Подружжя письменників з Волині відвідало Олександрію

09.12.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/culture/10659-podruzhzhya-pismennikiv-z-volini-vidvidalo-oleksandriyu

27 листопада до Олександрії завітав творчий тандем – подружжя відомих українських письменників Володимир Лис та Надія Гуменюк. Обидва – надзвичайно талановиті автори, володарі багатьох літературних премій, неодноразові переможці Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». Три неймовірні зустрічі провели волинські письменники у нашому місті. Подружжя презентувало свої книги, спілкувалося з олександрійцями та жителями Олександрійського району, відповідаючи на безліч запитань своїх палких шанувальників. 

Перша зустріч з письменницьким подружжям відбулася в Олександрійській районній бібліотеці. Зустрітися з відомими письменниками прийшли працівники бібліотек з різних сіл Олександрійщини, а також читачі бібліотеки, які захоплюються творчістю цих авторів.

Володимир Лис та Надія Гуменюк разом вже багато років. Вони познайомилися ще студентами, коли навчалися на журналістському факультеті Львівського державного університету імені Івана Франка, і вже після першого курсу пара побралася. Обидва одразу працювали журналістами: Володимир – в газеті, Надія – в газеті і на радіо, і вже згодом чоловік і дружина стали відомі як письменники. Автори мають багато спільного, обидва успішно йдуть письменницьким шляхом, але водночас вони досить різні. Як розповіли самі письменники, найпершою їхньою відмінністю є процес написання книг: Надія одразу друкує тексти своїх творів на комп’ютері, а Володимир пише від руки, через що сам себе, жартуючи, називає динозавром. Не зважаючи на те, що обоє – творчі особистості, письменники запевняють – вони ніколи не заважали один одному. Хоча вони й подружжя та подорожують з презентаціями своїх книг разом, кожен з них має свою творчу індивідуальність.

Володимир Лис – український журналіст, драматург, письменник, відомий також як народний синоптик, чиї довгострокові прогнози на цілий рік неодноразово збувалися.  Народився майбутній письменник на хуторі поблизу села Згорани на Волині. Як вважає сам Володимир, літературним талантом він завдячує своїй бабусі, яка була неписьменною, але знала так звану «живу мову» і розповідала багато казок. У літературі Володимир Лис дебютував як драматург, п’ять його п’єс було поставлено в різних театрах України та на українському радіо. Як прозаїк заявив про себе у 1985 році – перша ж його повість «Там, за порогом» була відзначена першою премією на республіканському конкурсі творів про молодь. Пізніше за свою літературну діяльність Володимир Лис отримав ще велику кількість нагород. Його роман «Століття Якова» було визнано найкращим твором десятиліття у версії конкурсних творів «Коронації слова», а згодом за цим романом було знято мінісеріал. Володимир Лис також є автором книг «Айстри на зрубі», «Острів Сильвестра», «Продавець долі», «Графиня», «Соло для Соломії» та ін. Володимир Лис у своїх книжках пише переважно про простих людей, адже, за його словами, ці люди також мають свій окремий багатий внутрішній світ, який неймовірно цікавий.

Надія Гуменюк родом із села Онацьківці Полонського району Хмельницької області. За словами самої письменниці, вірші вона почала писати, мабуть, раніше, ніж вивчила літери. Коли ж навчилася читати, бібліотека стала її другим домом, адже без книги і читання письменниця не уявляла свого життя. Саме безліч прочитаних книжок і стали фундаментом для її подальшої літературної діяльності, впевнена  письменниця. Перші нагороди за свою поезію Надія Гуменюк отримала ще у шкільні роки. Її вірші публікувалися у журналах та колективних збірках, а перша авторська збірка поезії «Країна світла» побачила світ у 1992 році. Тоді й почалася активна літературна діяльність письменниці. Було видано кілька поетичних збірок, і в цей же час авторка почала писати книги для дітей, які багато разів відзначалися літературними преміями. Серед дитячих книжок письменниці, яких на сьогодні вже понад двадцять, були «Чапики – Чалапики», «Веселка для веселика», «Котилася писанка», «Шуршик В. та інші», «Де гуляє крокотам» та багато інших віршів та повістей для дітей.

Згодом у творчому здобутку Надії Гуменюк з’явилася і доросла проза. Сама письменниця говорить, що не стала б мабуть прозаїком, аби не її робота журналіста. З одного боку журналістика заважала, оскільки, за її словами, ця робота важка для жінки, що має сім’ю, багато пише і їздить різними містами. Але, з іншого боку, журналістика – це та професія, яка давала багато тем, багато знайомств, багато емоцій, і Надії Гуменюк захотілося потім це продовжити, розказати більше про цікавих людей. Першою прозовою книгою письменниці став роман «Янгол у сірому», який у 2011 році увійшов у число кращих романів на Міжнародному літературному конкурсі «Коронація слова». Надія Гуменюк є також автором книг «Квіти на снігу», «Дожити до весни» та «Корона на одну ніч», про які вона розповідала під час зустрічі в Олександрії.

Після презентації книг в районній бібліотеці Володимир Лис та Надія Гуменюк відповідали на запитання гостей заходу. Питань від слухачів було багато, спілкування з письменниками було жвавим, відвертим та прикрашене веселими історіями й жартами. На завершення зустрічі Надія Гуменюк прочитала свої поетичні твори. Після заходу письменники усім охочим роздавали автографи та фотографувалися з ними на згадку.

Книги Володимира Лиса та Надії Гуменюк можна знайти у бібліотеках Олександрії.

Юлія Пастух




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022231 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022260 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022366 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: