Збереження соціальних гарантій для літніх заробітчан та емігрантів

11.10.2013 00:00:002 переглядаАвтор: admin
/qualityoflife/7918-zberezhennya-socialnikh-garantijj-dlya-litnikh-zarobitchan-ta-emigrantiv

Збереження соціальних гарантій для літніх заробітчан та емігрантів

 

Вир життєвий може закинути людину в далекі та близькі світи. І поки ти молодий, сповнений енергії та сил і маєш можливість забезпечувати себе матеріально, не дуже замислюєшся над тим, чи буде нинішня робота за кордоном твоїм здобутком у поважному віці, коли настане час отримувати пенсію.

 

Виплата пенсій за кордон здійснюється на підставі відповідних міжнародних договорів і чинного законодавства України. Якщо пенсіонер, якому в Україні призначено пенсію, вирішив виїхати за кордон, йому перед від’їздом необхідно звернутися до територіального органу Пенсійного фонду за місцем одержання пенсії в Україні. Адже за заявою людини перед від’їздом пенсія може бути виплачена за шість місяців наперед. Тут можна отримати і «Пам’ятку для пенсіонерів, які виїжджають на постійне проживання за кордон» із необхідною інформацією та переліком держав, з якими нині Україна уклала міжнародні договори про соціальне (пенсійне) забезпечення. У разі порушення клопотання про переведення (переказ) пенсії з України до іноземної держави, з якою укладено міжнародний договір про соціальне забезпечення, громадянин повинен звернутися до компетентного органу з питань пенсійного забезпечення за місцем свого мешкання в цій державі.

 

Пенсія по інвалідності, що настала у зв’язку з каліцтвом чи захворюванням внаслідок Чорнобильської катастрофи, призначена згідно зі ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», у разі виїзду пенсіонера на постійне мешкання за кордон виплачується Пенсійним фондом України.

 

Що стосується питань пенсійного забезпечення трудових мігрантів, то їх врегульовують відповідні міжнародні угоди. І виплата пенсій мігрантам за кордон можлива за наявності міжнародного договору про соціальне (пенсійне) забезпечення з тією країною, де живуть такі громадяни.

 

Україна уклала 19 міжнародних договорів із питань пенсійного забезпечення громадян. Важливе місце серед них посідає багатостороння Угода про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року, яку, крім нашої держави, підписали уряди Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, Російської Федерації. Угода передбачає призначення пенсії громадянам зазначених країн тією державою, де вони мешкають. Спільне зобов’язання полягає в тому, що у разі переїзду пенсіонера «експорт» пенсії не здійснюється і взаєморозрахунки між державами не провадяться. Пенсія призначається за законодавством тієї країни, де вони мешкають, а витрати на пенсійне забезпечення лягають на плечі держави проживання пенсіонера. А «експортується» пенсія лише в тому разі, якщо законодавство нової країни проживання пенсіонера зазначений вид пенсії не передбачає, і лише до набуття права па пенсію відповідно до законодавства цієї країни.

 

За таким же територіальним принципом пенсійного забезпечення громадян укладено низку двосторонніх угод з урядами країн СНД: Азербайджаном, Молдовою, Білорусією і Грузією. Також Україна продовжує виконувати зобов’язання колишнього СРСР за міжнародними договорами, укладеними за територіальним принципом пенсійного забезпечення з Монгольською Народною Республікою, Румунією та Угорщиною. Нині до цих держав ми «експортуємо» лише страховий (трудовий) стаж, а пенсія призначається за новим місцем постійного проживання пенсіонера відповідно до законодавства цієї держави.

 

Діє також Тимчасова угода між урядом України та урядом Російської Федерації про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, які прирівняні до районів Крайньої Півночі в галузі пенсійного забезпечення, підписана 15 січня 1993 року. Цей документ передбачає пільговий вихід на пенсію за віком чоловіків у 55 років, а жінок – у 50. Вона укладена за змішаним територіально – пропорційним принципом, тобто за стаж роботи до 1 січня 1991 року на Крайній Півночі та місцевостях, прирівняних до неї, пенсію призначає українська сторона, а за набутий на Крайній Півночі вже після 1 січня 1991 року – російська. Але виплата останньою частини призначеної пенсії здійснюватиметься лише до набуття права на пенсію за законодавством України. Надалі стаж роботи в Російській Федерації на Крайній Півночі та місцевостях, прирівняних до неї, після 1 січня 1991 року враховується українською стороною для призначення української пенсії.

 

Україна уклала низку двосторонніх договорів про співробітництво в галузі соціального забезпечення із країнами Європейського Союзу, а саме: з Латвією, Естонією, Литвою, Словаччиною, Чехією, Болгарією, Королівством Іспанія, Португальською Республікою за новими страховими принципами пенсійного забезпечення. Питання пенсійного забезпечення мігрантів, які живуть в таких країнах, як Іспанія, Чехія, Словаччина, Болгарія, Литва, Латвія, Естонія, Португалія, з якими укладено двосторонні міжнародні договори про соціальне забезпечення, вирішується на пропорційній основі фінансування пенсій. Тобто передбачено взаємне визнання страхового стажу під час визначення права на пенсію обома сторонами і призначення та виплату пенсії кожною країною лише за страховий стаж, набутий на її території. У таких випадках страховий стаж, набутий за законодавством кожної з держав, враховується, у разі необхідності, іншою країною для визначення права на пенсію так, ніби цей стаж набуто за її законодавством за умови, що періоди страхового стажу не перекриваються в часі.

 

У разі переїзду пенсіонера на постійне проживання до цих держав Пенсійний фонд України продовжує переказувати призначену в Україні пенсію за новим місцем мешкання пенсіонера у вільноконвертованій валюті – доларах США або євро.

 

Також підписано угоду про соціальне забезпечення між Україною і Республікою Польща, яка набуде чинності у встановленому порядку після ратифікації Верховною Радою України. Крім того, за аналогічними принципами пропорційного фінансування пенсій підписано Угоду між Україною та Державою Ізраїль, яка також готується до ратифікації Верховною Радою України.

 

Нині триває підготовка до підписання двосторонніх міжнародних договорів про соціальне забезпечення з Федеративною Республікою Німеччина, Угорщиною і нової угоди з Королівством Іспанія. Також Пенсійний фонд України разом із Міністерством соціальної політики України і відповідними іноземними установами працює над проектами двосторонніх договорів із Румунією, Республікою Сербія, Грецькою Республікою, Чорногорією. Запровадження нової страхової системи в Україні (прийняття Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування») призвело до необхідності перегляду вже діючих міжнародних угод із країнами СНД. Це надало можливості для напрацювань щодо міжнародних договорів з Республікою Білорусь і Російською Федерацією зі здійснення пенсійного забезпечення державами за періоди сплати страхових внесків у кожній із країн. Наразі триває їх опрацювання експертами сторін з метою подальшого укладання.

 

Пенсійний фонд України здійснює виплату пенсії по інвалідності, що настала у зв’язку з каліцтвом чи захворюванням внаслідок Чорнобильської катастрофи, у разі виїзду пенсіонера на постійне проживання і до США, і до Канади, і до будь-якої іншої держави світу.

 

Що ж стосується виплати пенсії пенсіонерам, які виїхали до держав, з якими Україна не уклала міжнародних договорів у сфері пенсійного забезпечення, то, як уже зазначалося, відповідно до ст. 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у разі виїзду пенсіонера на постійне проживання за кордон пенсія, призначена в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачена йому за шість місяців наперед перед від’їздом, починаючи з місяця, що настає за тим, коли людину знімають з обліку, за місцем постійного проживання. Під час перебування за кордоном пенсія виплачується, якщо це передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

 

Конституційний Суд України рішенням №25-рп/2009 від 7 жовтня 2009 року визнав таким, що є неконституційним, положення другого речення ст. 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». У зв’язку з тим, що питання виплати пенсії громадянам України, які виїхали на постійне проживання за її межі, потребує врегулювання шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», Міністерство соціальної політики України разом із зацікавленими міністерствами, відомствами та соціальними партнерами опрацювали зміни до законодавства щодо механізму виплати пенсій особам, які виїхали на проживання до держав, з якими Україна не уклала двосторонніх договорів про пенсійне забезпечення.

 

Після прийняття Верховною Радою України відповідних змін до Закону стане можливою виплата пенсій, призначених в Україні до виїзду за кордон, до держав, з якими Україна не уклала міжнародних договорів у сфері пенсійного забезпечення.

 

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, мають право на отримання пенсійних виплат із системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування на рівних правах із громадянами України на умовах та в порядку, передбачених цим Законом, якщо інше не вказано в міжнародних договорах України. Отже іноземцям, які отримали дозвіл на проживання на території України і мають необхідний, згідно із законодавством України, страховий стаж, пенсії призначаються такі, як і громадянам України.

 

Якщо міжнародний договір передбачає інші правила, то застосовують положення цього міжнародного договору, з приводу осіб, які переселилися з країн Балтії, Словаччини, Чехії, Болгарії, Іспанії, Португалії.

 

Якщо трудові мігранти, які працювали в країнах Балтії, Чехії, Словаччині, Болгарії, Іспанії, Португалії повертаються жити до України, то за клопотанням органів Пенсійного фонду України пенсія призначається тією державою, де набуто страховий стаж. За український страховий стаж територіальний орган Пенсійного фонду України за місцем мешкання заявника призначає іншу частину пенсії.

 

Якщо ж трудові мігранти повертаються до України з СНД, то пенсії призначаються територіальними органами Пенсійного фонду України з урахуванням страхового стажу, набутого в цих державах, та заробітної плати за ці періоди роботи.

 

Г.Зінюк, заступник начальника управління ПФУ
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022336 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: