З чим п’ють віскі: основні правила дегустації
Віскі – старовинний благородний алкогольний напій, який має сувору культуру дегустації. Він потребує спеціальної атмосфери та посуду. При цьому зовсім неважливо, який напій перед вами – ірландський віскі Jameson або шотландський скотч Johnnie Walker. Не зважаючи на це, у багатьох країнах світу відступають від загальноприйнятих правил та придумали власні традиції дегустації. Зупинимося на всіх – загальних та національних.
Коли подають віскі
Віскі прийнято подавати як дижестив після основного приймання їжі. Цей напій не терпить шуму та суєти. При цьому слід розрахувати час. Він має бути мінімальним для приймання їжі, бо віскі повинен залишатися родзинкою програми. Його треба пити у компанії, сидячи у зручних кріслах.
Гастрономічна пара до віскі
Благородний алкоголь не прийняти закушувати. Виключенням може стати тільки сигара. Але все ж таки можна підібрати закуску. Тільки треба пам’ятати: чим витриманій та дорожче віскі, тим менше він потребує гастрономічного супроводження. До напою підходять:
- шоколад – темний, краще підбирати сорти, які мають у складі 80% какао;
- сири – пармезан, Гауда, Чеддер, Камамбер, можна підготувати тарілку з різними сортами, щоб гості могли самостійно вибрати закуску;
- м’ясо та птиця – стейк з баранини, теля, яловичини, жарені свині ребра тощо;
- морепродукти та риба – креветки, лосось;
- снеки – чипси, начос, арахіс, крекери;
- фрукти – яблуко, груша, диня, від цитрусових краще відмовитися, вони перебивають смак віскі.
Також витриманий алкоголь можна подати разом з горіхами, сухофруктами та солодощами, наприклад, тортами та тістечками.
Що подають до віскі у різних країнах світу
У різних кінцях світу з’явилися власні традиції щодо дегустації благородного алкоголю:
- Ірландія та Шотландія – віками не можуть поділити звання батьківщини віскі. У цих країнах напій не прийнято закушувати. Віскі п’ють, коли захочуть. Тому ірландці та шотландці нерідко розбавляють алкоголь кавою, чаєм, колою. Односолодові сорти запивають або розбавляють звичайною водою. А в купажовані напої додають газовану воду або лід.
- США – в Америці роблять бурбон. Так називається віскі з кукурудзи. Він відрізняється приємним солодким смаком. Американці п’ють цей напій з чим завгодно. Це може бути стрітфуд, печиво, шоколад, морозиво, стейки, в’ялене м’ясо дичини, морепродукти.
- Канада – місцеві жителі додають до віскі воду або тонік.
- Англія – британці полюбляють алкоголь з кавою та содовою.
- Італія – місцеві жителі прославилися своїм вишуканим підходом до алкоголю. Вони п’ють віскі з виноградним соком та вермутом.
- Японія – вона запроваджує традицію розпиття віскі разом зі стравами національної кухні. Таким чином, можна подати роли та суші.
- Індія – ця країна займає перші місця з обсягів продажу віскі. Місцеві жителі пропонують куштувати разом з ним страви, приготовлені у тандирі. Це може бути хліб, плов, м’ясо, риба, овочі.
Таким чином, з віскі можна організувати тематичну вечірку – японську, американську і навіть індійську.

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]
Залишити коментар