Андріївські вечорниці: як олександрійська молодь святкувала день Андрія (фото)

21.12.2018 00:00:001 переглядАвтор: admin
/culture/10603-andriyivski-vechornici-yak-oleksandrijjska-molod-svyatkuvala-den-andriya-foto

Андріївські вечорниці: як олександрійська молодь святкувала день Андрія (фото)

Свято Андрія є часом молодіжних гулянь, коли юнаки та дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя. Одним із найулюбленіших занять українських дівчат в ніч з 12-го на 13-те грудня є ворожіння. Дівчата вірять, що ніч на Андрія є чарівною, і саме в цей час  можна зазирнути у майбутнє та навіть дізнатися ім’я свого судженого. 

Відтворити давні традиції свята Андрія вирішили в Олександрійській бібліотеці для юнацтва. 13-го грудня з нагоди цього дня для місцевої молоді з Ліцею інформаційних технологій організували тематичне етно-паті. Захід провели бібліотекарі в образі колоритних українських господинь, що зналися на традиціях свята та мали неабияке почуття гумору.

«Ми разом з сучасною молоддю вирішили ненадовго повернутися у минуле та поринути в атмосферу андріївських вечорниць, щоб відчути красу та поезію стародавніх українських обрядів. Молодь мала змогу доторкнутися до минувшини, поринути в атмосферу загадковості вечора на Андрія та особисто взяти участь у різноманітних конкурсах, традиційних ворожіннях та просто побешкетувати», – розповіла про захід завідувач бібліотеки для юнацтва Світлана Пріхно.

Розпочали вечорниці в юнацькій бібліотеці із традиційних ворожінь.  Кожна з дівчат дізнавалася свою долю – хто першою вийде заміж та яке ім’я матиме їхній суджений. Зазирали у майбутнє за допомогою корабликів із горіхової шкаралупи, чашок  з речами, що визначали подальшу долю, та власних черевиків, що складали до порога – чий перший на поріг стане, та дівчина швидше вийде заміж. Результати ворожінь часто були неочікуваними – дивували та веселили дівчат. 

«Сьогодні ми ворожили на корабликах із звичайних горішків, запалювали свічку і ставили кораблик на воду в мисочку. Там були невеличкі листівочки, на яких були написані імена хлопців, і до якої кораблик припливе, той і був наш суджений. Особисто мені випало ім’я – Дмитро, але зараз я навіть не здогадуюсь, хто це може бути», – поділилася результатом ворожіння одна з дівчат Іванна Волошина.

Під час веселого етно-паті не нудьгували і юнаки, які також мали змогу дізнатися свою долю. Хлопці діставали губами каблучку із миски з водою, при цьому треба було не намочити носа. Кому вдалося – той перший має одружитися.

Повеселитися і пожартувати один над одним змогли юнаки та дівчата під час спільних розваг. Юнаки намагалися вкусити підвішені на нитці яблука та традиційну калиту, чим добре повеселили дівчат.  Не обійшлося  свято і без українських вареників. Спочатку хлопці ліпили їх, а потім разом з дівчатами змагалися, хто швидше з’їсть цю традиційну страву без допомоги рук. 

Між ворожіннями та забавами юні олександрійці з Ліцею інформаційних технологій демонстрували і свої таланти – танцювали та співали українських народних пісень.

Юлія Пастух



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022228 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022254 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022359 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: