Хто заважає міському голові, або… як розправляються з небажаними?

28.12.2012 00:00:002 переглядаАвтор: admin
/articles/4631-khto-zavazhae-miskomu-golovi-abo-yak-rozpravlyayutsya-z-nebazhanimii

Хто заважає міському голові, або… як розправляються з небажаними?

 

Олександрійським міським головою Цапюком С.К. вноситься на розгляд сесії Олександрійської міської ради, яка відбудеться 29 грудня 2012 року, питання «Про відкликання голови постійної комісії з питань законності, депутатської діяльності, етики, правопорядку, регламенту, гласності, місцевого самоврядування» Бугайченка І.М., обраного до міської ради за списком Олександрійської міської організації Комуністичної партії України. В проекті рішення не зазначено причини відкликання, як того вимагає діючий регламент міської ради, що і змусило мене пояснити виборцям міста дійсні причини відкликання.

 

Винесення цього питання на розгляд сесії міської ради виглядає цілком закономірно, так як в останні два роки в місті формується однополярність суджень і дій, формується культ «царя» і «бога» в особі міського голови та його першого заступника, міська рада сповзає за межі правового поля. А активна позиція протидії цьому сповзанню депутата міської ради, голови постійної комісії з питань законності, депутатської діяльності… Бугайченка І.М. не вписується в схему дій влади.

 

Проект рішення, винесений на розгляд ради, як було сказано вище, не містить відомостей щодо причини відкликання голови комісії. Вони об’єктивно відсутні, так як постійна комісія з питань законності, депутатської діяльності… працювала в межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством України, регламентом міської ради, положенням про комісію, рішеннями ради. Протягом терміну дії міської ради проведено більш ніж 50 засідань комісії, на яких розглядались як проекти рішень, поданих на розгляд ради і по них надавалися висновки, так і ініціативно готувались і виносились на розгляд проекти рішень ради з питань компетенції комісії. У своїх висновках постійна комісія вносила пропозиції щодо приведення проектів рішень до їх відповідності вимогам законів України, регламенту ради, інтересам територіальної громади. Ті, хто готував і вносив на розгляд проект рішення ради щодо відкликання голови комісії, не можуть назвати ще хоча б одну постійну комісію, яка працювала на такому рівні. Скоро депутати від Партії регіонів очолять всі вісім комісій. Тоді буде повний консенсус влади: що пан скаже, те й буде. А для досягнення цього пропонується внести зміни в регламент міської ради стосовно скасування проведення днів депутата і заміни його нарадою у міського голови з керівним складом ради з розгляду порядку денного сесії. Враховуючи кількість депутатів від Партії регіонів зазначені зміни будуть прийняті, а депутати будуть позбавлені можливості своєчасно отримувати потрібну їм інформацію.

 

Постійна комісія з питань законності, депутатської діяльності… внесла на розгляд ради декілька проектів рішень в рамках своєї компетенції. Жодна з інших постійних комісій такі проекти не вносила. Голова постійної комісії з питань законності, депутатської діяльності… постійно на сесіях міської ради, на днях депутата, на засіданнях виконавчого комітету висловлював зауваження щодо порушення чинного законодавства України, регламенту міської ради з боку посадових осіб, депутатів міської ради, вносив пропозиції щодо їх поліпшення в інтересах територіальної громади. Бугайченко І.М. у відповідності з вимогами чинного законодавства України вносив пропозиції щодо проведення щорічних звітів міського голови на зустрічі з представниками територіальної громади (вперше це відбулося у 2012 році), щодо проведення звітів постійних комісій і повідомлень депутатів про роботу в міській раді, щодо проведення звітів виконавчих органів та посадових осіб міської ради на засіданнях виконавчого комітету і на сесіях ради.

 

Тепер щодо причини, яка, на мій погляд, спонукала міського голову внести проект рішення ради про відкликання голови постійної комісії з питань законності, депутатської діяльності… Міський голова не знайшов нічого іншого, як взагалі не вказувати її. Як вже було сказано, вона відсутня. Думаю, що і міському голові, і частині депутатів підконтрольної йому фракції Партії регіонів не подобаються пропозиції, що є у висновках комісії, не подобаються висловлювання Бугайченка І.М. щодо бездіяльності як посадових осіб, так і деяких виконавчих органів міської ради по ряду питань, щодо неправомірності дій посадових осіб міської ради та частини депутатів міської ради при прийнятті рішень виконавчим комітетом і міською радою.

 

На підтвердження сказаного два приклади.

 

Перший. Відкликання секретаря міської ради. Проект рішення містив неправдиві відомості щодо неналежного виконання Ставицькою В.І. повноважень секретаря міської ради.

 

При розгляді на сесії ради питання 01 листопада 2012 року міським головою і міською радою порушено вимоги трьох законів України і регламенту міської ради:

 

– частини 2 статті 76 Закону України «Про вибори народних депутатів України», де сказано, що «Кандидат у депутати під час виборчого процесу не може бути звільнений з роботи з ініціативи власника підприємства, установи, організації…». А Ставицька В.І. станом на дату прийняття рішення була учасником виборчого процесу як кандидат у народні депутати України;

 

– пункту 8 статті 40 Кодексу законів України про працю. На день прийняття рішення міської ради № 762 Ставицька В.І. перебувала на лікарняному. В Кодексі зазначено, що «Не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності…»;

 

– частини 3 статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Проект рішення міської ради «Про дострокове припинення повноважень та звільнення з посади секретаря Олександрійської міської ради 6 скликання» було оприлюднено ЗО жовтня 2012 року, а прийнято 01 листопада 2012 року. Законом встановлено, що проекти рішень органів місцевого самоврядування оприлюднюються за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття;

 

– частини 3 статті ЗО регламенту міської ради. Проект рішення не надавався постійний комісії з питань законності, депутатської діяльності… для попереднього розгляду і на сесії міської ради не мав її висновку, як того вимагає регламент міської ради.

 

Ясно, що депутат міської ради Бугайченко І.М. не мовчав при таких порушеннях чинного законодавства України і регламенту міської ради і на позачерговій сесії не голосував за прийняття рішення, як і ряд інших депутатів міської ради.

 

Другий. Питання «Про розгляд клопотання комунального підприємства «Теплоелектроцентраль» (мова йде про фактичний продаж комунального майна за безцінь).

 

При його розгляді порушено вимоги Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і Інструкції з діловодства міської ради. В статті 29 Закону зазначено: «До відання виконавчих органів … рад належать: а) власні (самоврядні) повноваження:

 

4) підготовка і внесення на розгляд ради пропозицій щодо порядку та умов відчуження комунального майна, …». У нас же питання вніс депутат міської ради, а не виконавчий комітет, як того вимагає Закон України.

 

Звернення підприємства до міської ради не розглядалося посадовими особами ради, як того вимагає Інструкція з діловодства, але при цьому воно двічі реєструвалось. Вперше – в загальному відділі управління справами міської ради, вдруге – в управлінні приватизації, оренди майна та землі міської ради. Звідси висновок: в міській раді кожен робить, що захоче. Прийшло звернення, яке відповідає інтересам чиновника, від готує проект рішення і подає його на розгляд виконавчого комітету чи міської ради, а коли не відповідає інтересам чиновника – блокує його розгляд. Зауваження голови постійної комісії міської ради були проігноровані і міським головою, і депутатами від Партії регіонів. При голосуванні в поіменному режимі комуністи і ще ряд депутатів міської ради голосували проти.

 

Виконавчий орган міської ради, до якого надійшло звернення, залишився бездіяльним, і на сьогодні невідомо, хто з посадових осіб міської ради дав команду на підготовку зазначеного проекту рішення, який вніс депутат міської ради Іванков В.В., що є директором зазначеного підприємства. До речі, на 28 грудня 2012 року в порядок денний сесії вноситься питання «Про припинення комунального підприємства «Теплоелектроцентраль». Як говориться, приїхали… І знову відсутнє рішення виконавчого комітету, що є порушенням статті 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а проект вносить Іванков В.В.

 

Констатуюча частина проекту рішення містить посилання на статтю 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», що недоречно, так як зазначена стаття визначає повноваження виконавчих органів ради в галузі житлово-комунального господарства і не визначає їх повноваження щодо майнових питань, про які йдеться в проекті рішення.

 

Крім того, констатуюча частина проекту містить вислів «… враховуючи рішення виконавчого комітету …» без зазначення № і дати його прийняття. На момент прийняття рішення радою на засіданні виконавчого комітету зазначене питання не розглядалося.

 

Враховуючи грубі порушення чинного законодавства України з боку міського голови та посадових осіб міської ради при підготовці питання «Про розгляд клопотання комунального підприємства «Теплоелектроцентраль», мною було направлено звернення до прокурора міста з проханням опротестувати рішення міської ради від 23 листопада 2012 року № 769, так як при його поданні на розгляд ради порушено вимоги статті 29, яка визначає повноваження щодо управління комунальною власністю, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Інструкції з діловодства міської ради, про що сказано вище.

 

Одночасно я попросив прокурора оцінити дії посадових осіб міської ради щодо відчуження частки майна територіальної громади на суму 10,47 млн. грн. на користь приватного підприємства «Діалін» за 1,6 млн. грн., враховуючи, що договором позики було визначено мінімальний (місячний) термін її повернення, а керівник КП «Теплоелектроцентраль» та міський голова не вживали заходів її повертати.

 

Прокурор міста В. Малков 10 грудня 2012 року повідомив мене, що прокуратурою міста готується адміністративний позов до суду про скасування рішення Олександрійської міської ради № 769 від 23 листопада 2012 року «Про розгляд клопотання комунального підприємства «Теплоелектроцентраль».

 

Така принципова позиція щодо порушення чинного законодавства України міським головою та частиною депутатів міської ради і є дійсною причиною відкликання Бугайченка І.М. з посади голови постійної комісії з питань законності, депутатської діяльності, етики, правопорядку, регламенту, гласності, місцевого самоврядування. Тому міський голова і не набрався сміливості зазначити її в проекті рішення міської ради.

 

Більше того. Після розгляду на сесії міської ради зазначеного питання на засіданні виконавчого комітету внесено зміни до складу конкурсної комісії по наданню в оренду майна комунальної власності територіальної громади м. Олександрії. Прийнято рішення про виключення зі складу комісії Бугайченка І.М., а включено (за посадою) голову постійної комісії з питань законності, депутатської діяльності… без зазначення прізвища.

 

Все, що відбувається навколо прізвища Бугайченко І.М., є переслідуванням за принципову позицію щодо законності дій посадових осіб міської ради та частини депутатів міської ради, які їх підтримують. До речі, в той же день ця комісія проводила засідання. Спішили позбавити Бугайченка І.М. права брати участь у засіданні комісії, очевидно тому, що там знову розглядалось питання корупційного характеру, як в минулому році по центральному ринку, де Бугайченко І.М. був єдиним, хто не голосував за надання ринку в оренду. Це вже верх цинізму і відсутність елементарного здорового глузду як у міського голови, так і у його першого заступника.

 

Дещо пізніше член виконавчого комітету міської ради від Компартії України Немазаний B.C. на засіданні виконкому задав міському голові питання щодо наведення порядку на частині проспекту Леніна, де не закінчено ремонт. У відповідь отримав нотацію, що член виконкому повинен знати, що робиться в місті і погрозу вивести його зі складу виконкому. Ця погроза у стадії здійснення, вже є проект рішення міської ради про виведення Немазаного B.C. зі складу виконкому. Те, що він буде прийнятий, немає підстав сумніватись, так як у Партії регіонів в міській раді більше половини голосів.

 

Я розумію, що депутати від Партії регіонів вже отримали команду на голосування «ЗА» відкликання Бугайченка І.М. і їх голосів достатньо для прийняття рішення. Шановні колеги, голосуйте так, як Вам наказали, але пам’ятайте, Вас також рано чи пізно «відкличуть», коли Ви станете небажаними міському голові і його першому заступнику. Вони це вже робили зі своїми соратниками в раді минулого скликання, причому з порушенням чинного законодавства і статуту Партії регіонів. Тоді вдалося відстояти законність відкликання двох депутатів. А хто відстоюватиме Вас в разі потреби сьогодні?

 

Відкликання мене з посади голови постійної комісії дозволить приділяти більше уваги роботі з виборцями, вирішенню їх проблем тощо. Але при цьому хочу сказати, що як депутат міської ради, я в своїй депутатській діяльності завжди керувався чинним законодавством України, регламентом і рішеннями міської ради, інтересами виборців і моя позиція щодо протидії беззаконню в міській раді не зміниться, мовчати я не буду.

 

І. Бугайченко, депутат Олександрійської міської ради, голова постійної комісії з питань законності, депутатської діяльності, етики, правопорядку, регламенту, гласності, місцевого самоврядування 

 

19 грудня 2012 року

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022335 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: