Олександрійський колегіум: стань помітним на дорозі

25.01.2013 00:00:0012 переглядівАвтор: admin
/articles/4974-oleksandrijjskijj-kolegium-stan-pomitnim-na-dorozi

Олександрійський колегіум: стань помітним на дорозі

 

Флайтер – це спеціальний світловідбиваючий елемент, який яскраво світиться в світлі автомобільних фар і служить для підвищення видимості пішоходів, велосипедистів та дитячих колясок на дорогах в темний час доби. Назва «флайтер» походить від двох англійських слів: flash- спалах, відблиск, та light – світло. Увечері і вночі, коли вулиці погано освітлені, водії виявляють пішохода, який має світловідбивачі або флатери, зі значно більшої відстані порівняно з пішоходами без них.

 

Саме флайтери та бажання попередити і застерегти об’єднали громадське формування з охорони громадського порядку «Ягуар-2006» та групу компаній ТОВ «Агродар ЛТД» з УДАІ УМВС в Кіровоградській області в один проект «Засвітись, стань помітним на дорозі». У п’ятницю, 18 січня, акція під таким девізом відбулася у стінах Олександрійського колегіуму, на якій усім першокласникам закладу вручили флайтери. Як розповів виконувач обов’язків начальника ВДАІ Олександрійського МВ Андрій Мотрохін, за допомогою цих флайтерів водію набагато краще виявити пішохода у темний час доби.

 

Громадське формування «Ягуар-2006» і міліціонери розпочали таку акцію тому, що вірять, що з допомогою флайтерів ситуація на дорозі зміниться на краще і кількість постраждалих у ДТП на дорозі зменшиться.

 

Адже на сьогодні Україна займає одне з перших місць у Європі зі смертності пішоходів. Статистика, як-то кажуть, промовиста: дані ДАІ свідчать, що лише за 2011 рік на наших дорогах внаслідок ДТП загинуло 1806 чоловік і 10222 людини отримали травми різного ступеня. Серед них близько 5 відсотків – це саме діти. Тож олександрійські міліціонери активізували свою профілактичну роботу серед місцевих школярів.

 

Під час акції дітям не лише вручили світловідбивачі, але й розповіли про їх види, принцип дії та ефективність. Школярі дізналися, що флайтери можуть як клеїтись на одяг, так і прикріплюватись на сумку, велосипед, ролики, рюкзак чи навіть на руку пішохода. В межах міста світловідбивачі слід прикріпити з лівого і правого боку. А за містом необхідно додати ще по одному спереду і ззаду, щоб водії могли бачити пішохода, який переходить дорогу, або який іде як в попутному, так і зустрічному напрямку. Як поділилися спеціалісти, за результатами різних досліджень, відстань, з якої «позначений пішохід» стає більш помітний водієві автомобіля, збільшується в 1,2-3 рази, а ризик наїзду на пішохода знижується на 85 відсотків. Для того, щоб діти побачили, як реально виглядає дія флайтера, представники громадського формування «Ягуар-2006» показали школярам відеоролик під назвою «Засвітись, стань помітним на дорозі».

 

Після презентації учням наочно продемонстрували, як користуватися світловідбивачами. Інспектор з профілактичної роботи УДАІ УМВС в Кіровоградській області Світлана Олійник наголосила, що подібні акції мають відбуватися постійно, адже діти вже з самого малечку повинні знати правила безпечного поводження на дорозі, а батьки на власному прикладі виховувати дітлахів. А також додала, що такі акції громадські активісти і міліціонери планують проводити неодноразово. Адже якщо водії вже знають про важливість використання флайтерів з настанням сутінків, то до пішоходів цю інформацію ще потрібно донести. Особливо це стосується дітей.

 

Голова громадського формування з охорони громадського порядку «Ягуар-2006» Павло Пасенчук з цього приводу додав: «Цей спільний проект – позитивний приклад для олександрійських шкіл. Наприклад, в деяких містах України обласними і міськими радами прийняті рішення, за якими школярів забезпечують флайтерами безкоштовно. Що може бути важливіше? Адже безпека дітей – питання номер один».

 

Сподіваємось, що подібні акції не лише зменшуватимуть ризик потрапити у ДТП, але й привернуть увагу українців до власної безпеки та безпеки своїх рідних.

 

Директора колегіуму на цьому заході ми не змогли зустріти, адже відомо, що він перебуває на лікуванні в обласному центрі. Але завдяки телефонному зв’язку ми поцікавились у Сергія Петровича Коваленка про те, як він ставиться до цієї ініціативи.

 

– Ставлюсь, звісно, позитивно і підтримую те, що питанню безпеки дітей треба приділяти більшу, ніж зараз, увагу не тільки педагогам, але й батькам, громадськості. Я знаю про цю ідею і підтримував організацію заходу, який ми планували провести ще напередодні Нового року. Але ви знаєте, які обставини сталися у моєму житті, тому можу підтримувати це тільки, як кажуть, заочно.

 

– В політичному житті міста сьогодні відбуваються складні процеси, чи залишається стабільною робота педагогічного і учнівського колективу колегіуму? Чи є колегіум острівцем стабільності?

 

– Колектив закладу і педагогічний і учнівський настільки стабільний і згуртований, що всі ці втручання у роботу колективу, які були останнього часу, не можуть вплинути на роботу колективу вчителів та учнів. Колегіум – це сучасний, складний і налаштований механізм, робота якого не залежить від зовнішніх негативних подразників. Колегіум і далі впевнено прямує до здобутків у різноманітних конкурсах, олімпіадах. А головне – забезпечує гідний рівень знань для всіх своїх випускників. Тому це не човен, а великий корабель, який впевнено йде своїм курсом. У нас є перші переможці олімпіад, у нас є напрацювання щодо різноманітних конкурсів та проектів.

 

– Щодо міжнародної співпраці. Вона продовжується чи настрої партнерів колегіуму змінились?

 

– Звісно, що на відміну від деяких чиновників місцевого рівня, європейські політики і чиновники дуже послідовні люди. Вони продовжують свою роботу, співпрацю і надалі. Днями до нас приїхала комісія з Німеччини, яка прийняла іспит на здобуття учнями колегіуму шпрах-дипломів. Тепер ці молоді люди матимуть не тільки український, але й німецький атестат, тобто вони матимуть набагато більше можливостей у отриманні гарної вищої освіти, можливості у отриманні кваліфікованої роботи не тільки в Україні, але й за кордоном.

 

В цьому році я отримав можливість направити двох вчителів для проходження навчання в Німеччину. Є домовленість про учнівські обміни. Міжнародна співпраця продовжується. Я вважаю тому, що заклад здатний працювати у своєму, налагодженому роками, ритмі. Діти і вчителі, батьки і випускники розуміють і покладають надію на те, що всі рішення щодо керівництва закладу повинні бути виключно у рамках закону.

 

– До речі, щодо законності. Тепер Вам як керівникові закладу закидають зловживання і нецільове використання бюджетних коштів. Можете щось сказати з цього питання?

 

– Мені навіть складно уявити які ще нісенітниці про мене будуть розповідати мер та його заступники. Головна мета цієї брехні – пошук хоч якогось обґрунтування незаконних рішень та звинувачень. З наказом про моє звільнення мене так і не ознайомили, є вже рішення суду надати його, але ніхто не поспішає виконувати судову ухвалу. Цей наказ то видають, то скасовують, вочевидь, спочатку пишуть туди одне вигадане обґрунтування, потім переписують на інше. До цього мені закидали охорону навчального закладу приватною охоронною структурою, яку, нібито, в колегіумі особисто виявив мер. Виявилося, що це була брехня. Потім звинуватили у якомусь неправильному використанні благодійних внесків батьків. Навіть залучили до перевірки прокуратуру, яка порушень не встановила, оскільки ні я особисто, ні мої помічники, ні педагоги колегіуму до цих грошей не мають ніякого відношення. Якщо хтось сумнівається у цьому – нехай запитає у батьків наших учнів, нехай поцікавиться, чи хоч раз я вимагав чи розпоряджався грошима батьків? Я можу наперед запевнити – жодного разу такого не було і бути не могло. Я не маю звички і бажання розпоряджатись не своїми грошима і змушувати когось виконувати незаконні накази.

 

Тепер з’явилась нова «тема» щодо нібито нецільового використання мною бюджетних коштів. Ця цікава «зачіпка» мерії – переміряні рулеткою коридори та туалети школи. Мовляв, я якісь метри «недорахував» і «переплатив» технічним працівникам заробітну плату. При цьому варто підкреслити, що я не маю повноважень і не затверджував жодного документу, який визначає обсяг виконаних робіт і рівень заробітної плати. Все це – повноваження управління освіти, молоді і спорту, а також керівників виконавчої влади міста. Складається враження, що ці нісенітниці вигадує людина, яка жодного разу не брала участі у роботі освітніх закладів міста. Нагадаю для тих, хто провокує ці вигадки, що ні директор колегіуму, ні інші працівники закладу навіть теоретично не мають відношення до бюджетних коштів. Школи не мають власних бюджетів, бухгалтерів і банківських рахунків. Управляють фінансуванням навчальних закладів виключно співробітники управління освіти, молоді і спорту. Про все інше не варто навіть і говорити. Я, як і будь-який інший директор навчального закладу міста, не маю права розпоряджатись грошима ні бюджету, ні батьків. Це дуже просто перевірити, якщо у когось є на те бажання. Скажу тільки те, що вся ця брехня розрахована на те, що олександрійці не знають цих тонкощів роботи освітніх закладів. Виконавча влада міста мабуть вважає, що городян можна постійно обдурювати. Але мої слова – це факти, на відміну від брехливих і необґрунтованих звинувачень. Ніякого «компромату» не було, немає і не може бути.

 

– Щодо заборони виконкомом отримання батьківських внесків…

 

– Власне, Міністерство освіти вже давно заборонило це відповідним наказом не один рік тому. Педагоги вже давно не мають ніякого відношення до грошей батьків. Однак якщо захотів виконком продублювати це рішення, то ніхто цьому не заперечуватиме. Інша справа, що тепер всі потреби навчальних закладів повинні будуть задовольнятись на 100% за кошти міського бюджету. Я сподіваюсь, що і міський голова і його заступники, які дають такі обіцянки, дійсно їх виконають, і школи матимуть змогу отримувати за виключно бюджетні кошти і крейду, і миючі засоби, і класні журнали, і табелі, і оплату послуг телефонного зв’язку, і послуг Інтернету, і вивезення сміття. Це все дуже добре. Однак хотілося б, щоб це не було звичайною обіцянкою, а справді виконувалось. А фінансування було постійним і вчасним. Якщо ж цього не буде, тоді ми повернемось до забезпечення навчального процесу на рівні сумнозвісних 90-их.

 

Інше питання, що я, як депутат міської ради, не можу зрозуміти звідки виконавча влада візьме ці гроші? Депутатам, під час затвердження бюджету 2013 року говорили, що на фінансування заробітної плати працівникам бюджетних установ не вистачає грошей на два місяці. Потім влада через відсутність коштів відміняє власне рішення про 100% пільгові перевезення в місті. І відразу ж робить такий щедрий подарунок батькам учнів. Тож виявляється кошти у бюджеті є, а чому ж тоді борги не сплачуються? Хто бреше тоді і депутатам, і олександрійцям: той хто говорить про відміну батьківської допомоги, чи той, хто говорить, що бюджет міста обмежений?

 

– Ви ще перебуваєте на лікарняному?

 

– Так, поки що є необхідність перебувати під опікою лікарів. Проте сподіваюсь, що незабаром я повернусь до активної роботи. Можливо навіть ця вимушена перерва піде на користь, адже я дуже хочу знову кожного дня зустрічатись із дітьми, своїми друзями, колегами. Колегіум – це мій рідний дім, моє життя. І після того, як повернусь до навчального закладу, я використаю всю свою енергію для того, щоб колегіум і надалі розвивався, продовжував розвивати свої міжнародні зв’язки, продовжував генерувати нові яскраві ідеї.

 

Ірина Гайдук

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022297 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022335 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022483 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: