвивати такі інновації в освіті?

– Розвиток інновацій в освіті залежить від наявного кадрового потенціалу, або учбового потенціалу кожного навчального закладу. Чому ми реалізували такий чудовий потужний проект у Головківці? Тому що там є фахівець, який живе цим проектом, який навчався у відповідному вищому навчальному закладі, і сьогодні він повноцінно може передати ті знання своїм учням. Вони сьогодні вже беруть участь у багатьох змаганнях і можуть похизуватися тим, що вони вміють. І насправді того обладнання, яке є сьогодні у Головківці, ми, напевне, не знайдемо в жодній школі Кіровоградської області, якщо ми говоримо за можливість брати участь у змаганнях. Якщо говорити про інші школи, у нас підтягується до процесу інновацій Цукрозаводський НВК. Там також є фахівці. Ми сьогодні забезпечуємо їх повноцінно конструкторами з робототехніки. Дітям дуже подобається. Щоправда, вони ще не брали участь в якихось змаганнях, але, в той же час, це дуже активізує населення. Але не треба забувати, що ми ще й залежимо від інших факторів. Наприклад, сьогодні для отримання якісних знань необхідний швидкісний Інтернет, яким, на жаль, сьогодні не всі населені пункти забезпечені. І це не тому, що ми не хочемо, щоб там був Інтернет, а тому, що немає такої технічної можливості.

– Якщо  говорити про безпеку жителів громади, то які заходи у цьому напрямку збираєтеся робити? Я знаю, що є ідея створити центр безпеки.

– Це не просто ідея. Це вже практично реалізований проект за меморандумом, який підписаний між Приютівською об’єднаною територіальною громадою і Головним управлінням Національної поліції в області. Ми маємо 1 серпня підготувати необхідне приміщення, і очікуємо, що у серпні-вересні отримаємо двох поліцейських офіцерів громади, які будуть працювати безпосередньо вже на території Приютівської ОТГ. Зі свого боку, ми зобов’язуємося  забезпечити їх транспортним засобом, паливно-мастильними матеріалами і комп’ютерною технікою для того, щоб вони виконували свої обов’язки. Ми маємо надію, що наявність двох поліцейських офіцерів у громаді значно підвищить питання безпеки. Дуже на це розраховують усі. Звичайно, у мене до працівників поліції будуть дуже великі вимоги, які я сьогодні висловлюю щоразу, коли спілкуємося з Національною поліцією. Правоохоронці обіцяють, що всі вони будуть відповідати тим вимогам, які сьогодні є у людей. Також треба сказати, що на сьогодні у нас достатньо тісні стосунки й з Головним управлінням з надзвичайних ситуацій. Ми нещодавно отримали пожежний автомобіль, який може використовуватися як при пожежах, так і при ліквідації надзвичайних ситуацій, наприклад, взимку в складних погодно-кліматичних умовах. Тому дуже на нього розраховуємо. Це капітально відремонтований автомобіль. 

Сьогодні ми також вкладаємо гроші в ремонт місцевої пожежної команди (МПК) для того, щоб комфортно працювалося працівникам нашої пожежної команди. Тому питання безпеки, напевне, знаходиться на одному із перших місць, якому приділяємо дуже велику увагу.

– Ті, хто бував на святах у Приютівській громаді, відмічали яскраві колективи і розвиток культури. Як збираєтеся працювати у цьому напрямку наступні п’ять років?

– Культура також потребує значної уваги. У нас є гарні колективи. Нам є що показати, є кому виступати. Звичайно, у всіх колективів є побажання у розвитку матеріальної бази. Практично в кожному будинку культури або клубі треба оновлювати безпосередньо обладнання. Практично усі будинки культури потребують поточного або капітального ремонту. У стратегії відображені усі ці побажання. Ми хочемо це все реалізувати. Хочу сказати про те, що в минулому році, ще коли не була сформована громада, у нас був капітально відремонтований Пустельниківський клуб. Він має сьогодні гарний вигляд – це один із кращих клубів у громаді. У цьому році ми хочемо запустити в роботу Піщанобрідський клуб, який буде мати вигляд аналогічного Пустельниківському, тобто відновлений. Ну і наступне. У нас є дуже гарні клуби в Березівці і в Протопопівці, і звичайно, велике приміщення клубу в Головківці, де ми плануємо найближчим часом замовити проект по облаштуванню самого клубу і території біля нього. Не можна сказати про те, що в нас гарний клуб у Войнівці. На жаль, він ще потребує капіталовкладень. Так, там зроблена покрівля, але внутрішні роботи не завершені. Також у незадовільному стані приміщення клубу в Костянтинівці. Тобто практично всі клуби потребують якоїсь уваги. Я не кажу вже за Ізмайлівський клуб, який взагалі потребує перебудови.

– У вас багато планів і багато проектів. Для цього потрібні чималі кошти і потрібно, щоб громада розвивалася, розвивались підприємства і залучалися інвестиції. Як працюватимете в цьому напрямку і як залучатимете до себе інвесторів?

– Громада, в основному, є сільськогосподарською, аграрною. І сьогодні перша мета, яка стоїть у мене на порядку денному – це максимально ефективне використання землі, яка сьогодні використовується сільськогосподарськими підприємствами, фермерами або фізичними особами. Я бачу в цьому великий потенціал, адже впевнений, що коли землею керувала не громада, могли втрачатися якісь ділянки землі або не приділялося значної уваги для повноцінного ефективного використання земель. Відповідно, першочергове завдання – зробити повністю ефективне використання, тобто ефективне отримання бюджетних ресурсів, бюджетних надходжень від землі. Ми сьогодні працюємо потужно над податком на доходи з фізичних осіб, тобто з підприємствами, які розташовані на території громади, щоб працівники отримували відповідну заробітну плату, а відповідно ми – податки із цієї заробітної плати. На сьогодні є такі випадки, коли взагалі не платять жодних податків. Сьогодні ми проводимо або судові спори, або претензійну роботу з цими установами для того, щоб отримати повноцінні надходження. Не треба забувати, що на території Приютівської громади розташований великий буровугільний розріз «Костянтинівський», який є потенційно цікавим за наявності інвестора. Це для нас буде великий поштовх, це – великий потенціал. Зрозуміло, що в нас є деякі земельні ділянки, які не цікаво використовувати для сільського господарства, але там може розташовуватись або сонячна електростанція, або вітряні станції. Сьогодні ми ведемо активну роботу щодо формування переліку інвестиційно важливих, інвестиційно цікавих проектів, на кшталт, земельних ділянок або приміщень, які простоюють, наприклад, будівлі шкіл, які нині не використовуються і які були закриті вже давно. Можливо, там можна розміщувати якесь виробництво, або по іншому використовувати ці приміщення. Я не скажу, що економіка громади не розвивається, вона є достатньо активною. У цьому році плануємо побачити нову сонячну електростанцію, яка буде збудована біля Приютівки. Ми бачимо сьогодні, як активно в нас розвивається садове господарство біля Приютівки. У нас будується комбікормовий завод на одному з елеваторів. Розвивається Цукровий завод і планується робота з модернізації. Тому ми, звичайно, раді будемо кожному інвестору, який захоче реалізувати свій інвестиційний проект. Ми сьогодні готуємо для цього базу, і хочу сказати, що будемо готові зустріти всіх, хто захоче заробляти кошти і створимо йому максимально комфортні умови.

– Прораховували, як потужно може розвиватися громада за ці п’ять років? Наскільки може зрости її бюджет і наскільки вона може стати сильнішою?

– Це непросто порахувати, тому що бюджет складався із різних джерел надходжень. До минулого року це були складові різних бюджетів: районного бюджету і бюджету громади. Складно сказати про те, наскільки ефективно збиралися податки і доходи з різних джерел. Можу сказати одне, що навіть запланований бюджет, який сьогодні є в громаді, вже перевиконуємо і ми отримали близько 4 мільйонів додаткових ресурсів, які не очікували. Тобто ми бачимо, що почали ефективно працювати і залучати додаткові ресурси, додаткові надходження. Впевнений, що ця робота буде продовжуватись. Нині мені зараз складно сказати, наскільки багатшими станемо у майбутньому, але хочу сказати про те, що ми будемо отримувати більше коштів, ніж планували у цьому році. Це дуже копітка робота і працівників селищної ради, і податкової, і моя доля роботи тут є. Але я впевнений, що  ми будемо йти зі стабільним перевиконанням, яке дозволить нам вкладати значні кошти в розвиток інфраструктури громади.

– Громада ще зовсім молода, ви постійно навчаєтеся, розвиваєтеся, берете участь у різних проектах і обмінюєтеся досвідом. Чи є якийсь такий амбітний проект, який  ви б хотіли і є можливість реалізувати на території громади?

– Ми сьогодні беремо участь у різних проектах, на прикладі «Неймовірні села України», де Головківка і Войнівка вже пройшли якийсь етап і сьогодні очікуємо на можливу перемогу. Ми проводимо багато цікавих заходів, наприклад «Фестиваль крафтового варіння» і подали відповідний проект на отримання фінансування щодо проведення фестивалю крафтових виробів взагалі. Це буде продовження «Фестивалю крафтового варіння» і розраховуємо отримати потужний фінансовий ресурс, за рахунок якого зможемо на рівні області, на рівні національному, класно провести фестиваль. І сьогодні ми шукаємо різні проекти, які покликані на  фінансування або якихось заходів, або якихось будівельних ремонтних робіт на території громади: це і розвиток бібліотечної мережі, це і розвиток мережі закладів культури, ну і, звичайно, освіта також потребує уваги, як і медицина. Зараз вишукуємо різні проекти, які дозволяють нам взяти в цьому участь і отримати додатковий фінансовий ресурс.

Ірина Гайдук

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: