Андрій Коломійцев: Мене дуже непокоїть стан інфраструктури і стан доріг приютівської громади

19.07.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10835-andrijj-kolomijjcev-mene-duzhe-nepokoyit-stan-infrastrukturi-i-stan-dorig-priyutivskoyi-gromadi

Андрій Коломійцев: Мене дуже непокоїть стан інфраструктури і стан доріг приютівської громади

За рік свого існування Приютівська громада встигла вже багато. Тут активно ремонтують дороги, модернізують освітлення, відкривають спортивні майданчики, збудували першу в Україні сільську амбулаторію нового типу. Нещодавно приютівська влада ухвалила стратегію розвитку громади на найближчі п’ять років. Саме про те, як збирається розвиватися громада у майбутньому, ми і поговоримо з головою Приютівської об’єднаної територіальної громади Андрієм Коломійцевим.

– Андрію Олександровичу, розкажіть нашим читачам про громаду. Наскільки вона велика, які її особливості, щоб люди мали загальне уявлення про Приютівську ОТГ.

– Приютівська об’єднана територіальна громада не є великою громадою. Загальна чисельність населення близько 12,5 тисяч людей, відповідно вона має статус середньої об’єднаної територіальної громади. У Приютівську ОТГ входять одна селищна і п’ять сільських рад. Відповідно ми об’єднуємо 17 населених пунктів.

– Чи довго готували стратегію розвитку і в чому була особливість підготовки?

– Ми дуже ретельно підійшли до процесу підготовки проекту стратегії розвитку громади. Розпочали процес формування стратегії ще в листопаді 2018 року. Звичайно, нам було складно самим зробити цей важливий документ, тому скористалися пропозицією Кіровоградського обласного центру розвитку місцевого самоврядування, який запропонував свою допомогу у формуванні стратегії. Для цього була створена відповідна робоча група фахівців, у яку входили і представники всіх територій громади, і представники  місцевої ради. Залучили до робочої групи депутатський корпус, активістів, які протягом півроку безпосередньо напрацьовували документ. Тому було проведено під час формування документу декілька засідань цієї робочої групи, і на кінець червня ми вийшли з готовим документом, який затвердили у липні.

– Проводилися обговорення перед тим, як затверджувати цю стратегію?

– Обов’язково. Перед затвердженням остаточного документу, коли він уже був підготовлений, його оприлюднили у засобах масової інформації, на офіційному сайті Приютівської об’єднаної територіальної громади, і ми разом з робочою групою і особисто я, зробили об’їзд всіх територій, де запросили громадськість до обговорення. Відповідно у всіх була можливість поставити питання або надати свої пропозиції, які потім були опрацьовані  безпосередньо перед остаточним прийняттям рішення про затвердження стратегії.


– Громада активно себе поводила під час обговорення? Чи багато було пропозицій?

– Насправді, надходило дуже багато пропозицій. Ми напрацювали понад 40 заходів, які б хотіли реалізувати протягом найближчих п’яти років. Нарахували, що нам треба близько 100 мільйонів гривень для того, щоб реалізувати усі ці заходи. Звичайно, побажань дуже багато. Насправді, формування об’єднаної територіальної громади дає поштовх, дає надію на те, що щось може зрушитися з місця. Тому було багато пропозицій щодо ремонтів дитячих садочків, шкіл, клубів, доріг, освітлення, зон відпочинку, спортивних майданчиків. Усі пропозиції враховані і ми обов’язково почнемо працювати з кожною пропозицією, як тільки в нас буде така фінансова можливість.

– Які напрямки визначили у стратегії розвитку?

– Є першочергові напрямки, є другорядні напрямки. Першочергові – це ті, з якими ми працюємо вже безпосередньо сьогодні. Мене дуже непокоїть стан інфраструктури, стан доріг громади. Я думаю, що ці питання непокоять будь-якого керівника території. Звичайно, дорогам треба приділяти значно більше уваги. На це потрібен дуже великий фінансовий ресурс. Ми намагаємося користуватися всіма можливостями, які сьогодні дає держава. Це і безпосередньо ресурс громади, тобто її бюджет, це і обласний бюджет, який розподіляє обласний дорожній фонд, це і державний бюджет, який відповідає за територіальні дороги, а також за національні та міжнародні. То ми намагаємося звертатися до всіх і взяти ресурси скрізь, де можна, для того, щоб забезпечити якісний проїзд по населених пунктах Приютівської об’єднаної територіальної громади, і між населеними пунктами в тому числі.

Ми ставимо собі за мету збудувати міст у найближчі два роки. У цьому році розпочнемо, у наступному році, надіюся, що завершимо будівництво пішохідного мосту між населеними пунктами – Приютівка і Войнівка.

Звичайно, сьогодні, ми дуже велику увагу приділяємо освітленню. Плануємо залучити кредитні кошти європейських фінансових установ для того, щоб забезпечити повноцінне освітлення і модернізацію освітлення усіх населених пунктів Приютівської громади. Розраховуємо, що вже в цьому році у нас вийде реалізувати цей проект, з модернізації освітлення. Ми приділяємо велику увагу термомодернізації закладів бюджетної сфери громади. У цьому році вже прийняли для себе рішення про модернізацію системи опалення Приютівського дошкільного навчального закладу, що дасть змогу вдвічі зекономити вартість енергоносіїв, які витрачаються на опалення.

Не сказав, але також важливий момент: ми в цьому році беремо участь у конкурсі по облаштуванню Центрів надання адміністративних послуг. Ми перемогли в проекті, відповідно до якого маємо можливість отримати обладнання для Центру надання адміністративних послуг на 800 тисяч гривень. Для цього уже в цьому році будемо облаштовувати приміщення селищної ради під розташування обладнання, яке нам пропонують наші європейські партнери. Зараз ми будуємо Центр надання адміністративних послуг у Войнівці. Загальна вартість проекту близько 9 мільйонів гривень. У нас на сьогодні вже є в наявності фінансовий ресурс у розмірі 6,5 мільйонів гривень. Ми розуміємо, що для того, щоб завершити цей проект, нам треба розраховувати на допомогу держави ще десь в розмірі 30%. Тому стратегія сьогодні – це той документ, який вимагають всі організації, який дають фінансовий ресурс.

– Ви говорили про дороги. Ви одразу після створення громади почали з ремонту доріг і гарний ремонт ми бачимо у Приютівці, у Протопопівці вже гарна дорога. Відповідно до стратегії розвитку, які дороги хочете за ці 5 років зробити у громаді? На які дороги будете робити акцент?

– Першочергово, ми ставимо для себе завдання робити дороги, які з’єднують усі населені пункти, якими їздять автобуси, тобто громадський транспорт, і звичайно, по яких їздять шкільні автобуси. Це – першочергове завдання, яке треба виконати для якогось старту, щоб ми сказали, що якийсь етап ремонту і будівництва доріг виконали. На жаль, на сьогодні дороги бажають бути кращими. Я вже казав про те, що дуже багато доріг знаходяться в незадовільному стані, дуже багато доріг взагалі не мають асфальтного покриття. До речі, для цього ми придбали грейдер, який сьогодні використовуємо повноцінно для грейдерування комунальних доріг і за наявності ресурсів ми, в першу чергу, будемо робити так, щоб комфортно пересувався громадський транспорт та транспорт, який перевозить школярів.

– Міст між Приютівкою і Войнівкою – масштабний проект. Розкажіть, як він виглядатиме після завершення? Ви сказали, що плануєте за два роки його збудувати.

– Ми розраховуємо, що у вересні цього року вже почнемо будівництво. У цьому році ми маємо 1,3 мільйона гривень на початок будівництва мосту. Буде він підвісний. Одна висока колона, яка підтримуватиме увесь міст, буде розташована з боку Цукрового заводу. На стороні Войнівки вже нічого не буде розташовуватись, тому що там – високовольтна лінія. Це – підвісний міст, пішохідний міст шириною десь приблизно 2,5 метри. Автомобілі не зможуть ним пересуватися, тому що цього не дозволить його конструкція. Ним вільно зможуть користуватися пішоходи з велосипедами, з колясками, ось на це він і розрахований.

– Це було найбільше бажання людей? От коли ви проводили опитування, готували стратегію, наскільки люди висловлювали бажання, щоб все-таки з’явився цей міст? Наскільки актуальне його будівництво?

– Будівництво мосту актуальне, якщо я не помиляюся, вже декілька десятиліть. Насправді багато людей, які проживають у Войнівці, працюють на території Приютівки, також чимало людей, які проживають у Приютівці, а є необхідність пересуватися в сторону Войнівки. Сьогодні на тому місці, де буде побудований міст, рухається паром, який може вмістити до 20 осіб. Але цей паром нічий, грубо кажучи, він не стоїть ні в кого на балансі, люди самі його підтримують. Взимку він, звичайно, не функціонує. Тому потреба будівництва мосту – це потреба стабільного забезпечення пересування людей з однієї території на іншу. Плюс до того – Войнівка, і Приютівка розділені між собою великою водоймою, і для того, щоб її обійти або об’їхати, треба витратити дуже багато часу. Тим більше, що автомобільна дорога сьогодні, на жаль, не є якісною на цьому напрямку. Тому необхідність будівництва мосту насправді з’явилася ще декілька десятиліть тому. Ми сьогодні її реалізуємо. Коли побудуємо цей міст, насправді вирішимо дуже багато транспортних питань, як жителів Войнівки, так і жителів Приютівки.

– У Войнівці розпочали будівництво Центру надання адміністративних послуг. Які він функції буде виконувати і ось те обладнання, про яке ви говорили, буде встановлюватися у Приютівці чи у Войнівці?

–  Функції Центру надання адміністративних послуг у Войнівці – це функції, в минулому, сільської ради. Там будуть знаходитися фахівці, знаходитимуться старости, які надаватимуть ті адміністративні послуги, які сьогодні надавала б сільська рада, а сьогодні надає старостинський округ. Ви знаєте про те, що там два роки тому, з невідомих причин, сталася пожежа у приміщенні сільської ради. Тому було прийнято рішення побудувати нове приміщення в форматі Центру надання адміністративних послуг. Щоб воно відповідало усім вимогам. Щоб це було обов’язково нове приміщення, з використанням сучасних технологій, щоб це була родзинка не тільки Войнівки, а й всієї Приютівської об’єднаної територіальної громади. Щоб там було приміщення з якісним конференц-залом, в якому ми б могли проводити зібрання, сесії або якісь заходи безпосередньо громади. Ми хотіли б, щоб у цьому приміщенні розташовувалося відділення пошти, тобто в одному приміщенні об’єднати мінімально необхідне коло послуг, які сьогодні може надавати старостинський округ або сільська рада для такого населеного пункту, як Войнівка. Сьогодні населення округи складає близько 2 тисяч жителів. Що стосується обладнання для Центру надання адміністративних послуг, дійсно цей проект передбачає розташування основного Центру надання адміністративних послуг і розташування основних фахівців, які можуть надавати ці послуги, і які сьогодні безпосередньо надають ці послуги у Приютівці. Але відповідно до цього проекту вони облаштують віддалені робочі місця, які будуть розташовані в тому числі, і у Войнівському Центрі надання адміністративних послуг. Тобто вони забезпечать комп’ютерною технікою, меблями, в тому числі й працівника, який буде надавати послуги у Войнівці.

– На території Приютівської громади відкрили першу в Україні амбулаторію нового типу. Пройшло десь півроку з її відкриття. Як вона за цей час себе показала? Наскільки вона користується популярністю?

– Звичайно, вона користується популярністю, тому що нове будівництво в селі – це завжди велика подія. Сьогодні амбулаторія укомплектована повністю всіма працівниками. Сьогодні є постійний медичний працівник, який з’явився вже після того, як була побудована амбулаторія і тому вона сьогодні, по суті, виконує ті функції або ті завдання, які мала б виконувати ще в минулому році. Сьогодні вона не вийшла ще на повну потужність, підписано половину декларацій, які мали бути підписані, для того, щоб забезпечити повноцінне фінансування. Сьогодні ми реалізували проект з освітлення території амбулаторії, встановили нові стовпи. Освітлення – це те, що не входило в проект будівництва, і сьогодні ми підключаємо амбулаторію до водопостачання, до свердловини, яка нещодавно була збудована поряд із цим закладом.

– Протопопівці пощастило із новою амбулаторією. Що плануєте у стратегії розвитку для інших населених пунктів в галузі медицини?

– У нас є багато медичних пунктів, так назвемо – це амбулаторії, ФАПи, які сьогодні знаходяться в край незадовільному стані і насправді є побажання будівництва нових амбулаторій у цих населених пунктах. Тут багато залежить від стратегії держави, в продовженні реалізації медичної реформи на первинній ланці. Якщо вона буде продовжуватися, у нас є бажання і ми подали заявки на будівництво ще однієї амбулаторії у тій же Войнівці. Але, якщо продовжуватися ця реформа не буде, ми плануємо вкладати чималі кошти в підтримку і ремонт тих амбулаторій, які сьогодні є в нас на території. На сьогодні в незадовільному стані знаходяться амбулаторії в Бутівському, Войнівці. Головківська амбулаторія підтримується і нещодавно був здійснений капітальний ремонт. 

Ірина Гайдук

(продовження тут)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: