Дмитро Чижевський. Домашні гуртки і барокові закапелки Олександрії

05.05.2014 00:00:001 переглядАвтор: admin
/history/chronology/9936-dmitro-chizhevskijj-domashni-gurtki-i-barokovi-zakapelki-oleksandriyi

Дмитро Чижевський. Домашні гуртки і барокові закапелки Олександрії

Дмитро Чижевський. Домашні гуртки і барокові закапелки Олександрії

 

До гімназії з Чижевським

 

Так можна назвати екскурсійний маршрут, яким радо пройшлися б вчені-славісти всього світу. І це можливо, адже, незважаючи на втрати, образ Олександрії ХІХ століття, значною мірою, зберігся донині. Дивним чином, до цього часу збереглися мальовничі «декорації» саме того району, у якому юний Чижевський жив, грався, навчався і навчав.

 

Перш за все зберігся батьківський будинок по вулиці Шевченка № 66. З нього і почнемо огляд. Приємно, що зараз тут бібліотека. На її стіні меморіальна дошка: «У цьому будинку народився і жив Дмитро Іванович Чижевський − видатний український вчений-філософ, історик, славіст. 23.ІІІ.1894 – 13. ІV/1977».

 

Будинок стоїть «на розі вулиць Шевченка (колишня Центральна) та Свердлова (колишня Бульварна) по червоних лініях вулиці, головним фасадом звернутий до міського парку.

 

У 1904 році будинок з садибою придбав дрібнопомісний дворянин, колишній офіцер, гласний Олександрійського земства І. Чижевський (1865-1923). Протягом 1904-1907 років добудовував його. В глибині двору споруджено флігель, колодязь, майданчик для гри в крокет, висаджено фруктові дерева, квітники, декоративні кущі» [9].

 

Тож вийдемо на ганок і так само, як колись, напевно, робив Дмитро-гімназист, озирнемося довкола. Архітектура і ландшафт цього куточка міста збереглися майже у незайманому вигляді, і залишаються такими, як і 120 років тому.

 

Зліва від нас, за парком, що називався раніше бульваром, зручно «вмостився» будинок міського театру. З 1902 року він належав купцю Чібісову, який кардинально оновив його. Найближче до театру, з приватних будинків, був тільки будинок батьків Чижевського. За 20 кроків від нього вже починалася огорожа міського бульвару – візерунчасті ковані грати (ця огорожа була демонтована у 1975 році).

 

Дорослі до театру вирушали – як дорослі, пафосно, через центральний вхід по парковій алеї. А діти – діти могли бігати і навпростець, через паркан або «дірку» у ньому. І великі, і малі із задоволенням відвідували театр. Подібне сусідство для родини Чижевських було більш ніж бажане. На довгі роки він став частиною їхнього життя, важливою складовою домашньої освіти і розвитку дітей.

 

«Про себе гімназиста Чижевський перегодом казав таке: «Я був гарним учнем з поглядами поганого учня». Справді-бо, з одного боку, він дуже багато читав (наприклад, уже в десять років знав усі драми Шекспіра в російських перекладах), а з другого − не раз дозволяв собі всілякі витівки» [2].

 

Отже, театр був поруч щоденно. Театр з особливими пахощами глядацького залу та реквізиту, позакулісною машинерією та задзеркаллям гримувальних кімнат, де знайомі актори перетворювались на дивних персонажів, а потім просто у непомітних перехожих. Для перехожих.…

 

Найбільш відомий серед тих акторів – Гнат Юра, що служив у Олександрії. У 1910-1911 роках він був частим гостем батьків, а також учасником гуртка Чижевського-сина.

 

І у свідомості підлітка примхливо перепліталися: Гнат, як виконавець службових функцій солдата, які він на той час справляв, реальний Гнат, як людина, і сценічні образи, створені ним.

 

Подібні ситуації моделювали особливий стиль спілкування… Зануреність Дмитра у світ театру, безумовно, впливала на його світосприйняття. Промовисто й те, що інтерес до театру Чижевського-вченого і Чижевського-людини не згасав до кінця життя.

 

Всі, хто провів дитинство в Олександрії, пам`ятають, що за театром – зливаються воєдино води Березівки та Інгульця. Це історичний центр міста, його першопоселення ще з докнязівських часів, захищене з двох сторін річковими руслами.

 

Ці річки манять до себе дітей і у ХХІ столітті. Взимку – на ковзани, влітку – купатися. А кожного дня йти було треба – у протилежний бік. На нявчання. Нє, на навчання!

 

Маленькому Дмитрику про це нагадував, всього за півсотні кроків від рідного дому, величний будинок земства на розі Бульварної і Поштової (нині палац дітей та молоді), де його батько, обраний членом управи, завідував школами та земськими лікарнями. Не раз малий Чижевський бував тут, «боровся» з важкими дверима, задирав голову до балконів, бігав по сходах, «їздив» по перилах…

 

Будинок земської управи зберігся майже в незайманому вигляді. Один попід одним, над парадним входом і над балконом, й дотепер залишилися ліпні щити від гербів в оточенні багатого рослинного орнаменту. А символи, що рельєфно виступали на них, – було збито. Скоріше за все, це залишки від першого гербу міста та гербу колишньої імперії.

 

Сліди ідеологічного втручання в архітектурний образ Олександрії − це не вигадка, а історично задокументований в камінні факт. Цінний факт, що яскраво характеризує «епоху страітєлєй новага міра».

 

Сам будинок та його інтер`єри – цікавий зразок стилю «модерн». У цьому ж таки стилі виконані й грати, аркоподібне вікно та перила на парадних сходах, ручки на дверях, ліпнина на стелі.

 

Будинок має актову або бальну залу з паркетною підлогою. Підлога в коридорах та вестибюлі викладена керамічною плиткою, на вмурованих у сходинки металевих табличках напис: «Кравицкий. Александрия». Скоріш за все, це прізвище виконавця робіт або виробника плитки.

 

Сьогодні, навіть дорослим, цікаво оглянути цей будинок з його танцювальною залою нагорі, підвалами та напівпідвалами унизу, безліччю кімнат, та масивними балконами. Зберігає будинок ще й досі тогочасну вентиляційну систему, півтораметрові радіатори опалення, (труби прокладені у стіні!), систему стоку дощової води попід тротуаром… Уявіть, у малого Дмитра був майже власний палац – поруч з рідним домом!

 

Решітки огорожі навколо земської управи у стилі модерн теж збереглися. Вони складали єдиний ансамбль з огорожею будинку Пищевича та бульвару… (До речі, частина тієї бульварної огорожі уникла долі металобрухту і до сьогодні відмежовує прибудинкову територію поблизу центрального ринку).

 

***

 

Весь шлях від дому Чижевських до гімназії, неспішним кроком, візьме у нас хвилин 30. Десятирічний хлопчик – добігав швидше. А саме з 10 років Дмитро почав відвідувати класичну чоловічу гімназію (1904). Підкреслимо: відвідувати. Бо навчався він не тільки в гімназії. Так було упродовж усього його життя.

 

«В самоосвітній гурток Чижевський запрошував тільки тих гімназистів і гімназисток (пізніше прийшли й ученики нововідкритої Учительської Семинарії), про яких він знав, що вони начитані і настроєні вороже до царського режиму» [3].

 

Отже, ми йдемо до гімназії з малим Чижевським. Короткою Херсонською вуличкою (потім Рози Люксембург, нині Чижевського), разом з нашим героєм, у напрямку до жіночої гімназії (зараз гімназія-інтернат). До неї з сотню кроків. Весь цей час праворуч, над одноповерхівками приватного сектора, буде виднітися високий шпиль будинку Пищевича, колишнього голови земської управи. Цей, овіяний легендою, казковий будиночок – увінчаний невеличкою вежею з шатроподібним дахом, має дивні вікна у формі карткової масті «пік».

 

Перетинаючи вулицю Миколаївську (Пролетарську), ще на початку ХХ століття можна було побачити в перспективі вулиці, як спалах! кам`яну Свято-Миколаївську церкву 1788 року, відбудовану після пожежі її дерев`яної попередниці. Першої і найдавнішої церкви Олександрії. А її огорожа існує й досі, навколо середньої школи №2.

 

Повертаючи трохи ліворуч, виходимо на Інгулецьку (зараз Діброви). Вона «протікає» до самісінького Інгульця, і перші номери будинків починаються саме звідти. Прискорюючи крок, проходимо мимо жіночої гімназії, збудованої у 1873 році. Це один з найстаріших навчальних закладів міста, який так само, як і чоловіча гімназія, залишається навчальним закладом і у нинішньому, ХХІ столітті.

 

Щоб наглядачі бува не подумали, що юний Чижевський шукає тут зустрічі зі знайомими дівчатками, переведемо (разом з ним) погляд направо, де вивищується «будинок-корабель» (зараз старий корпус медучилища). Помріємо про «Пурпурові вітрила». І раптом…Чи на котрійсь із церков необережно дзвона зачепили, чи й дійсно на тому «кораблі» щось дзенькнуло?

 

Та ні! Це – пісня нашого міського годинника, який висів на фронтоні будинку Соболева (не зберігся). Його мелодія позначала кожні півгодини. До нього теж – «рукою подати». Попід ним, кожного ранку, Дмитро крокує «по науки». А вдень повертається додому, проходячи під тим таки ж годинником.

 

Тож можливо, таке загострене відчуття часу, що було притаманне Чижевському у дорослому житті, зародилося саме під тим олександрійським годинником? «Збігаємо очима» до годинника і ми, і вкотре вже!, пообіцяємо собі колись туди таки залізти, та подивитися, що там всередині, і як влаштований ТойЧасЩоВитікає…

 

Залишаючи праворуч аптеку на розі (не збереглася), переходимо бруківкою вулицю Соборну і, зупинившись посеред неї, переконуємося, що всі олександрійські храми ще на місці! Праворуч і ближче до нас Свято-Успенська церква 1896 року на Соборному майдані. Ліворуч, й у віддаленні, Свято-Покровський собор, зведений у 1848 році на Провіантському майдані. А посередині, неподалік від Березівки, Троїцька церква, за якою (120 метрів!) видніється центральна синагога. Тож це дійсно – Соборна вулиця! (всі церкви зруйновано за комуністів).

 

Весь час вулиця Інгулецька, від річки Інгульця йде вгору, ми проходимо попід балконом культосвітнього училища і через пару хвилин, разом з Дмитром, вже збігаємо на вершину скіфського кургану. Саме так, в Олександрії є курган посеред міста! І для Чижевського-дитини це саме курган, еталон часу, а не «горкі і прігоркі» (зрозуміло, не було ще на кургані Братської могили. Перше поховання нового часу з`явилося на ньому у 1919 році).

 

Взимку на кургані завжди виблискувала скобзалка і можна було з`їхати з самісінької гори так само, як це роблять й зараз олександрійські діти. На санчатах, портфелі або й просто на … спині.

 

Згори добре видно зіркоподібне перехрестя, що утворюють, збігшись до купи, вулиця Інгульська, Ганнібалівська й Полтавська. І в перспективі Полтавської – зоріє ще раз Свято-Успенська церква.

 

Збігшись до купи… «Полтава» – топонім скіфсько-сарматського, іраномовного походження, «Інгулець» – топонім тюркський, «Ганнібал» – ім`я власне з латини. Щоденно, по дорозі до гімназії, Чижевський перетинав вулицю Ганнібалівську…

 

Відомо, що Чижевський-гімназист у шостому класі мав відмінні оцінки з усіх предметів. Лише з французької мови у нього була четвірка, тому й гімназію закінчив із срібною, а не із золотою медаллю. Отже, історію стародавнього світу знав на «відмінно» і зрозуміло, що легендарна постать Ганнібала була йому добре знайома. Знав Чижевський і про клятву десятилітнього Ганнібала своєму батькові.

 

Безумовно, аналогії між сином Дмитром і батьком Іваном Костянтиновичем Чижевським, що був засуджений у Російській імперії як народоволець, та сином Ганнібалом і батьком Гамількаром – напрошуються самі собою

 

****

 

Та й ім`я, «Аlехаndria Scytharum», яке друзі-гімназисти (Чижевський і Панас Феденко – В.Ж.) поміж собою дали Олександрії, навряд чи придумалося, без глибокого знання історії. Ті дітки гралися, але в їхніх іграх відчувається певний історичний контекст…

 

Самопроголошена «Степова Еллада» Євгена Маланюка, і така ж самопроголошена «Аlехаndria Scytharum» – Олександрія Скіфська Чижевського… Як же це все схоже між собою!

Відповідно, що у такій історичній ретроспективі місце Російської імперії (з її претензіями на «третій Рим»), було до смішного незначним, як на погляд двох майбутніх професорів, а поки що юнаків. Можливо, тому й називали вони у своїх листах Петербург – «смітничком Миколи», що вільно цитували не тільки Тараса Шевченка українською, а й історію Давнього Світу – латиною.

 

Застоялися, замріялися ми на кургані разом з Чижевським, час вже й до «школи»! Тож продовжимо рух до гімназії. П`ять хвилин і ми біля цього, і сьогодні монументального, будинку (зараз Олександрійська філія Білоцерківського аграрного університету).

 

«Получив вначале прекрасное домашнее образование, он в положенное время становится учеником Александрийской гимназии, которую заканчивает в 1911 году с отличием. Но, по собственным словам Д. И., школа не оказала существенного влияния на его духовное развитие, разве что влияние «от противного»: здесь он познакомился с казенной системой преподавания и с проблемой национального, культурного и социального неравенства» [1].

 

Навчання в гімназії було лише освітнім епізодом, який затесався між домашньою освітою, і ґрунтовною самоосвітою у вітчизняних та закордонних університетах… Що ж до самого приміщення гімназії та його архітектурні особливості – про те є наша окрема розвідка.

 

***

 

Через більшість вікон гімназії видно було останню, у східній частині, міську споруду, яка зовні теж нагадує палац (він існує й понині). Тоді тут був казенний спиртоочисний завод.*****

 

А у західній частині, останнім вартовим духу, височить міський театр. Ці архітектурні пам`ятки Олександрії, що символізують для городян два протилежні полюси пізнання і буття – збереглися до сьогодні.

 

Який полюс обрав Чижевський, зрозумілим було ще тоді, коли він був підлітком. Одну споруду видно було від батьківського будинку, другу від гімназійного корпусу.

 

Триповерховий корпус театру і двоповерховий спиртоочисний завод. Різні поверхи олександрійського вертепу. Профане і сакральне…

 

Але театр був і вище, і ближче до сім`ї Чижевських. Як у прямому, так і переносному значенні. Для всіх останніх, хто залишався по за межами освіти, міфологічне «Dzike Pole» ставало реальним…

 

(далі буде)

 

Валерій Жванко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022336 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: