В Олександрії дитину, яка нібито хвора на СНІД, хотіли вигнати з дитячого садочка

24.01.2014 00:00:0023 переглядаАвтор: admin
/qualityoflife/8968-v-oleksandriyi-ditinu-yaka-nibito-khvora-na-snid-khotili-vignati-z-dityachogo-sadochka

В Олександрії дитину, яка нібито хвора на СНІД, хотіли вигнати з дитячого садочка

 

З дитячого садочка Олександрії хотіли вигнати дитину через її нібито ВІЛ-позитивний статус. Про це розповіла мати хлопчика. За її словами, чиє ім’я ми за її проханням змінили, усе почалося напередодні Старого Нового року.

 

САМОСУД ПО-ОЛЕКСАНДРІЙСЬКІ

 

– Почалося все з того, що одна із мам, дитина якої ходить з моєю в один садочок, почала телефонувати мамам інших дітей і говорити, що моя дитина, а також я «спідозні». Почали батьки збиратися на збори, щоб мою дитину виключити з садочка, тому що вона хвора на СНІД і вони бояться, що вона може передати хворобу і іншим дітям, – розповідає потерпіла.

 

Чутки про хворобу дитини поширювалися між батьками. І, за словами жінки, її просто змусили довести, що дитина не хвора, довідкою від лікаря.

 

– Я пішла із сином і здала аналізи і мені видали довідку, яка підтверджує, що моя дитина здорова. Я з цією довідкою пішла до дитсадка і самовільно повісила її на вхідних дверях до дитсадка, що в мене дитина здорова, – говорить Оксана.

 

ТАЄМНИЦЮ РОЗКРИВ МЕДИК?

 

Звідки одна з мам дізналася про нібито позитивний ВІЛ-статус чужої дитини – до кінця не відомо. Оксана говорить, що мама, яка розповсюджує чутки, сказала, що інформація з’явилась завдяки медпрацівнику, який розповів про діагноз дитини.

 

– Вона говорить нібито медпрацівник взяв мою картку і картки дітей, відкрив і каже, дивіться вони тут усі хворі на СНІД, а ви з ними у садок ходите і спілкуєтеся, – переказує Оксана розмову з мамою, яка розповіла усім про нібито ВІЛ-позитивний статус дитини.

 

Нині Оксана хоче, аби її та її дитини не уникали. Адже раніше вона зустрічалась з батьками і вони усі разом вирішували нагальні проблеми дітей. Знайомі після садочка могли забрати її сина, аби він погрався з іншими дітьми. А зараз, за словами Оксани, спілкування з її дитиною припинили.

 

МАТИ ХОЧЕ ПОКАРАННЯ

 

До працівників дитячого садочка у Оксани претензій немає. Оксана хоче, щоб ті, хто винен у цій історії, були покарані, а це, на її думку, жінка, яка усім розповіла про непідтверджений діагноз та медпрацівник, на якого вона посилається. За юридичною допомогою Оксана звернулася до благодійної організації «Шлях до життя». Адже ця організація опікується проблемами ВІЛ-позитивних людей.

 

– Ми, як члени Всеукраїнської мережі ЛЖВ (людей, що живуть з ВІЛ), телефонували у Київ, у нас там є юристи. Вони порекомендували нам писати листа у прокуратуру. А прокуратура буде вже розбиратися звідки вийшла інформація про діагноз дитини, – говорить Анатолій Тримбач, голова правління благодійної організації «Шлях до життя».

 

КОНФЛІКТ ЧЕРЕЗ НЕЗНАННЯ

 

Навіть якщо дитина і мала би ВІЛ-позитивний статус вона має право навчатися у садочку і школі на рівні з іншими. Адже люди з таким діагнозом не несуть загрози для інших. Вірус імунодефіциту людини не передається через спільний посуд, постільну білизну, іграшки, обійми, поцілунки і навіть укуси. На думку Анатолія Тримбача конфлікти можуть виникати через те, що не всі знають шляхи передачі ВІЛ-інфекції і тому так агресивно ставляться до ВІЛ-позитивних людей.

 

– ВІЛ-інфекція передається статевим шляхом, а для садочка це ніяк не підходить. Другий шлях – від матері до дитини, через грудне молоко, теж не підходить. І останній шлях передачі – через кров. Але я думаю, що у дитсадку ніхто так нікого жорстоко не б’є, щоб кров лилась рікою, – говорить А. Тримбач.

 

ТИСК НА ХВОРИХ НЕ ПООДИНОКИЙ

 

Подібні історії з розголошенням діагнозу ВІЛ- позитивної людини вже траплялися в Олександрії. Так Анатолій Тримбач згадує історію, коли про статус ВІЛ-позитивної людини з цікавості дізналася її колега.

 

– Жінка приймала ліки для хворих на ВІЛ. І таблетки необхідно було приймати двічі на день. І кожного дня о 9 ранку жінка на роботі приймала ліки. Колега побачила назву таблеток, записала її, а вдома прочитала в Інтернеті про ці таблетки і від чого вони. На роботі вона всім розповіла чим хворіє колега. І цю жінку попросили звільнитися з роботи за власним бажанням, – говорить А. Тримбач.

 

Повертаємось до історії, що ВІЛ-позитивну дитину хотіли виключити з садочка, а дитина насправді не має такого діагнозу. Якщо провина лікаря, який розкрив діагноз пацієнта, буде доведена – йому загрожує штраф та позбавлення права працювати у медичній галузі. Жінка, котра розповіла про непідтверджений діагноз у дитини, теж може понести відповідальність за поширення недостовірної інформації.

 

СУД ПОКАРАВ ЗА ВИКРИТТЯ ТАЄМНИЦІ

 

Нагадаємо, що практика такого покарання вже є. У 2013 році в Україні медпрацівник поніс відповідальність за розголошення ВІЛ-статусу дитини. Центральний районний суд міста Сімферополя виніс обвинувальний вирок медичному працівнику дитячого будинку «Ялинка». Жінка працювала фельдшером-лаборантом у дитячому будинку і знала про ВІЛ-статус дитини. Згодом хлопчика усиновили і він пішов навчатися у звичайну школу. І потрапив у той клас, де навчалася дитина фельдшера-лаборанта.

 

Жінка на батьківських зборах оголосила ВІЛ-статус дитини та підбурила інших батьків домогтися, аби цей хлопчик не ходив в один клас з їхніми дітьми. За свої слова і дії медпрацівник сплатила штраф та була позбавлена права протягом певного терміну займатися медичною діяльністю.

 

Катерина Карпенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022336 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: