Перегрівання та сонячні опіки у дітей влітку: як попередити?

06.06.2014 00:00:0010 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10247-peregrivannya-ta-sonyachni-opiki-u-ditejj-vlitku-yak-popereditii

Перегрівання та сонячні опіки у дітей влітку: як попередити?

 

Всі ми, дорослі і діти, скучили по теплу і світлу, літнє сонечко приносить багато задоволення і в обмеженій кількості дуже корисне. Влітку ми проводимо дуже багато часу під прямими сонячними променями, забуваючи про небезпеку опіків і теплового удару.

 

НА ЗАМІТКУ БАТЬКАМ. Влітку при високій температурі і вологості повітря тепловіддача організму ускладнена, це може несприятливо впливати на кровообіг і серцеву діяльність. Діти раннього (до 3-х років) та дошкільного віку мають недосконалі процеси терморегуляції.

 

Про користь сонця відомо ще з давніх часів. У сонячному спектрі поряд з видимими світловими променями присутні і невидимі інфрачервоні та ультрафіолетові промені.

 

Інфрачервоні промені здійснюють на організм дитини теплову дію – зігрівають, проникають через шкіру і тканини на глибину до 4 см. Ультрафіолетові промені володіють бактерицидною дією та, на відміну від інфрачервоних, проникають у шкіру на значно меншу глибину. Під дією ультрафіолетових променів в шкірі утворюється вітамін Д.

 

Однак треба пам’ятати, що сонце не тільки корисне, але може бути шкідливим. Непомірковано інтенсивне сонячне опромінення може непомітно призвести до сильних опіків шкіри, особливо у дітей молодшого віку. Вологе тіло дитини ще більш схильне до сонячних опіків.

 

Ознаки перегрівання

 

Найчастіше ознаками перегрівання у дітей є: почервоніння шкіри, підвищується температура тіла, малюк стає млявим або, навпаки, вередливим, багато плаче, може сильніше пульсувати тім’ячко, з’являються нудота, блювота.

 

Що потрібно робити батькам: перенести дитину в тінь, якщо вона була на сонці, роздягнути малюка, дати дитині пити, вмити прохолодною водою обличчя, кінцівки. При підвищенні температури дати жарознижуючі препарати. Звернутися до лікаря.

 

Сонячні опіки у дітей

 

Сонячний опік – це ураження шкіри, обумовлене надмірним впливом складової сонячного світла – ультрафіолетового випромінювання.

 

Діти можуть отримати сонячні опіки значно швидше від дорослих. Найшвидше сонячні опіки отримують дітки до 3-х років, в першу чергу світлошкірі, зі світлим волоссям, тому їм практично зовсім не рекомендується засмагати на відкритому сонці.

 

Симптоми сонячних опіків проявляються повільно, приблизно через 6-12 до 24 годин. За цей час шкіра дитини стає сухою, гарячою на дотик, з’являється свербіння, печіння і біль на обпечених ділянках шкіри, можуть з’явитися набряки. Дитина стає млявою або навпаки нервовою, часто плаче. У важких випадках до усіх попередніх проявів сонячного опіку додаються: набрякання шкіри, водянисті пухирі, біль в уражених ділянках шкіри посилюється, з’являється загальна слабкість, головний біль, нудота і блювота. Підвищується температура тіла до 39-40° С.

 

Першочергові заходи надання допомоги.

 

Негайно помістіть дитину в затінок або прохолодне приміщення. В обов’язковому порядку зверніться за медичною допомогою до лікаря. Викличте «Швидку медичну допомогу» (за наявності можливості).

 

До появи медичного працівника («Швидкої допомоги») або у разі незначного сонячного опіку самостійно виконайте низку допоміжних заходів:

 

змочуйте(збризкуйте) постраждалі ділянки шкіри прохолодною водою (можна зробити вологе обгортання, прохолодну ванну або душ);

 

давайте дитині багато пити для відновлення втраченої організмом рідини;

 

використовуйте протиопікові аерозолі, що досить швидко та ефективно допомагають;

 

якщо на шкірі виникли пухирі, проколювати їх не можна ні в якому разі, краще усього закрити їх сухою, по можливості стерильною, пов’язкою (для цього згодяться підсобні, максимально чисті матеріали – бинт, носова хусточка тощо);

 

аналогічні дії виконуються і в тому разі, коли пухирі лопнуть.

 

у разі підвищення температури вище 38,5° С дати жарознижуючі засоби, такі як ібупрофен або парацетамол.

 

Як захистити дитину від сонячного опіку:

 

В спеку одягайте дитині легкий одяг світлого тону з натуральних тканин і панамку.

 

Перш, ніж відправитися на прогулянку, на відкриті ділянки шкіри дитини за півгодини до виходу слід нанести сонцезахисний крем з фактором захисту не менше 25-30 одиниць.

 

Якщо дитині немає ще 6 місяців, сонцезахисний крем використовувати не можна, просто не підставляйте малюка під прямі сонячні промені.

 

Тривалість сонячних ванн слід збільшувати поступово, особливо при надто яскравому сонці.

 

Сонячні ванни рекомендується приймати до 10 і після 16 годин.

 

Дітям віком до 3 років перебування на відкритому сонці не рекомендовано, тільки в тіні дерев або під тентом.

 

Дитина періодично повинна охолоджуватися в тіні — під парасолькою, тентом або під деревами.

 

У спеку потрібно пропонувати дитині пити рідину в достатній кількості(це не стосується солодких газованих напоїв).

 

Виконуючи ці неважкі застереження і поради, Ви та ваша дитина зможете повною мірою насолодитись літнім теплом і сонечком.


Лікар-педіатр Чикір О.В.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022336 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: