Про наше вугілля та про Китай

30.03.2012 00:00:001 переглядАвтор: admin
/articles/1451-pro-nashe-vugillya-ta-pro-kitajj

Сергій Ларін: китайці готові інвестувати в буре вугілля

 

З 20-го по 24 березня українська делегація у складі керівництва Кіровоградської обласної державної адміністрації і представників Міністерства енергетики і вугільної промисловості відвідала Китайську народну республіку на запрошення китайської корпорації «China Coal Technology & Engineering Group Corp.» (CCTEG).

 

Керівництво облдержадміністрації вже майже два роки веде роботу над пошуком шляхів відродження буровугільного комплексу регіону. Один із прикладів – перемовини щодо залучення у регіон китайських інвестицій. Нагадаємо, що минулої осені, напередодні Міжнародного інвестиційного форуму, до Кіровограда завітали керівники Китайської вугільної інженерно-технологічної корпорації «China Coal Technology & Engineering Group Corp.», які презентували власні напрацювання та перспективні плани щодо видобутку та переробки олександрійського бурого вугілля.
Довіра до їхньої пропозиції виникла ще й тому, що «ССTEG» залишається єдиною у світі комплексною корпорацією, яка охоплює всі сфери вугільної промисловості.

 

Тоді ж було підписано Меморандум про наміри між обласною державною адміністрацією та компанією «ССTEG», а наступним кроком співпраці, як розповів нам в інтерв’ю голова облдержадміністрації Сергій Ларін, стала поїздка керівництва області у Китайську Народну Республіку. Кіровоградці мали на меті ближче ознайомитися із перспективами залучення китайських інвестицій та на місці обговорити найближчі плани і стратегію відродження вугільної галузі на Кіровоградщині.

 

– Сергію Миколайовичу, які саме завдання Ви ставили перед членами делегації, плануючи поїздку?

 

– Перш за все, нам треба було зрозуміти, наскільки серйозними є наміри керівництва «CCTEG» брати участь у проекті на території нашої області, а також обговорити усі нюанси співпраці – зобов’язання, гарантії, інші деталі. Ми дізналися, що спеціалісти «CCTEG» розробляють ТЕО, ведуть розвідку запасів вугілля, здійснюють планування і консультування, а також розробку та захист проектів, як кажуть, під «ключ» – і по кар’єрах, і по шахтах та розрізах. Крім того корпорація досліджує і виготовляє високотехнологічне, а головне – безпечне обладнання по розвідці запасів та видобутку вугілля.

 

Це дуже цікаво саме для нас, для Кіровоградщини, адже ми вже серйозно взялися за відродження видобутку бурого вугілля в Олександрії, хочемо зробити цей процес екологічно безпечним, ефективним та високодохідним. І тут мова йде не тільки про те, щоб збудувати підприємство – я розглядаю цей проект комплексно, адже вливання мільйонних валютних інвестицій у регіон означатиме і будівництво залізничних та автомобільних доріг і мостів, і розвиток наукових досліджень, і потребу в тих же інженерних кадрах.

 

– Чи означатиме прихід корпорації в Олександрію залучення на територію новітніх технологій та надсучасного обладнання?!

 

– Власне, саме про це і йде мова. Під час зустрічей у Китаї ми говорили у тому числі і про створення сервісного центру з обслуговування обладнання, яке «CCTEG» вже постачає в Україну. Адже ця ж корпорація здійснює інженерні проекти не тільки у Китаї та Україні, але й у сусідній Росії, у Туреччині, Пакистані, Індонезії, В’єтнамі, Нігерії, Австралії, тощо.
Це дуже динамічна компанія, яка бере активну участь у міжнародному обміні науково-технічним досвідом. Ми переконалися у цьому під час численних нарад, в яких брали участь десятки керівників різних структурних підрозділів «ССTEG». До речі, ми говорили не тільки про Олександрію – є перспективи відновлення видобування бурого вугілля на розрізі «Костянтинівський», а також розвідки та видобування вугілля на шахті «Новомиргородська».

 

– Ми знаємо, що делегація відвідала не тільки Китайський міжнародний вугільний інженерно-проектний дослідний та Шанхайський науково-дослідний інститути, але й, власне, один із розрізів. Розкажіть детальніше про цю частину поїздки.

 

– Розріз «Перемога» розташований у місті Сілінхот, що в автономному регіоні на півночі Китаю. Це місто має величезні запаси бурого вугілля, і у перспективі воно могло б стати містом-побратимом Олександрії.

 

Сучасне обладнання та новітні технології дозволяють китайцям видобувати на даному розрізі 20-25 млн. тонн бурого вугілля на рік. Ми відвідали і ТЕС, яка працює на бурому вугіллі та була побудована п’ять років тому, щоб скоротити витрати на транспорт палива. Так от, на ТЕС міста Сілінхот працює два енергоблоки потужністю по 300 МВт кожний. Навіть один такий блок в Олександрії міг би забезпечити теплом і електроенергією більшу частину області!

 

До речі, ви нагадали мені про Шанхайський інститут, і я хочу сказати, що він якраз спеціалізується на техніці видобування та проходці, а також впровадження технології електричної автоматизації та гідротехніки. Більше того, спеціалісти інституту проводять тестові випробування та сертифікацію шахтного обладнання. Саме тут діє сертифікована лабораторія державного рівня, представництво якої можна створити на Кіровоградщині. Ми готові створити для цього всі можливі умови – надати приміщення у цехах заводів, що давно не працюють, тощо.

 

– Зрозуміло, що на реалізацію такого проекту потрібні значні кошти. Хто вкладатиме ресурси у такий потужний інвестиційний проект?

 

– Коли ми були у Пекіні, нам влаштували офіційну зустріч із керівництвом китайського банку «EXIM», під час якої якраз і йшлося про стабільне фінансування такого комплексного міжнародного проекту з їхнього боку. Наразі є алгоритм співпраці між усіма сторонами, і ми думаємо, що вартість проекту може бути біля 300 мільйонів доларів.

 

Під час поїздки нами було укладено Протокольну рамкову угоду між ДП «Трест «Олександріярозрізбуд» Міністерства енергетики та вугільної промисловості України і китайською корпорацією «CCTEG». Цей документ передбачає тісну співпрацю. Це був очікуваний і логічний крок після того Плану дій по вирішенню проблем ДП «Трест «Олександріярозрізобуд», який ми погодили минулої осені.

 

– Нашим читачам, безперечно, буде цікаво, чи дасть відродження вугільної галузі робочі місця олександрійцям, а їх родинам – надію на стабільне майбутнє?

 

– Ви знаєте, що і завдання, яке ставить перед нами Президент України, і головна мета програми «Центральний регіон-2015» – це створення нових і збереження існуючих робочих місць. Це основа заможного життя громадян і запорука розвитку економіки. Головне, що я хочу сказати, – всій області треба рухатися вперед і не боятися переходити на власні енергоресурси. І та міжнародна співпраця, яка була започаткована минулого року, і спрямована на впровадження нових сучасних технологій видобутку та переробки бурого вугілля, якраз сприяє виконанню наших пріоритетних, я б сказав стратегічних планів. Ми мріємо збудувати в Олександрії ТЕС, щоб використовувати підготовлене вугілля для виробництва електричної та теплової енергії, а також виготовляти гранульоване та брикетоване вугілля.

 

Об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін та залучення інвестицій, а головне – підтримка з боку профільного міністерства, жителів Олександрії і всієї Кіровоградської області дозволить відновити та розвинути видобуток бурого вугілля. А значить – створити нові робочі місця та зробити впевнений крок до енергетичної незалежності області та України!

 

ДОВІДКА: На сьогодні до складу Китайської вугільної інженерно-технологічної корпорації входить два дослідних інститути, а сама корпорація належить Комітету управління держмайном КНР, тобто є великим державним науково-технічним підприємством. В його структурі працює більше шести десятків різнопрофільних підприємств, серед яких 19 дочірніх фірм та біржова компанія. У корпорації «ССTEG» працює понад двадцять дві тисячі кваліфікованих спеціалістів, з яких вісім тисяч є інженерами.
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022334 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: