Безмежний пляж Кароліно-Бугазу

25.07.2014 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10447-bezmezhnijj-plyazh-karolino-bugazu

Безмежний пляж Кароліно-Бугазу

Куди поїхати влітку відпочивати на море крім окупованого Криму? Це питання, мабуть, собі ставить чи не кожен українець, що хоче відпочити після напруженого року десь на теплих узбережжях. Їхати відпочивати до Туреччини або Болгарії зараз можливо, але для середньостатистичного олександрійця дорогувато. Проте українці мають можливість поїхати засмагати під сонцем та купатися на Чорне чи Азовське море.

Хочу поділитися своїми свіжими липневими враженнями від відпочинку в Одеській області. Я обрала недорогий  відпочинок з довжелезним піщаним пляжем, теплим Чорним морем у райському куточку України. Саме райським куточком одесити називають село Кароліно-Бугаз. Море та пляж справді вражають, особливо тих, хто з різних причин не їздив на відпочинок вже кілька років. У Кароліно-Бугазі настільки гарно, що відомі політики і можновладці скуповують тут землі та будують собі котеджі.

Слід зазначити, що відпустка у Кароліно-Бугазі підійде тим, хто полюбляє тихий відпочинок. Також це хороше місце для оздоровлення з маленькими дітьми. Дискотек, гучних розважальних центрів тут не знайти. Хто бажає більш веселого відпочинку, потрібно їхати трохи далі у селище Затока.

 Економний відпочинок

Скільки ж коштує відпочинок? Це також одне з перших питань, яке ставлять собі майбутні відпочивальники. Середня ціна залізничного плацкартного квитка (разом з білизною) з Олександрії до Одеси коштує 80 гривень. Ті, хто любить їздити в купейних вагонах, заплатять за квиток приблизно від 116 до 126 гривень. Якщо ви подорожуватимете залізницею, то квитки бажано купити одразу в обидва боки, бо придбати їх у день від’їзду навряд чи вийде. Слід зазначити, що доїхати олександріцям до Одеси не складно, адже у цьому напрямку курсує кілька поїздів. Нагадаю, що попередній продаж квитків «Укрзалізниця» починає за 30 діб.

Доїхати з Одеси до Кароліно-Бугазу можна на електричці за 8 гривень, або на маршрутці – від 15 до 30 гривень. Найнижча ціна на проживання з кінці червня до початку липня 2014 року у Кароліна-Бугазі у приватному секторі була 50 гривень за добу з особи. Харчуватися можна в місцевому кафе або готувати страви самостійно.

Отже, вартість найдешевшого 7-добового відпочинку на особу, за моїми підрахунками, складає 1 026 гривень: доїхати до Одеси і повернутися назад в Олександрію – 160 гривень, доїхати на електричці з Одеси до Кароліно-Бугазу і назад коштує 16 гривень, проживання в приватному секторі: 7 діб по 50 гривень = 350 гривень, харчування обійдеться приблизно в 500 гривень. І, таким чином, тижневий відпочинок у Кароліно-Бугазі обійдеться трохи більше, ніж в тисячу гривень.

Як доїхати


Від Одеси до Кароліно-Бугазу і в зворотному напрямі можна дістатися маршруткою або електричкою. Відпочивальникам, які до моря будуть їхати громадським транспортом, потрібний Білгород-Дністровський напрямок. Якщо ви вирішили добиратися на маршрутці, то вишовши з вокзалу, на привокзальній площі питаєте у когось з місцевих: «Де маршрутки на Білгород-Дністровський?». За проїзд у маршрутці можна викласти від 15 до 30 гривень. Саме з одеського залізничного вокзалу за проїзд у Кароліно-Бугаз ми заплатили по 30 гривень за квиток. Маршрутки курсують приблизно кожні 30 хвилин. Квиток у електричці від Одеси до Кароліно-Бугазу обійдеться у 8 гривень. Їхати приблизно годину, як електричкою, так і маршруткою.

Саме село ніби поділено залізничною колією навпіл. Можна жити на горі, а можна – біля моря.

Якщо чесно, то їхати маршрутним автобусом дуже не сподобалось. Нас висадили прямо на трасі біля села і треба було ще з важкими сумками спускатися вниз до моря. Трохи неприємне відчуття.

Ми спускались з гори сходами до залізничної станції, переходили залізничну колію, а вже потім – шукали собі житло.

Висновок: щоб не блукати з важким багажем – викликайте собі таксі, якщо хочете жити біля моря (телефони таксі розклеєні на кожному стовпі), або їдьте електричкою і одразу опинитесь посеред села, що набагато ближче до моря. Чи, як варіант, можна пошукати житло на горі, але до пляжу доведеться долати чималеньку відстань.

Житло

Знайти житло в Кароліно-Бугаз можна на будь-який смак і, відповідно, гаманець. В приватному секторі ціна стартує від 50 гривень за добу. Сміливо стукайте туди, де є відповідні таблички «житло», «здаю», «здам кімнати».

У приватному секторі господарі здають двох, трьох і чотирьохмісні кімнати. Відпочивальники також мають змогу користуватись загальними кухнями, холодильником, вбиральнями, душем, можливо, телевізором та Wi-Fi.

Окрім приватного сектору у Караліно-Бугазі є кілька баз відпочинку. Найдешевша пропозиція, яку ми знайшли на базах відпочинку курорту, коштує 175 гривень з особи у тримісному номері. Харчуватися можна у їдальні або в ресторані бази відпочинку за 150 гривень на день, або ж у місцевому кафе. На базах у вартість проживання адміністрація включила відвідування басейну та дитячого майданчику, користування альтанками,  Wi-Fi, шезлонгами, мангалами, тенісними столами та камерою схову. Окремо просять оплатити харчування та паркінг (10 грн/доба).

А море, море, море…


Піщаний пляж Кароліно-Бугазу вражає своєю безкрайністю і гарячим піском. Пляж широкий, дуже довгий. В який бік не подивись, здається, що пляж нескінченний. Ми йшли пляжем, гуляли і дійшли до сусіднього села. Місця тут вистачає всім. Пляж пологий та неглибокий.

Морська вода переважно була тепла і за наш семиденний відпочинок була холодною тільки два дні. Море чисте і прозоре, купатися в ньому одне задоволення. Інколи бувають великі хвилі. Вже по нашому від’їзді хвилями принесло на берег водорості. Але купатися можна було все одно, треба було лише далі зайти у воду. Слід зазначити, що медуз не було. Ми бачили лише одну, її винесло на берег вже не живу.

На пляжі можна взяти в оренду шезлонг, покататися на водній гірці.

Тут працюють монополісти

Продуктових магазинів, як для села, в Кароліно-Бугазі є в достатній кількості. Є аптека, магазин з одягом, взуттям, невеличкий ринок, де продають овочі, фрукти, м’ясо, та мінімаркет біля зупинки маршрутки при в’їзді у село.

Ціни, наприклад, на овочі та м’ясо відрізняються від олександрійських на 2-5 гривень. Дефіциту з сіллю немає, тут її продавали навіть в овочевому кіоску.

По дорозі до пляжу працювала єдина сувенірна крамничка, два продовольчих магазини, ятка з овочами, генделик для любителів пива і одне місцеве кафе, де можна смачно поїсти. Будьте готові – обслуговування в кафе-монополісті не на кращому рівні. Офіціанти не знають меню, а іноді – ціни в меню відрізняються від тих, які ви побачите в рахунку.  Ще один нюанс: коли в цьому закладі грає «жива музика» вам до рахунку допишуть 5%.

На пляжі підприємливі люди продають різноманітні смаколики: чорноморські маленькі креветки, варену кукурудзу, в’ялену та копчену рибу, домашню випічку, тістечка, холодне пиво. Ціни звісно вищі, аніж купити це все у місцевому магазині, але це з доставкою на ваш килимок.

Фортеця


У Кароліно-Бугазі дуже зручне транспортне сполучення. Відпочиваючи тут, без зайвого клопоту, можна поїхати погуляти в Одесу, чи подивитись на історико-архітектурну пам’ятку XIII–XV століття Білгород-Дністровську фортецю, або ж поїхати на екскурсію у місцевий «Центр культури вина» та музей виноробства.

Дістатися до Одеси з Кароліно-Бугазу можна електричкою чи маршруткою. Доїхати до міста Білгород-Дністровський можна на електричці за 6,60 грн. Потім запитати у місцевих, як дійти до фортеці. Хвилин 20 треба йти пішки. Або можете скористатися таксі, воно обійдеться близько 25 гривень.

Хоч фортеця є туристичним об’єктом півдня України, вказівників по місту, та і біля самої фортеці, немає.

Своє враження від фортеці ми складали вже неабияк виснажені, мандруючи вулицями Білгород-Дністровського у пошуку історичної пам’ятки. Спочатку шукали фортецю під палючим сонцем, потім  півгодини блукали мурами, шукаючи вхід.

Порада: питайте де головний вхід, а то будете блукати по стінах фортеці і, можливо, побачите не тільки лиман і мури, а й познайомитесь з місцевими ящірками.

Вхід в Аккерманську фортецю коштує для дорослого відвідувача 20 гривень. Цікаво, що фортеця не тільки є архітектурною пам’яткою, а і часто служить майданчиком для історичних фільмів, пісенних фестивалів. Тут також проводять інсценовані вистави.

Білгород-Дністровську фортецю відвідував у 1821 році поет Олександр Пушкін. На честь його відвідин, одну з веж назвали «Пушкінська».

Дегустація вина


В Одеській області Олександр Пушкін відвідував не тільки старовинну фортецю. Поет також погостював у французько-швейцарських переселенців, які займались виноробством. У «Центрі культури вина» вам навіть покажуть льох, у якому, за словами екскурсовода, благородним напоєм пригощався Пушкін. Можна посидіти за столом на місці, де він сидів. До того ж, свого часу, тут лікувалася вином і відома українська поетеса Леся Українка.

Доїхати з Кароліно-Бугазу на екскурсію у «Центр культури вина», що у селі Шабо, краще на маршрутці за 12 гривень. Екскурсія з дегустацією коштує 110 гривень, без дегустації – 80 гривень.

Як повідомляється на офіційному сайті компанії, «Центр культури вина» – унікальний об’єкт. Цей Центр включено комісією Ради Європи до туристичної карти європейських винних маршрутів.

Під час екскурсії ви разом з екскурсоводом побуваєте у музеї, двох кінозалах, льохах та на виробництві. За бажанням маєте можливість покуштувати напої і придбати собі найбільш вподобані у фірмовому магазині.

Необхідні речі

Коли їдете на море, найголовніше, на мою думку, що треба з собою прихопити: сонцезахисний крем, модні окуляри, гарний настрій. І спробуйте не зламати нові окуляри в перші дні відпустки. Якщо ж це станеться – допоможе гарний настрій, який ви завбачливо прихопили з собою з дому. Також подбайте про головний убір, будь-то капелюх чи хустка, адже у голову напікає сильно, а парасолі в оренду не дають, хіба що привозити з собою чи купувати на ринку.

Вишукані сукні і костюми – можна не брати. Дискотек й інших вечірніх закладів, де можна відпочити, у Кароліно-Бугазі немає. Дискотеки є хіба що на базах відпочинку, але там грає специфічна музика, яка можливо не усім буде до вподоби. До того ж село ввечері погано освітлюється, як самі вулиці, так і пляж. Тому прогулюватися нічним селом трохи страшнувато.

Також рекомендую прихопити із собою основні медикаменти, креми і засоби проти комарів.

Відпочинок промайнув дуже швидко. Ми ніскілечки не пошкодували, що вибрали саме Кароліно-Бугаз. Дуже гарно тут відпочивається. Приїжджих мало, пляж напівпорожній. На згадку нам залишились незабутні враження від моря, людей, з якими ми познайомились, екскурсій і великі мушлі, що нам подарував господар будинку, в якому ми зупинялися.

P.S. Не для ледачих

Дуже часто про відпочинок на морі говорять «це мені не по кишені». Дивно це чути від молодих дівчат та хлопців, які просто жаліються і не прикладають ніяких зусиль для здійснення подорожі. Для тих, хто не ледачий і хоче поєднати приємне з корисним, можна просто поїхати працювати на сезон у якесь курортне містечко: на морі побуваєте і грошенят заробите. Вакансії завжди знаходяться для офіціантів, барменів, продавців або ж попитайте роботу на базах відпочинку. Можна, наприклад, варити вдома кукурудзу і ходити продавати на пляжі. Шукайте роботу з проживанням, це вам заощадить кошти. Ну, а в кого є вільний тиждень і тисяча гривень – просто приїжджайте у Кароліно-Бугаз, цей тихий рай в Одеській області.

Ірина Трофімова

Фото: Катерина Карпенко

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022227 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022254 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022358 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: