Плоскостопість: чим небезпечна та як її лікувати

27.12.2019 00:00:0015 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10927-ploskostopist-chim-nebezpechna-ta-yak-yiyi-likuvati

Плоскостопість спостерігається у багатьох людей і зазвичай вони практично не мають скарг, тому й більшість вважає цю проблему нестрашною. Насправді ж плоскостопість – це серйозна проблема, яка може потягнути за собою цілий ряд ускладнень. На важливі питання про цю патологію нам відповідала лікар ортопед-травматолог Олександрійської центральної районної лікарні Алла Шаповал.

– Що таке плоскостопість? Які бувають види цієї патології?

– Плоскостопість – це деформація або викривлення стопи, що полягає в опущенні її склепіння, через що вона стає плоскою. На перший погляд може здатися,що плоскостопість – це кісткова проблема, але тут взаємопов’язані проблеми кісток, зв’язок і м’язів, тобто сполучної тканини, яка й тримає склепіння у правильному положенні.

У здорової людини кістки утворюють два склепіння: поперечне і повздовжнє, це так звані арки в середній частині стопи. Ці арки для людини є амортизаторами, які розподіляють рівномірне навантаження на тіло. До речі, усі дітки народжуються з так званою плоскостопістю. Чому так звана? Тому що в них в арочках жирова клітковина, і на перший погляд складається враження, що дитинка має вроджену патологію.

Є плоскостопість повздовжньо-поперечна, повздовжня, поперечна, плосковальгусні стопи, плосковарусні (еквінусна стопа).

– Звідки береться плоскостопість? Це спадкове захворювання чи воно може бути й набутим? Що може спровокувати плоскостопість?

– Щоб говорити про причини, треба розуміти вказане вище – усі дітки народжуються з плоскостопістю, а як піде подальший розвиток стопи, залежить від багатьох  обставин і причин. У дітей це може бути: 

  • рахіт;
  • раннє ставання на ніжки — до 7-8 місяців;
  • дисплазія сполучної тканини;
  • спадковість;
  • інфекційне захворювання, яке вплинуло на кістковий розвиток чи сполучну тканини;
  • вроджена косолапість;
  • незбалансоване харчування;
  • неактивний спосіб життя;
  • травма;
  • доношування після хворої дитини (плосковальгусна деформація) взуття, неправильне взуття.

У старшому віці плоскостопість теж може з’явитися. Це може трапитися через надмірну вагу, травму, неактивний спосіб життя, носіння незручного взуття.

Батьки повинні пам’ятати, що для дитини повинне бути взуття з супінатором, жорстким високим задником і бажано з натуральних матеріалів.

– З якого віку у дитини вже можна констатувати плоскостопість?

– До 5-6 років діагноз «плоскостопість» діткам не ставиться. Але є випадки, коли у дитини виражена патологія з х-подібною установкою нижніх кінцівок і плосковальгусними стопами, тоді до 6 років вже можна поставити такий діагноз.

– Чим небезпечна плоскостопість? Які можуть бути наслідки для людей з такою патологією?

– Якщо ступінь плоскостопості невеликий, то вона в основному не викликає незручностей. Але якщо стопа виражено деформована, з часом з’являються неприємні наслідки: ноги швидко втомлюються, набрякають, починаються другорядні захворювання.

Як я говорила раніше, стопа – це наш так званий амортизатор, він пружинить і розподіляє рівномірно вагу і навантаження під час ходьби у вертикальному положенні. Коли ж у стопи відсутня ця функція, збільшується навантаження на інші суглоби, такі як колінні, кульшові, таз, і в результаті змінюється хода, з’являються болі. Також порушується вісь тіла, яка призводить до проблем у хребті, навіть до міжхребцевих гриж. Якщо не лікувати дану патологію з’являються п’яткові шпори, деформуються кісточки перших пальців, мозолі. При виражених деформаціях можуть з’явитися патологічні переломи стоп – так званий «маршовий» перелом. Таку назву цей перелом отримав через те, що вперше був діагностований у солдатів під час довготривалих марш-кидків.

Як я вже сказала, при плоскостопості з часом виникає і порушення постави, яке призводить до сколіозів. Також при даній патології з порушенням кровопостачання в хребті у пацієнтів виникають головні болі, запаморочення. Враховуючи все перераховане, у хворих знижується працездатність, рухова активність, порушуються мікроциркуляторні процеси.

– При якому ступені плоскостопості хлопців не беруть на службу в армії?

– Протипоказання до служби в армії є ІІІ-ІV ст. плоскостопості із порушенням функції опори та ходьби + супутні захворювання, що виникають внаслідок патології.

– До якого віку у дитини можна вилікувати плоскостопість?

– Плоскостопість можна вилікувати до 10 років за умови, звичайно ж, постійного і наполегливого лікування. Плосковальгусні стопи треба лікувати до 5 років, якщо дана патологія не пов’язана з травмою чи спадковістю.

– Якими видами спорту можна займатися дитині з плоскостопістю, а якими – ні? Чому?

– Є декілька видів спорту, які показані при даній патології:

• катання на конях. Даний вид спорту укріплює м’язево-сухожильний апарат нашого тіла, особливо стегон і спини. Кажу це з досвіду. Дітки, які почали займатися цим видом спорту із даною патологією, мене дуже вразили своїми результатами. До речі, результати з’явилися за дуже короткий час;

  • східні єдиноборства;
  • помірна ходьба на лижах;
  • деякі види плавання.

Частіше всього пацієнтам із плоскостопістю забороняється:

  • фігурне катання професійного напрямку;
  • професійний хокей;
  • категорично забороняється займатися футболом – після тренувань із патологією виникають постійні головні болі і болі в ногах;
  • легка атлетика (біг, стрибки);
  • фітнес, балет;
  • заняття з гирями.

– Як лікується плоскостопість? Які необхідні гімнастики, масажі, взуття?

– Лікування плоскостопості і плосковальгусних стоп повинно бути комплексним. 

Перш за все, треба звернутися до ортопеда-травматолога. Лікар зробить обстеження, назначить лікування, враховуючи вік хворого, причину патології і т.д.

В основному лікування полягає в носінні ортопедичних виробів: устілок, взуття, коректорів, апаратів.

Також назначаються в певній послідовності фізіотерапевтичні процедури, масаж нижніх кінцівок, ЛФК. Не треба забувати і про домашні навантаження (гімнастика, масажі). Не виключаємо і лікування наслідків чи причин (рахіт, дисплазія сполучної тканини, сколіози, артрози). Загартовування також є одним із важливих пунктів лікування.

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022336 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: