Олександрійському народному ансамблю танцю «Віночок» – 50 років

13.06.2013 00:00:003 переглядаАвтор: admin
/news/6676-oleksandrijjskomu-narodnomu-ansamblyu-tancyu-vinochok-50-rokiv

У 2013 році народний ансамбль танцю «Віночок» відзначає свій золотий ювілей. 50 років – вік зрілості, підбиття напрацьованих результатів. З цієї нагоди 14 червня у Міському палаці культури відбудеться ювілейна програма самобутнього та яскравого олександрійського колективу.

Історична довідка: хронологічні етапи розвитку 50-річного творчого шляху народного ансамблю танцю «Віночок», який став справжньою візитівкою народного мистецтва міста Олександрії, здобув широку популярність у шанувальників фольклору і сучасної народної хореографії, досить цікаві.

У 1963 році з м. Коломиї до Олександрії приїздить Роман Модзяк, який створює танцювальний гурток при міському Будинку культури, потім Будинку культури Олександрійського електромеханічного заводу. За цей час колектив нагороджений Дипломом І ступеню Республіканського оргкомітету, а потім Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР. Високою оцінкою творчої діяльності танцювального колективу «Віночок» у 1968 р. стало присвоєння почесного звання «Самодіяльний народний». Саме в цей період у колективі створюється цільна концертна програма та відбуваються перші гастрольні поїздки.

У період 1972-1973 рр. колективом керував Бахчеван Василь Хомич, який за рік роботи з колективом вніс суттєві зміни в його репетиційну систему й концертну програму, дав поштовх для подальшого творчого вдосконалення ансамблю.

Продовжив творчий шлях «Віночка» в період з 1974 по 1990 рр. Олександр Гулак. У цей період формується нова концертна програма ансамблю, більша частина якої складається з хореографічних постановок різних регіонів України. В цей час колектив став Дипломантом Першого Всесоюзного фестивалю, давав концерти в містах області та країни (м. Київ, Закарпаття), гастролював у Молдові, Угорщині, Португалії, Болгарії, Греції, Туреччині, Мальті, Кіпрі, Німеччині. За високі творчі досягнення Гулаку О.І. було присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України».

З 1990 по 1993 рр. колективом керував Сергій Говера, під його керівництвом колектив став Лауреатом Першого Всеукраїнського фестивалю самодіяльного хореографічного мистецтва.

З 1993 року по теперішній час керівник народного ансамблю танцю «Віночок» – заслужений працівник культури України Абажей Григорій Петрович, на долю якого випали дуже непрості роки в історії ансамблю. Але завдяки згуртованості учасників колективу, принциповості та професіоналізму колектив вижив і продовжує радувати своєю майстерністю глядачів і сьогодні.

Джерело: Олександрійська міськрада
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022336 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: