Робота без трудової книжки: причини та наслідки

27.09.2013 00:00:005 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/7774-robota-bez-trudovoyi-knizhki-prichini-ta-naslidki

РОБОТА БЕЗ ТРУДОВОЇ КНИЖКИ: ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ

 

Як зробити, щоб трудові відносини були вигідні для підприємця і найманого працівника? І водночас ці взаємини не суперечили закону? Ці питання обговорювали 11 вересня за круглим столом підприємці та фахівці. Про проблему незаконних трудових відносин говорили представники з міськрайонного центру зайнятості, фахівці з управлінь соціального захисту населення Олександрії та району, а також представник з управління пенсійного фонду м. Олександрії.

 

Круглий стіл у центрі зайнятості розпочався з оцінки ринку праці Олександрії та району. З початку 2013 року за сприяння міськрайонного центру зайнятості працевлаштовано близько двох тисяч осіб. У середньому на одну вакансію претендувало 11 людей. На сьогодні по місту і району актуальними залишаються 114 вакансій. Найбільший попит на працівників сфери торгівлі та послуг, а також на висококваліфікованих фахівців, котрі вміють працювати з інструментами.

 

За словами фахівців люди часто звертаються у центр зайнятості з проблемою, що за тривалий час їх роботи роботодавець не сплачував за них єдиний внесок. Тому цей період не враховувався в трудовий та страховий стаж працівника. І людина офіційно увесь цей час була безробітна і вона не може отримати матеріальну допомогу. Адже усі соціальні виплати розраховуються з трудового стажу.

 

Відповідні служби проводять рейди з метою виявлення нелегалізованих найманих працівників та порушення трудових відносин. Ситуація у порівнянні з минулим 2012 роком суттєво не змінилася, порушення є і їх кількість майже не змінюється. У районі в порівнянні з минулими роками ситуація з нелегалізованою найманою працею покращується, роботодавці більш свідомо підходять до питання офіційного працевлаштування своїх робітників.

 

ЧИ ОПЛАЧУВАТИ СТАЖУВАННЯ?

 

За круглим столом обговорювалась і тема оплати стажування. Адже стажування – це найкращий спосіб переконатися чи підходить ця людина на вакантне місце за своїми професійними і моральними якостями. Дійшли висновку, що обов’язково необхідно оплачувати стажування тій людині, котра під час роботи принесла роботодавцю дохід.

 

ОСОБЛИВОСТІ ЗАКОНОДАВСТВА

 

Роботодавцям, котрі приймають людей на роботу на новостворені місця та офіційно працевлаштовують людей певних категорій населення, законодавством передбачені певні виплати.

 

У законі «Про зайнятість населення» зазначається, що роботодавці звільняються на рік від сплати єдиного соціального внеску у разі працевлаштування на створені нові робочі місця (не менше ніж на два роки) молоді, безробітних віком від 50 років, інвалідів, одиноких батьків. Це майже 40% нарахувань на зарплату таких працівників.

 

Також за круглим столом обговорювали проблему однаково рівної мінімальної зарплати. В наш час людина, яка здобула вищу освіту, має досвід роботи та працює за фахом, отримує мінімальну заробітну плату, таку ж саму, як і людина, що за плечима має освіту 9 класів. Не правильно, щоб фахівець отримував таку ж заробітну плату як, наприклад, прибиральник. Тому закон «Про зайнятість населення» мотивує роботодавців платити високу і гідну заробітну плату кваліфікованим працівникам. Роботодавець, який у попередньому році працевлаштував працівника на створене ним високооплачуване місце, де заробітна плата буде не нижчою за три мінімальні зарплати, наступного року отримає право на зменшення на 50% розміру єдиного соціального внеску за таких працевлаштованих.

 

ЧОМУ ПРАЦІВНИКІВ НЕ РЕЄСТРУЮТЬ?

 

Основною темою круглого столу була все-таки проблема не легалізованої найманої праці. У цієї проблеми дві причини: незнання законів та свідоме небажання сплачувати єдиний внесок. Наприклад чоловік підприємець, а хтось з його родичів, можливо дружина, допомагає йому продавати товар. Чоловік не знає, що дружину можна зареєструвати офіційно і їй буде нараховуватись трудовий стаж. Інші підприємці знають законодавство і свідомо порушують його, хочуть зекономити гроші. Як правило незареєстрованому найманому працівнику підприємець сплачує мінімальну заробітну плату, яка на сьогодні складає 1147 гривень. І економить на сплаті податку у розмірі 446 гривень на місяць. Але цей працівник напевно приносить не менший дохід роботодавцю, а той в свою чергу економить на робітнику, позбавляючи його гідної пенсії та соціального захисту. З іншого боку підприємці, що були присутні на обговоренні цієї проблеми, зазначають, що нині працювати дуже важко, дохід невеликий, а податки суттєво б’ють по кишені.

 

ЯК УКЛАСТИ ДОГОВІР

 

Підприємець та працівник самі вирішують укладати їм трудовий договір чи ні. Але в разі відмови від укладання договору на підприємця очікує штраф, а найманий працівник позбавляється соціального захисту у разі втрати роботи. Трудовий стаж незареєстрованого працівника за період його роботи не фіксується у трудову книжку і розраховувати на високий розмір пенсії не варто.

 

Зареєструвати трудовий договір необхідно в тижневий строк з моменту фактичного початку роботи працівником. Укладений у письмовій формі трудовий договір між працівником і підприємцем у трьох примірниках подається на реєстрацію до державної служби зайнятості за місцем проживання підприємця.

 

Під час реєстрації трудового договору сторони повинні пред’явити паспорт та подати необхідні документи. Підприємець має надати свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера (за наявності). Працівник, який влаштовується на роботу, має пред’явити трудову книжку, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера (за наявності).

 

Відповідальним працівником центру зайнятості на кожному екземплярі договору проставляється запис про його реєстрацію.

 

Протягом трьох робочих днів з дня реєстрації трудового договору фізична особа – підприємець зобов’язана вручити під розписку працівнику один примірник зареєстрованого трудового договору.

 

У разі закінчення строку трудового договору або припинення його дії достроково фізична особа-підприємець вносить відповідний запис до трудового договору з посиланням на відповідні статті Кодексу законів про працю України. Протягом трьох днів сторони сповіщають про припинення дії трудового договору центр зайнятості, який зареєстрував цей трудовий договір, для зняття його з реєстрації.

 

Запис про реєстрацію трудового договору та зняття його з реєстрації дають право фізичній особі – підприємцю внести до трудової книжки працівника записи про прийняття та звільнення з роботи. Дізнатися додаткову інформацією можна на інтернет-порталах державної служби зайнятості www.dcz.gov.ua, www.trud.gov.ua.

 

Катерина Карпенко
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022336 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: