До чого може призвести дефіцит йоду в організмі людини?
Йод – важлива складова людського організму. Він є незамінним учасником утворення гормонів щитовидної залози. Ці гормони потребують абсолютно всі органи і системи організму, вони також впливають на білковий, жировий, вуглеводний обмін речовин і терморегуляцію.
Достатня кількість йоду забезпечує людину енергією, як для фізичної, так і для розумової активності, сприяє росту, розвитку організму.
Крім того, вже існують науково підтверджені докази того, що йод впливає на розумовий розвиток.
Ознаки йододефіциту
Ознаки йододефіциту: емоційні ознаки (дратівливість, погіршення пам’яті, уваги, реакції, сонливість, тривалий депресивний стан та інші); ослаблення імунітету і як наслідок схильність до інфекцій, простудних захворювань; аритмії тощо. І один з найбільш явних ознак наявності у людини дефіциту йоду – це збільшення зобу (збільшеня щитовидної залози). Але це вже говорить про прогресуюче захворювання.
Небезпека йододефіциту полягає в тому, що всі перераховані вище ознаки істотно загострюються і за відсутності належного лікування можуть стати незворотними, а збільшений зоб може почати чинити тиск на сусідні органи, викликаючи тим самим сухий кашель, напади задухи і утруднення при ковтанні їжі.
Наслідком запущених захворювань щитовидної залози у дітей можуть стати: відставання у фізичному і розумовому розвитку, сповільнений ріст, порушення мови, глухонімота.
Кіровоградська область відноситься до регіону з незначним йододефіцитом, але погіршення екологічного стану довкілля, розбалансованість наших добових раціонів не виключає цю проблему.
Профілактика йододефіциту
Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) встановлені фізіологічні добові норми споживання мікроелемента – йоду. У середньому ця норма становить від 120 до 150 мкг щодня.
Основна кількість йоду надходить в наш організм з їжею. Найбільша концентрація йоду в морській рибі, морепродуктах, морських водоростях і риб’ячому жирі.
Найбільш ефективним методом заповнення дефіциту йоду, рекомендованим ВООЗ, є універсальна йодна профілактика, яка полягає у використанні йодованої харчової солі. Але обов’язково необхідно перевіряти її термін придатності, і додавати її у приготовлену їжу або в самому кінці приготування).
Також для запобігання негативним наслідкам йоддефіциту можна вживати вітамінні препарати, які забезпечать фізіологічні потреби організму.
Марина Первак, завідувач Олександрійського міськміжрайонного відділу ДУ «Кіровоградський ОЛЦ Держсанепідслужби України», лікар з гігієни харчування.
Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]
В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]
Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]
Залишити коментар