Олександрійцям розповіли, як відрізнити їстівні та отруйні гриби
Олександрійцям розповіли, як відрізнити їстівні та ядовиті гриби повідомляють «Олександрійські новини».
Щороку тисячі людей відправляються в ліс у пошуках грибних делікатесів. На жаль, не кожному ці походи приносять довгоочікувану радість, адже кількість отруєнь дикорослими грибами рік від року не зменшується. Перше місце в сумному рейтингу займають отруєння блідою поганкою. Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може погубити трьох-чотирьох дорослих людей. Цей гриб містить сильну отруту – аманітотоксін, який не руйнується при термічній обробці та не розчиняється у воді, інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.
Недосвідчені грибники найчастіше приймають цей гриб за печерицю або сироїжку. Щоб не поповнити список жертв блідої поганки, слід чітко усвідомити її відмінності від інших грибів. Порівняння смертельно небезпечної блідої поганки і звичайних їстівних грибів представляє велику складність, адже звичайний гриб і поганка мають безліч схожих рис:
1. В отруйного і в їстівного гриба абсолютно однакові розміри ніжки, варіюються від 9 до 18 см, і капелюшки (діаметр досягає 13 см).
2. Забарвлення білосніжне, лише у блідої поганки може бути дещо зеленуватим.
3. Схожість блідої поганки і печериці полягає в пластинчастій структурі грибів.
4. Схожі гриби і м’якоттю: вона щільна і світла.
5. У печериць і блідої поганки внизу ніжки є невелике потовщення, що має кільцеподібну форму.
6. Шампіньйон і його отруйний побратим мають кільце, яке прикриває практично всю нижню частину капелюшка гриба.
Незважаючи на велику кількість схожих рис, у блідої поганки і звичайних їстівних грибів існують і відмінності:
1. Розміри грибів практично однакові, але у поганки, на відміну від шампіньйона, ніжка буде тоншою і менш м’ясистою.
2. Відтінок капелюшка: в отруйного гриба колір на капелюшці і під ним обов’язково однаковий – білий або зеленуватий. А ось у печериці під капелюшком виявиться більш рожевий або коричневий колір.
3. Характерні відмінності можна відшукати не тільки в будові і зовнішньому вигляді, але й за запахом. У отруйного грибочка не виявиться практично ніякого аромату. Печериця ж відрізняється насиченим грибним запахом, що почасти нагадує мигдалевий.
4. В отруйної поганки ніжка внизу переходить у вольву. Це утворення у вигляді мішечка, з якого відбувається розвиток гриба. Спочатку воно має вигляд яйця, а поганка ніби «вилуплюється» з нього. У печериці і сироїжки може бути тільки деяке потовщення.
5. Ще одна важлива деталь: у справжнього їстівного гриба на зрізі м’якоть темніє. А ось бліда поганка анітрохи не змінює свій колір.
Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає від споживання невідомих грибів. Пам’ятайте, єдиний надійний спосіб відрізнити отруйні гриби від їстівних – знати про всі їхні особливості. Якщо ви маєте сумніви з приводу того, чи їстівний гриб, краще його викинути.
Раніше «Олександрійські новини» повідомляли про те, що в Олександрії дівчина померла від отруєння грибами.
Фото “Pixabay”
Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]
В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]
Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]
Залишити коментар