Вагітні підлітки. Причини та наслідки

07.12.2012 00:00:0013 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/4372-vagitni-pidlitki-prichini-ta-naslidki

Вагітні підлітки. Причини та наслідки

 

Ми вже розповідали про участь журналіста газети «Городской курьер» у семінарі-тренінгу «Планування сім’ї – медичний та соціальний аспекти», котрий проходив у Львові на початку листопада.

 

Напевно кожен чув чи бачив телепроект «Вагітна у 16», який транслюва по вівторкам телеканал «СТБ». Він корисний як для батьків, котрі можуть вбачати свою провину у не достатній кількості уваги до дітей і обізнаності своїх дітей у темах інтимних стосунків, так і для підлітків, котрі живуть по максимуму і за принципом «зі мною таке не трапиться». Зазвичай до незапланованої вагітності підлітків призводить банальне незнання засобів контрацепції, або не бажання ними користуватися і знову таки від того, що немає страху завагітніти чи захворіти. А ще дівчата досі вірять, що дитиною вони втримають біля себе коханого хлопця та одружать на собі. Як підтверджує проект «Вагітна у 16» – цей метод не спрацьовує, а якщо хлопець і одружується, то жити з не коханою дівчиною буде не довго.

 

Переривання вагітності, а особливо першої і в такому юному віці, може призвести до безпліддя і неможливості мати дітей тоді, коли цього вже захочеться. Як правило дітей підлітків виховують бабусі та дідусі немовляти, бо дитина невзмозі виховати дитину. Рання вагітність і раннє материнство відображаються на подальшому житті підлітка. Адже більшості не вдається гідно закінчити школу та продовжити навчання в інституті і здобути омріяну професію. А відтак вони не можуть розраховувати на високооплачувану роботу і успішне, забезпечене життя. Якщо не підуть навчатися, коли дитина підросте і буде більше вільного часу, а, головне, бажання навчатися. Як от на прикладі героїні «Вагітна у 16» Аліни Іванченко з Дніпропетровська. Дівчина добре навчалася у школі. Вона мріяла стати журналістом. Та вагітність у 15 років змінила усі її плани. Вона завагітніла від коханого хлопця. Проте їм так і не дозволили одружитися. Бо вони зовсім діти: їй -15, йому – 17 років. Попри народження дитини Аліна все ж мріє стати журналістом, але попереду — навчання у вечірній школі та надолуження втраченого.

 

Мовою цифр

 

Звичайна історія про когось, подумаєте ви. Такого трапитися зі мною чи моїми рідними аж ніяк не може. Та чи знаєте ви, що 18% дівчаток і 40% хлопців починають статеве життя у віці до 15 років, 37% – до 18-ти? Серед наслідків – небажана вагітність, інфекції, які передаються статевим шляхом, включаючи ВІЛ та СНІД. Захворювання на сифіліс та гонорею за останні десять років збільшилися у десятки разів, 15% ВІЛ-інфікованих в Україні становлять особи 15-19 років. Майже 45% юнок 15-19-ти років переривали вагітність. За кількістю вагітностей та абортів серед підлітків нас випереджають хіба що Таджикістан та Росія (59 і 65 випадків на тисячу населення відповідно).
Офіційно у нашій країні за минуле десятиріччя щороку проводилося від 200 до 600 тисяч абортів! І як результат – безпліддя, патології при вагітностях у майбутньому, низький рівень здоров’я новонароджених.

 

Свідомий вибір молоді

 

Захищатися, захищатися і ще раз захищатися. Лише так можна свідомо визначитися, коли стати батьками. Лише так можна зберегти репродуктивне здоров’я, уникаючи хвороб, які передаються статевим шляхом. І лише так не доведеться приймати складне рішення: робити аборт чи ні.
Дуже часто у майбутньому в жінок, які штучно перервали першу вагітність, трапляються викидні або взагалі настає безпліддя. А психологічний дискомфорт, почуття провини та емоційний стрес залишаються на все життя.

 

Фахівці не втомлюються наголошувати, що саме контрацепція є одним із найдієвіших способів профілактики абортів. Як це буває в житті: коли молода жінка не сприймає свою вагітність, не налаштована на неї, ще не готова до появи в її житті дитини, вона наважується на таку серйозну операцію. Отож, контрацепція – це метод, який дає можливість молодим жінкам не тільки запобігти небажаній вагітності, а й мати свідомий вибір, свідоме ставлення до того, коли народжувати, в якому віці, в якому статусі.

 

“Маленький рятівник”

 

Ніхто нікого ні до чого не силує, але знати про методи контрацепції все ж необхідно. Вони бувають різними: бар’єрними, гормональними, внутрішньоматковими і навіть природними. Сьогодні виробники контрацептивів можуть запропонувати споживачам безліч варіантів. Однак використання тих чи інших засобів захисту залежить, перш за все, від віку та стану здоров’я, тому лише лікар може порекомендувати справді надійний захист.

 

Ідеальним засобом контрацепції для молодих людей підліткового віку вважається презерватив. Простий і зручний у застосуванні, його завжди можна покласти в сумочку чи навіть до кишені джинсів і скористатися у потрібний момент. Він захищає не лише від небажаної вагітності, але й від захворювань, що передаються статевим шляхом.
Сучасні презервативи із надтонкої гуми, латексу (до 1 міліметра) виробники обробляють антибактеріальними препаратами, що захищають як чоловіка, так і жінку від зараження інфекціями. Також на них наносять спеціальний лубрикант-змазку, яка позбавляє партнерів від неприємних відчуттів, хоч інколи й завдає певних незручностей у вигляді алергії. Та хіба все це порівняєш із небажаним “кіндер-сюрпризом” чи подарунком у вигляді венеричного “букету”?

 

Презерватив необхідно використовувати тільки відповідного розміру і купувати його варто лише в аптеках, а не в кіосках для продажу преси. Особливу увагу треба звернути на дату виготовлення презерватива та умови зберігання. Одягати його потрібно тільки після ерекції. Кінчик презерватива треба затиснути пальцями, аби туди не потрапило повітря. Якщо цього не зробити, то у найвідповідальніший момент гума може не витримати і порватися, що не вбереже від незапланованої вагітності.
Використаний презерватив необхідно загорнути у серветку та викинути в сміття. Двічі один і той самий презерватив застосовувати не можна! Звісно, ця інформація для більшості дорослих давно відома, але чи знають про це ваші діти підліткового віку? Ви говорили з ними на ці теми? Чи ви соромитесь і покладаєтесь на досвідченість друзів вашої дитини?

 

Багато юнаків та дівчат відмовляються від цього “маленького рятівника”. Комусь незручно навіть говорити про таку “гидоту”, комусь під час його застосування бракує відчуттів, а хтось просто легковажить. Ну, а наслідки непередбачувані! Іноді таки варто переступити через усілякі власні табу, адже це турбота не лише про себе, а й про партнера.

 

Все буде ОК!

 

99,9% захисту гарантують гормональні контрацептиви. Ці маленькі таблетки є справжнім подарунком для здорових молодих людей, які мають постійних сексуальних партнерів. Головне, щоб за шаленим ритмом життя не забувати приймати одну таблетку раз на день, – і тоді все буде ОК!

 

Правда, ставлення до оральних контрацептивів у нашому суспільстві ще досить неоднозначне. Це породжує не лише величезну кількість міфів, але й призводить до неправильного їх застосування. Клінічні дослідження і досвід країн Європи та США довели: оральні контрацептиви є найбільш ефективним методом запобігання небажаної вагітності серед здорової молоді. А сучасним препаратам властиве таке поєднання компонентів, що протизаплідний ефект досягається за мінімального впливу на рівень природних гормонів жінки. Існують суворі вимоги до новітніх гормональних засобів: висока ефективність у мінімальній дозі, нешкідливість для здоров’я, простота у застосуванні, збереження фізіології та психології сексуального життя, цінова доступність.

 

Сьогодні жінки користуються уже третім поколінням оральних контрацептивів, які неодноразово протестовані. А їх велика кількість дозволяє обрати саме той, який підходить і за станом здоров’я, і за бажанням. Головне – проконсультуватися з лікарем, а не слухати, що рекомендує подруга чи покладатися на рекламу. Наслідки випадкового вибору можуть бути зовсім непередбачуваними, тому не варто ризикувати.

 

Протизаплідні таблетки також допомагають вирішити багато проблем молодих дівчат, пов’язаних із порушенням менструального циклу та виглядом шкіри. Адже те й інше безпосередньо залежить від гормонального стану організму, – оральні контрацептиви його збалансовують.

 

Екстрена контрацепція

 

Так звані “пігулки наступного дня” належать до аварійної контрацепції і аж ніяк не підходять для регулярного захисту від небажаної вагітності. Тим паче для організму молодої дівчини. Адже препарати невідкладної контрацепції містять дуже великі дози гормонів. Вони створюють своєрідний гормональний шок, дисбаланс. Це ніби вибух, який може спричинити незворотні зміни в ендокринній системі. Спеціалісти рекомендують використовувати екстрену контрацепцію лише у виняткових випадках: після зґвалтування або коли вагітність зовсім небажана. Ефективність такої контрацепції висока, але без консультації фахівця тут не обійтися, бо інакше можна тільки нашкодити собі. “Пігулки наступного дня” потрібно приймати не пізніше як через 72 години після незахищеного статевого контакту. Таку інформацію надає Наталія Сухіна, лікар акушер-гінеколог.

 

Кохання починаєтьсяз романтики

 

Слово “НІ” – коротке та рішуче – це завжди єдиний метод контрацепції, який гарантує стовідсоткову надійність. Сказавши “НІ” ранньому статевому дошлюбному життю, одночасно вирішується проблема небажаної вагітності, захворювань, що передаються статевим шляхом, фізичних та душевних страждань. Але обговорити “плюси” утримання від сексу, як і інші питання інтимного життя, краще до початку статевого дозрівання. Контрацепція – це не тільки захист від небажаної вагітності. Це збереження здоров’я і шлях до народження бажаної дитини у найкращий для вас час.

 

Слід говорити про інтимні стосунки між чоловіком і жінкою своїй дитині у віці 9-10 років, поступово надаючи інформацію невеликими порціями для осмислення. Що вам краще: час від часу червоніти і ніяковіти при розмові з дитиною про статеві відносини, чи потім все життя няньчити її дитину, народжену раніше досягнення повноліття? Поясніть підлітку, що кохання – це не інтимні стосунки. Інтимні стосунки – це стосунки, які вже пройшли випробування часом, зрілістю і романтикою. Стосунки мають починатися не з сексу, а з обіймів, поцілунків, прогулянок у парку і розповідями про себе один одному.

 

Катерина Карпенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022335 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: