Презентація професій для школярів

20.04.2012 00:00:0023 переглядаАвтор: admin
/articles/1693-prezentaciya-profesijj-dlya-shkolyariv

Презентація професій для школярів

 

«В області проходить профорієнтаційна естафета, – говорить Ірина Мукієнко, директор центру зайнятості . – 11 квітня Олександрійський міськрайонний центр зайнятості спільно з навчальними закладами Олександрії і району провів презентацію навчальних закладів. Це наш традиційний захід, який центр зайнятості проводить щороку. Цей захід проводиться для того, аби допомогти школярам зорієнтуватися в світі професій».

 

На даному заході були присутні 12 навчальних закладів міста та району,в яких і навчають популярним на даний момент професіям: сфера обслуговування, машинобудування, технічні професії. І головне, на що спрямовано цей захід – це допомога школярам в виборі майбутньої професії. Школярі, котрі були присутні на презентації професій, позитивно відгукувалися щодо цього заходу. Та й самі студенти захоплено презентували свої навчальні заклади. «Я вважаю, що такі презентації професій потрібні для учнів дев’ятих класів, адже вони будуть знати, які навчальні заклади є в Олександрії та які професії можна тут здобути. Творчим людям можна вступити в Олександрійське училище культури, а по його закінченню продовжити навчання в інституті в іншому місті», – розповідає Аліна Іващенко, учениця 11 класу школи № 19.

 

Навчальні заклади прийшли також не з пустими руками. З купою потрібної інформації для абітурієнтів та знайшли чим здивувати майбутніх студентів. Так студенти співали, демонстрували свої творчі вироби та розповідали про переваги і недоліки професій та про навчання в навчальних закладах.

 

Безперечно подібний захід позитивно вплинув на майбутніх студентів, які визначились де їм краще навчатись, на навчальні заклади, які для себе отримають нових студентів.
В межах виставки-презентації вищих навчальних закладів проводився і семінар «Особливості зайнятості молоді», який допоміг молоді у визначенні майбутньої професії та пояснив як правильно знайти і влаштуватися на роботу одразу після закінчення навчального закладу. Тож, якщо ви ще не визначились, ким хочете стати звертайтесь в міськрайонний центр зайнятості, який допоможе вам в цьому питанні.

 

Інформація про молодь

 

Упродовж 2012 року молодіжний ринок праці по місту Олександрії та Олександрійському району становить майже 1 тис.600 чол., або 47,8% від загального ринку праці. Серед них 10,6% – молодь, яка тільки починає трудову діяльність, 64% – молодь, що працювала, та 25,4% – молодь, яка була незайнята трудовою діяльністю більше року, або працювала без оформлення трудових відносин.

 


За сприяння служби зайнятості близько 300 осіб у віці до 35 років, що перебували на обліку в центрі зайнятості, отримали роботу. Рівень їх працевлаштування склав 18,6%
Серед працевлаштованих молодих громадян 30 чол. були працевлаштовані на робочі місця, створені за рахунок надавання дотацій роботодавцям із Фонду загальнодержавного соціального страхування на випадок безробіття, із них 7 – випускники учбових закладів, які отримали перше робоче місце.

 

8 молодих безробітних громадян, отримавши фінансову допомогу у вигляді одноразової допомоги по безробіттю, розпочали власну справу.

 

З урахуванням ситуацій на ринку праці, 253 молодих громадян, щоб посилити свою конкурентоспроможність, пішли навчатися. Навчання здійснювалося за такими професіями та спеціальностями: електромонтер, лицювальник-плиточник, продавець продовольчих та непродовольчих товарів, швачка, кравець, верстатник широкого профілю, налагоджувальник машин та автоматичних ліній, оператор комп’ютерного набору, підприємець-початківець та інші.

 

Для тимчасової зайнятості молоді, яка втратила роботу, організовано оплачувані громадські роботи. До участі у цих роботах були залучені 136 осіб відповідної категорії.
Серед молодих людей з початку року на обліку в центрі зайнятості перебувало 17 осіб з обмеженими фізичними можливостями. Із них 2 чол. отримали постійну роботу та 2 – тимчасову.

 

В центрі уваги – молодь

 

Робота з молоддю завжди залишається одним з пріоритетних напрямків роботи Державної служби зайнятості. Тим більше, що третина із зареєстрованих тільки в Олександрійському міськрайонному центрі зайнятості населення пошукачів роботи – молодь.

 


Молоді люди, які звертаються до центру зайнятості, мають певні особливості. Хоча не можна сказати, що у кожного з них в ієрархії життєвих цінностей на першому місці стоїть прагнення працевлаштуватися, все ж більшості юнаків та дівчат на етапі вступу в самостійне життя притаманне намагання пізнати себе та свої можливості, самовизначитися, в т.ч. професійно, самоутвердитися. Не можна не визнати, що здебільшого молодь не має відповідних професійних знань та навичок, а у певної її частини, на жаль, відсутня мотивація до праці та бажання мобілізувати власні зусилля, дехто не налаштований на активний пошук роботи, не демонструє готовності до адекватної поведінки на ринку праці.
Молодь, принаймні переважна її частина, прагне працювати. Однак через брак досвіду, причому не тільки професійного, а й життєвого, їй важко нарівні з іншими конкурувати на ринку праці. Тому служба зайнятості постійно приділяє особливу увагу безробітній та учнівській молоді та підтримує їх прагнення до роботи.

 

Таким чином, спеціалісти центру зайнятості, на сьогоднішній день, спрямовують орієнтацію молоді на професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації, а також для адаптації молоді на робочому місці, організовують професійне стажування на підприємствах, що призводить до подальшого працевлаштування.

 

У нашому арсеналі, крім індивідуальних професійних консультацій, – спеціалізовані семінари на теми „Особливості зайнятості молоді “, “Молодь і праця “ – з питань трудової міграції, презентації професій тощо. На таких заходах фахівці центру зайнятості разом з молоддю аналізують стан ринку праці та актуальність тих чи інших професій, вказують на техніку та джерела пошуку роботи. А також виїзні дні до районних та міських ЗОШ, ЗНЗ, де фахівцями відділу активної підтримки безробітних Олександрійського міськрайонного центру зайнятості проводяться семінари, тестування з старшокласниками, тренінги, батьківські збори, семінари з педагогічними працівниками та інше.

 

За допомогою плідної співпраці центру зайнятості з соціальними службами проводяться різноманітні турніри, конкурси, заходи для учнівської молоді.

 

Безробіття нині – гірка реальність та актуальна проблема. А для молодої людини, яка тільки вчора ще була студентом, питання працевлаштування постає особливо гостро. Тож наша служба, в межах своїх можливостей, використовуючи новітні інформаційні технології, намагається активно допомагати молоді, яка потребує роботи.

 

Солов’єнко Т.С., головний спеціаліст відділу інформаційних систем
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022334 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: