Можливості профнавчання

27.07.2012 00:00:003 переглядаАвтор: admin
/articles/2770-mozhlivosti-profnavchannya

МОЖЛИВОСТІ ПРОФНАВЧАННЯ ЗА НАПРАВЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ

 

Професійне навчання безробітних проводиться службою зайнятості з урахуванням вимог ринку праці, перспектив розвитку регіону, в тому числі для зайняття підприємницькою діяльністю, що обумовлюється відповідним договором між особою та регіональним центром зайнятості.

 

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» професійна підготовка, підвищення кваліфікації і перепідготовка осіб, зареєстрованих у державній службі зайнятості як безробітних, провадиться у разі неможливості підібрати підходящу роботу через відсутність необхідної професійної кваліфікації у безробітного; необхідності змінити кваліфікацію у зв’язку з відсутністю роботи, що відповідає професійним навичкам особи; втрати здатності виконання роботи за попередньою професією; пошук роботи вперше і відсутність професії (спеціальності).

 

У разі направлення безробітного на професійне навчання державна служба зайнятості надає матеріальну допомогу, компенсує витрати на проїзд та забезпечує проживання, у випадку, коли навчання організоване не за місцем постійного проживання відповідно до чинного законодавства України.

 

Професійне навчання в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості

 

Професійна підготовка, перепідготовка або підвищення кваліфікації безробітних організовується службою зайнятості з урахуванням вимог ринку праці, перспектив розвитку регіону та конкретних замовлень роботодавців з використанням різних форм і видів навчання. Навчання проводиться на базі професійно-технічних, вищих навчальних закладів області та інших регіонів, безпосередньо на підприємствах, в установах і організаціях, а також у центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

 

На сьогодні в системі державної служби зайнятості діє вісім центрів професійно-технічної освіти: Дніпропетровський, Івано-Франківський, Кримський, Луганський, Львівський, Одеський, Рівненський, Харківський, Сумський та Донецький Центри ПТО.

 

Ці навчальні заклади створені для вирішення питань оперативного задоволення потреб роботодавців у кваліфікованих працівниках за професіями, що є актуальними на ринку праці та дають можливість займатися індивідуальною трудовою і підприємницькою діяльністю. Тут враховуються всі вимоги роботодавця до підготовки висококваліфікованого робітника. Вона проводиться за професіями верхолаза, кравця, агента з організації туризму, токаря, перукаря, електрогазозварника, лицювальника-плиточника, адміністратора тощо. З метою здобуття практичних навичок використовується сучасне устаткування, слухачі беруть участь у виробничому процесі, що дозволяє ще під час навчання адаптуватися до умов виробництва, режиму роботи та ін.

 

Дане професійне навчання має ряд переваг.

 

По-перше, дані центри на відміну від деяких навчальних закладів професійно-технічної освіти забезпечені сучасною матеріально-технічною базою та новітніми засобами навчання, такими як інтерактивні дошки, мультимедійні проектори, тренажери. Також тут використовуються нове виробниче обладнання, верстати, що відповідають сучасним технічним можливостям підприємств.

 

По-друге, процес навчання у центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості розрахований на отримання необхідних знань, умінь та навичок людьми будь – якого працездатного віку: як зрілого, так і молоді. Педагоги повною мірою враховують особливості навчання дорослих, адже на зміну традиційній системі освіти, заснованій на принципі: «Освіта на все життя», приходить система безперервної освіти, основою якої є принцип: «Освіта через усе життя».

 

По-третє, важливим моментом є й той факт, що навчання груп проводиться по мірі їх формування (у тому числі влітку, коли інші навчальні заклади не працюють). Воно здійснюється за курсовою формою, що дає можливість безробітним у стислі терміни опанувати професію або підвищити свою кваліфікацію. Так, переважну більшість професій можна опанувати протягом 3-5 місяців.

 

По-четверте, на відміну від інших закладів профтехосвіти, дані центри на замовлення роботодавців оперативно розробляють навчальні плани та програми, організовують навчання безробітних за індивідуальними формами безпосередньо на робочих місцях.

 

Ефективність проведення професійного навчання в зазначених центрах підтверджується високим рівнем працевлаштування їх випускників.
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022335 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: