Як знайти роботу після 40?

07.06.2013 00:00:003 переглядаАвтор: admin
/qualityoflife/6603-yak-znajjti-robotu-pislya-40i

Як знайти роботу після 40?

 

Сьогодні знайти роботу досить складно, а коли пощастить відшукати оголошення з цікавою вакансією і гідною зарплатою, то в ньому буде зазначений віковий ценз – до 35 років. А якщо вам вже 40, що тоді?

 

Існує такий термін – ейджизм, негативне ставлення до людей після сорока. Якщо, приміром, у США вам відмовили в прийомі на роботу, посилаючись тільки на вік, то такого роботодавця вже давно притягнули б до відповідальності. Законодавство нашої країни також забороняє вікову дискримінацію, тільки от ставлення до законів у нас своєрідне.

 

Отже, чому ж все-таки роботодавець віддає перевагу молодим співробітникам? Тому що у них мало досвіду і вони молоді. Адже не кожному начальнику захочеться мати в підпорядкуванні людину розумнішу за нього самого. До того ж вважається, що сорокарічні важче навчаються, сприймають щось нове. При цьому практично не враховується те, що дорослі люди міцно стоять на ногах, у них налагоджений побут і є сім’я. Вони готові повністю присвятити себе роботі, і про такого співробітника, теоретично, повинен мріяти кожен керівник.

 

На думку експертів, роботодавець може відмовити співробітнику через побоювання за стан його здоров’я або специфіку колективу, в якому переважає молодь. Адже не кожен співробітник готовий підкорятися вчорашньому студенту. Крім того, старше покоління не адаптоване до скаженого ритму життя і через це не зможе ефективно працювати (так може думати роботодавець).

 

Також вважається, що після сорока роботу шукають невдахи, які втратили попереднє місце роботи. Однак це тільки на перший погляд. По-перше: збанкрутувати може будь-яка організація, і тоді співробітник, незважаючи на свій вік і рівень професіоналізму, втрачає роботу. Приблизно у 40 років у людей починається криза середнього віку, яка супроводжується бажанням почати все спочатку і змінити своє життя. У жінки, яка виростила дітей, з’являється потреба реалізувати себе не тільки як дружина й матір. Вона хоче пожити для себе, утвердитися в професії, з головою занурившись у роботу.

 

Ще однією причиною зміни роботи є проблеми зі здоров’ям. Людина, 20 років відпрацювавши на шкідливому виробництві, набула професійних захворювань і тепер бажає змінити сферу діяльності.

 

Варто відзначити, що є все-таки сфери, де переважніше працювати молодим людям. Це бізнес-продажі та IT-програмування. А якщо ви свого часу стали професійним економістом або відмінним лікарем, кваліфікованим електрогазозварником чи професійним кондитером,то про вік вас може ніхто і не спитати.

 

Кілька порад для тих, хто хоче знайти роботу після сорока:

 

– Якщо ваша освіта втратила актуальність, то прийшов час трохи підучитися. Пройдіть курси підвищення кваліфікації, відвідайте семінари та тренінги.

 

– Сьогодні знання комп’ютера є обов’язковими. Не потрібно бути програмістом, але бути впевненим користувачем ви зобов’язані.

 

– В якихось випадках, можливо, варто підучити англійську мову, яка останнім часом дуже популярна.

 

– Грамотно складіть резюме і надавайте його всім можливим роботодавцям.

 

– Не забувайте і про свій зовнішній вигляд, тому що зустрічають по одягу.

 

Дуже часто претенденти, влаштовуючись на роботу, самі створюють собі проблеми. Відчуваючи почуття незручності за свій вік на співбесіді потенційний співробітник сам, опустивши очі додолу, каже: «У мене вік», хоча про це його ще ніхто не питав.

 

Вигідних переваг співробітника після сорока багато. Ось лише деякі:

 

– Великий життєвий досвід і напрацьовані професійні навички, вміння.

 

– Налагоджене особисте життя та, імовірно, вже дорослі діти.

 

– Такі люди надійні і працюють на совість.

 

Існують сфери, в яких вік є не перешкодою, а перевагою. Наприклад наукова, викладацька, лікарська, виробнича, господарська діяльність, бухгалтерія, підбір кадрів. На керівні пости набагато охочіше беруть зрілих людей, ніж молодь.

 

А ще до вашої уваги така інформація: тепер за Законом «Про зайнятість населення» для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці у центрі зайнятості як безробітним, так і працюючим громадянам, можна отримати ваучер, на підставі якого здійснюється підготовка, перепідготовка, спеціалізація, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності. Якщо вам уже понад 45 років і ви маєте не менше 15 років стажу роботи, чи не скористатись вам правом на ваучер і набути актуальну для нашого часу професію?

 

Детальну консультацію з цього питання можна отримати в Олександрійському міськрайонному центрі зайнятості.

 

Н. Дейнега, начальник відділу активної підтримки безробітних Олександрійського міськрайонного центру зайнятості

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022336 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: