Наш рідний космонавт

26.04.2013 00:00:004 переглядаАвтор: admin
/history/person/6156-nash-ridnijj-kosmonavt

Наш рідний космонавт

 

Щороку 12 квітня відзначається Міжнародний день польоту людини в космос. Цей день справді свято для свідомих олександрійців, адже не кожне місто в Україні може похвалитися тим, що має свого рідного космонавта. А Олександрії в цьому плані пощастило. Леонід Іванович Попов — один із космонавтів Радянського Союзу.

 

Леонід Попов народився 31 серпня 1945 року в Олександрії. «У нього була дуже цікава і трудолюбива сім’я, – розповідає завідуюча відділенням краєзнавчого музею Надія Жахалова. – Батько був головою колгоспу, мама працювала в огородній бригаді. У Леоніда Івановича є старша сестра Лідія, вона проживає в Олександрії, у батьківському будинку, де народився майбутній космонавт. Маленький Леонід був дуже активним хлопчиком, про це згадували і його вчителі. З 1952 до 1959 рік Леонід Попов навчався в Олександрійській школі № 17. Середню освіту здобув в середній школі № 6».

 

У хлопчика з провінції була велика мрія – стати льотчиком. Після закінчення школи Леонід зробив крок назустріч своїй мрії, він подав документи в Чернігівське вище військове училище льотчиків, але не вступив. Він повернувся в Олександрію і рік працював електромонтажником на електромеханічному заводі «Етал». Леонід Попов не полишав мрію стати льотчиком і на другий рік вступив у Чернігівське училище. Навчався він там два роки. У 1968 році закінчив Чернігівське вище військове училище льотчиків з дипломом «льотчик-інженер». Отримані під час навчання знання Леонід Попов застосовував на практиці.

 

В 1970 році Леоніда Івановича відібрали в загін космонавтів. І в центрі підготовки космонавтів він провів майже 10 років.

 

У 1976 році Леонід Попов закінчив факультет заочного навчання у Військово-повітряній академії ім. Ю. А. Гагаріна. Блискуче оволодів мистецтвом польоту на швидкісних реактивних винищувачах.

 

Так буває рідко, але наш земляк побував у космосі тричі. Перший політ відбувся в 1980 році. Він тривав 185 діб, проходив на космічному кораблі «Союз-35» з посадкою на «Союз-37». Під час польоту зробили тисячі знімків Земної поверхні, які, можливо, вивчають і досі. Це була велика подія для всього Радянського Союзу. Мама Леоніда Попова навіть не знала, що син готується до польоту. Про те, що син полетів у космос, вона дізналася від сусідки, котра почула цю новину по радіо.

 

Другий політ відбувся у травні 1981 року на космічному кораблі «Союз-40» в складі міжнародного космічного екіпажу. Політ тривав 9 діб, польотне завдання було успішно виконано. За цей політ Леоніду Попову присвоєно звання двічі Героя Радянського Союзу.

 

Третій політ було здійснено 1982 року на космічному кораблі «Союз Т-7» та орбітальній станції «Салют-7».

 

Леонід Попов одружений, має сина та доньку. Зараз мешкає у Москві. Але жителі Олександрії пам’ятають про космонавта і згадують його щодня, проходячи повз бюст Леоніда Попова, на площі, названій в його честь. А також усі бажаючі можуть переглянути особисті речі Леоніда Попова, котрі є на постійно діючій виставці у краєзнавчому музеї. Після свого другого польоту він приїхав в Олександрію і особисто подарував майбутні експонати краєзнавчому музею. Найціннішим експонатом є особистий скафандр Леоніда Попова, який шили для кожного космонавта індивідуально. В нашій області немає більше музею, який може похвалитися таким експонатом. Крім того в музеї представлені тюбики з їжею, яку їли космонавти під час польоту. А ще можна побачити спеціальний пристрій, котрий робив масаж космонавтам, аби не атрофувалися м’язи. Також у музеї є макет будинку, в якому жив Леонід Попов, та багато фотографій.

 

У краєзнавчому музеї можуть розповісти про історію космонавтики та історію життя і професійну кар’єру нашого земляка-космонавта Леоніда Попова.

 

Катерина Карпенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022336 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: