Свято наближається! Олександрія купує 4-тонну мобільну сцену за третину мільйона гривень

23.11.2018 00:00:0010 переглядівАвтор: admin
/articles/10807-svyato-nablizhaetsya-oleksandriya-kupue-4-tonnu-mobilnu-scenu-za-tretinu-miljjona-griven

Свято наближається! Олександрія купує 4-тонну мобільну сцену за третину мільйона гривень

Несподівана закупівля, яка як виявляється запланована ще була наприкінці вересня. Свято для олександрійців реально наближається. Саме для святкування чогось чи слухання когось з мобільної сцени цю непросту конструкцію закуповують за третину мільйона гривень. Дороговартісне придбання вирішили провести через електронні торги. Коли ми детальніше розглянули цю закупівлю, у ній виявились цікаві подробиці і з’явились питання, на які поки що остаточної відповіді немає.


8 метрів, 4 тонни, «бовти»

Управління культури й туризму міської ради підписало договір про придбання професійної мобільної сцени для виступів. Вартість контракту із підприємцем з селища Краснопілля Сумської області, складає 298 тисяч гривень. Висота сцени має сягати 6 метрів, а гарантія на виріб — не менше 5 років. У технічній документації детально викладено основні характеристики сцени і прикладено великий перелік її складових.

Умовне фото



Цікаво, що визначення конкретної назви конструкції спирається на класифікатор, який підходить під будь-яку будівельну конструкцію, а саме ДК 021:2015 – 44210000-5 — конструкції та їх частини. У техдокументації до закупівлі практично немає жодної інформації щодо необхідних інженерних розрахунків і параметрів безпеки цієї продукції. Замовник пішов іншим шляхом. У вимогах до виробника вказано все до дрібниць щодо комплектації, але про безпеку людей, які мають виступати на цій сцені чи знаходитись поруч, немає і слова. Ось конкретний перелік.

«Професійна мобільна сцена для виступів, розміром 8х10 метрів. Сцена зі стальних супер тонкостінних труб, дві портальні вежі розміром 2м., дах піднімають 4 талі. Проект сцени додається… Дах ажурний (півколо) та портали. У комплект до сцени входить одяг та тент на дах (банерна тканина). Подіум сцени складається із 40 столів розміром 1х2 м – бакелітова фанера 18 мм (сіточка). До комплекту входить спідниця та двоє сходів із сталі. Призначення: сцена використовується для проведення театральних та концертних заходів.

Технічні характеристики. Загальний розмір – 80 м2. Висота сцени номінальна – 6 м. Висота подіуму номінальна – 120 см. Висота подіуму регульована – 35 см. Маса загальна – 4 000 кг. Фарбування – фарба порошкова, фарба молоткова.

Комплектація. Нога опорна 100х40х40 – 54 шт. Стіл подіумний 100х200 см – 40 шт. Сходи подіумні – 2 шт. Бовти 14х30 – 100 шт. Спідниця (банерна) 140х1040 см – 1 шт. Ферма 30х30х300см. – 12 шт. Хрести опорні – 6 шт. Підйомники – 6 шт. Блочки – 6 шт. Ферма арочна 20х20х340см. – 6 шт. Ферма  20х20 см. бокова – 4 шт. Ферма 20х20см. – центральна – 6 шт. Трос підйомний – 6 шт. Трос розтяжка – 12 шт. Трос підтримки даху 6м. – 4 шт. Трос підтримки одягу 8 м. – 8 шт. Кріплення П-образні – 30 шт. Таль ланцюгова – 6 шт. Поперечини столів 2,110 – 10 шт. Поперечини столів 1,200 – 16 шт. Штора портальна 200х500см – 2 шт. Штора бокова (600х450см) – 2 шт. Штора центральна  1000х450 см – 1 шт. Тентове покриття 1100х900см – 1 шт. Бовт 12х80мм – 72шт. Бовт 12х70мм. – 84 шт. Гайка 12мм – 156 шт. Бовт 8х60мм – 40 шт. Бовт 8х70мм – 58 шт. Гайка 8 мм – 98 шт.

Гарантії продавця. Гарантія на виріб складає 5 років з моменту передачі Покупцю за умови здійснення технічних вимог до експлуатації, транспортування та зберігання.

Постачальник повинен здійснювати гарантійне обслуговування товару, що є предметом закупівлі безкоштовно протягом всього гарантійного строку. Товар, що є предметом закупівлі, повинен відповідати вимогам діючого законодавства щодо його якості… Учасники процедури закупівлі повинні надати в складі тендерної пропозицій документи, які підтверджують відповідність тендерної пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, встановленим замовником, а саме:

• технічні дані та характеристики товару що пропонується учасником, з урахуванням вимог замовника;

• копію сертифікату якості або копію сертифікату відповідності або копію висновку про якість товару;

• довідку щодо гарантійного терміну експлуатації обладнання, не менше 5-ти років з моменту отримання товару замовником.

Будь-які посилання на конкретні торговельну марку чи фірму, патент, конструкцію або тип предмета закупівлі, джерело його походження або виробника у цій документації слід читати з виразом «або еквівалент».

Чому ми оприлюднили такий детальний перелік всього цього залізяччя? Справа у тому, що у цьому переліку взагалі нічого не говориться про проект, за яким споруджуватимуть цю мобільну сцену. Уявіть: 8 на 10 метрів, чотиритонна металева конструкція нависатиме над тим, хто виступатиме на сцені та тисячами городян, що будуть стояти біля неї. А питання проектування такого виробу, його сертифікації чи виконання   технічних регламентів якось залишилось між рядками у купі «бовтів», «тросів» і «блочків».

Ми не знайшли конкретно прописаної гарантії, що ця чудова споруда не виявиться іграшкою, створеною по якомусь скалькованому проекту, а технологія виробництва цього, імовірно, небезпечного для людей виробу, буде виконана у повному обсязі? Наприклад, чи є впевненість, що металева опора, яка витримуватиме декілька тон навантаження, не матиме всередині тріщину, яка стане фатальною?

Хоча неправда. Ми знайшли документ, що посвідчує якість виготовленого майбутнього виробу. Він до речі вимагався саме замовником — управлінням культури міськради. Це цікавий лист відділу культури Липовецької районної державної адміністрації Вінницької області минулорічної давнини. У цьому листі стверджується, що відділом придбано якусь «мобільну сцену» і придбанням цим у райдержадміністрації задоволені. Лист адресували саме ФОП Брижахіну Є.В.


Торги із тими самими

Детально розглядаючи договір за яким управління культури купує у підприємця Євгенія Брижахіна «мобільну сцену», дізнаємось, що він підписаний сторонами 5 листопада. Доправити в Олександрію мобільну сцену за третину мільйона мають до 10 грудня 2018 року. Відповідна угода оприлюднена в системі публічних закупівель «Прозорро».

Скріншот з сайту «Прозорро»


Основним видом діяльності підприємця с селища Краснопілля є виготовлення виробів із бетону для будівництва. У відкритих торгах для придбання олександрійської сцени взяли участь три учасники.

Одна з компаній мала намір взяти участь у торгах, проте, як повідомив представник замовника, відсутність досвіду у виробництві відповідних споруд може стати підставою відхилення пропозиції.

Підприємець з Краснопілля став переможцем за ціновою пропозицією, яка виявилась на 1 тисячу гривень меншою, ніж у інших трьох учасників. Усі три учасники запропонували ціну більшу рівно на 1 тисячу гривень.

Найбільшу суму запропонував підприємець Віталій Мироненко — 300 тисяч гривень. І от тут цікавий момент. Виявляється це є постійний супутник автора майбутньої олександрійсьокї мобільної сцени. Саме цей підприємець на 12 гривень 50 копійок поступився Є. Брижахіну в нещодавній закупівлі з «мобільної сцени», вартістю 180,8 тисяч гривень. Це була пропозиція по придбанню мобільної сцени у тому самому місті Липовець Вінницької області. І саме звідти чиновники запевняють, що вони «задоволені».


Переможець на мільйон

За інформацією аналітичної системи YouControl, переможець торгів, підприємець Євгеній Брижахін за 2017 рік отримав 921 тисячу гривень бюджетних коштів.

У 2018 році, дохід від державних закупівель склав ще до завершення року 1,2 мільйони. 

За 2018 рік підприємець встиг заробити на виготовленні найрізноманітніших замовлень. Частково – простих, частково – елітних. Наприклад, він став виконавцем контейнерів для вживаного одягу та взуття для Тернопільського терцентру соцобслуговування населення, змайстрував металеву лавку для Київської міської лікарні. Саме цей підприємець зробив  металеві шафи для зберігання зброї та тубусів Служби зовнішньої розвідки України та виготовив павільйон для паління Національному банку України. 12 листопада, вже після укладення договору з управлінням культури з Олександрії, підприємець виграв торги на виробництво каркасної конструкції для обслуговування сцени Косівській міській раді Івано-Франківської області. Цікаво, що і в цьому тендері підприємець із Вінниччини вийшов переможцем через те, що надав пропозицію на 10 гривень дешевшу, ніж найближчий конкурент, а саме 249 990 гривень. Усі згадані закупівлі відбулись у 2018 році.


Для кого свято?

Наприкінці процитуємо свіжу інформацію Рахункової палати України. У 2019 році обсяг власних доходів місцевих бюджетів зросте на 47 мільярдів гривень. Крім того, продовжуватимуть виділятися субвенції місцевим бюджетам з держбюджету. «Але на практиці – далеко не всі керівники на місцях вміють ефективно витрачати кошти. Значна частина грошей лежить на депозитах, в той час як перелік проблем на місцях не зменшується. Тож необхідно давати не «рибу», тобто кошти, а вудку та навчити «ловити», заробляти та витрачати», – підкреслив у повідомленні прес-служби Рахункової палати її очільник Валерій Пацкан.

Керівник Рахункової палати також зазначив, що аудити Рахункової палати показали, що ефективність використання коштів деяких державних програм дуже низька. Тому, за його словами, доцільність їх подальшого фінансування під великим сумнівом.

От скажіть – кому так потрібна мобільна сцена в Олександрії у часи, коли у бюджеті міста не вистачає грошей на зарплату бюджетникам, а оплата перевізникам за пільгові рейси взагалі є проблематичною? Може це потрібно пенсіонерам і вчителям чи працівникам культури? Чи може така сцена за 300 тисяч потрібна олександрійські молоді, яка намагається шукати хоч якісь варіанти для прожиття і не затримується в місті через відсутність реальних пропозицій роботи?

Є вірогідний варіант кому може такий майданчик знадобитись. Це імовірно, потрібно для того, щоб зручно розмістити на сцені представників влади, політиків, місцевих шукачів народного визнання, які будуть гостро незабаром потребувати красивої трибуни для масового зібрання олександрійців. І це реально важливо зробити ще до Нового року, бо виборча кампанія вже почалась. Тому, імовірно і терміни такі стислі по виготовленню – початок грудня. Ясно навіщо? Звісно, щоб встигнути до новорічних свят! Бо як інакше пояснити для кого потрібна восьмиметрова сцена у дотаційному місті за третину мільйона бюджетних гривень куцого міського бюджету?

Віктор Голобородько

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022228 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022256 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022362 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: