Розписуємо Великодні писанки з Іриною Міхалєвіч

03.05.2013 00:00:001 переглядАвтор: admin
/culture/6208-rozpisuemo-velikodni-pisanki-z-irinoyu-mikhalevich

Розписуємо Великодні писанки з Іриною Міхалєвіч

Олександрія має свою майстриню з писанкарства – Ірину Міхалєвіч. Писанкарство прийшло у її життя два роки тому. Майстриню зацікавив посібник, в якому були описані етапи, як створювати писанки. Ірина спробувала розписати одне яйце і ця робота їй дуже сподобалась, вона займається писанкарством і по цей день. Вдосконалює свою майстерність і проводить майстер-класи для дітей.

 

Зазвичай Ірина Міхалєвіч розписує яйця вночі. Адже вдень займається вихованням доньки. За кілька годин вночі Ірина Міхалєвіч розписує два-три яйця. Майстриня використовує для розпису яєць віск і харчові барвники. А також застосовує техніку травлення, коли віск наноситься на яйце і не фарбується у барвниках, а витравлюється оцтом.

 

«Нині писанкарство переживає хвилю піднесення після занепаду, – розповідає І. Міхалєвіч. – У 20-му столітті писанкарством майже ніхто не займався. Зараз є багато майстрів з писанкарства і просто охочих раз на рік виготовити писанки. Як правило писанка пишеться за традиційними зразками. Існують каталоги, які були укладені ще наприкінці 19-го століття. Також майстри створюють авторські композиції, але все одно на основі традиційних символів».

 

На писанці має значення усе: і лінії, і поєднання кольорів. Раніше писанка, виконана у червоно-чорних кольорах, присвячувалася божествам. Писанка, на якій є три і більше кольори, символізує побажання щастя і добра. Вважалося чим більше кольорів на писанці, тим більше вдачі вона принесе.

 

«Якщо говорити про традиційні символи на писанках, то потрібно розуміти, що вони дуже давні, – говорить майстриня з писанкарства. – Як правило це космогонічні символи, які позначали сонце, місяць й інші небесні тіла. Також традиційні символи, що позначають стихії: землю, воду. Часто зустрічаються на писанках рослинні орнаменти».

 

За період свого захоплення писанкарством Ірина Міхалєвіч взяла участь у кількох виставках-ярмарках не лише Олександрії. Майстриня демонструвала свої роботи у Знам’янці, Кіровограді та на хуторі Надія. Говорить, що люди цікавилися її писанками і купували в основному для того, аби подарувати близьким.

 

Продавати писанки – для Ірини Міхалєвіч не є ціль. Перед собою майстриня ставить задачу самовдосконалитися. Адже, на її думку, писанкарство вдосконалює людину. І, за її відчуттями, коли пишеш писанку, ніби стаєш кращою, добрішою. Ірина помічала це і на прикладі інших людей. Ну а якщо писанки купують, то це невелика приємність для майстрині.

 

В цьому році у Ірини Міхалєвіч виникло бажання поділитися своїми знаннями і досвідом з іншими. Майстриня вирішила проводити майстер-класи для дітей. І протягом Великого посту у храмі Покровського собору щосуботи Ірина проводила уроки з писанкарства дітям. А також протягом березня і квітня Ірина Міхалєвіч проводила майстер-класи з писанкарства у читальному залі бібліотеки імені О. Пушкіна для учнів з ЛІТ і учнів з школи № 2. Діти за цей час розписали кілька писанок до Великодня. Ірина Міхалєвіч планує й надалі передавати свій досвід дітям.

 

Якщо ви теж хочете розписати яйце до Великодня, але не знаєте як, Ірина Міхалєвіч ділиться з читачами «Городского курьера» основами писанкарства. Для того, аби розфарбувати яйце, спершу необхідно визначити хочете ви його залишити собі чи подарувати як сувенір. Можна розписувати варені яйця, а можна видуті. Видуті яйця можуть зберігатися як сувенір – роками. Необхідно у яйці зробили дірочку голкою зверху і знизу (по довжині яйця). Розбовтати голкою вміст яйця. Та повільно дути в одну дірочку, а з іншої буде витікати рідина. Це, за словами майстрині, зробити не просто, для цього необхідний досвід. Адже якщо сильно дути, то яйце може тріснути і вже не буде придатне для розпису. Жовток та білок з видутих яєць можна використати для приготування страв.

 

До речі, для розпису можна брати яйце не лише куряче, а і гусине. Після того, як ви видули чи зварили яйце його необхідно помити содою, або залишити на хвилину у склянці з водою і оцтом. Це потрібно для того, аби яйце очистилось та його поверхня стала більш рівною і гладенькою. З оцту можна виймати яйце тоді, коли з’являються маленькі бульбашки. Потім необхідно витерти яйце серветкою.

 

Для того, аби розписати яйце, потрібні: писачок, натуральний бджолиний віск, свічка. Писачок можна купити в Олександрії. У торгівельних центрах нашого міста є відділи з продукцією для рукоділля. Там продають і писачки. Якщо у вас немає бджолиного воску, ви можете взяти церковну свічку.

 

У писачок кладуть шматочок бджолиного воску або церковної свічки. Розігрівають писачок біля вогню від палаючої свічки. Необхідно аби віск у писачку розтопився. Можна пробували писати ним на папері, якщо писачок залишає слід – можна приступати до розпису. Писачком проводяться лінії вздовж яйця і наносяться різноманітні орнаменти. Необхідно час від часу розігрівати біля свічки писачок та докладати у нього віск.

 

Коли малюнки нанесені, яйце занурюють у баночку з харчовим барвником. Харчові барвники можна купити в багатьох магазинах міста. Занурюють яйце за допомогою ложки, аби не пофарбувалися пальці. Чим довше яйце лежатиме у барвнику, тим насиченішою буде на ньому фарба. Необхідно час від часу ложкою перевертати яйце, адже воно торкається стінок банки і ці місця дотиків можуть погано профарбуватися. Коли ви витягли яйце його необхідно покласти на серветку та легенько витерти, аби воно стало сухим. Далі потрібно підносити яйце до полум’я свічки, аби на яйці почав танути віск. Його потрібно витирати серветкою. Коли весь віск буде стертий – писанка готова.

 

Подивитися роботи Ірини Міхалєвіч можна у краєзнавчому музеї. Виставка робіт майстрині відкрилася спеціально до Великодня.

 

Катерина Карпенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022335 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: