Успішні олександрійки у «чоловічих» видах спорту

10.03.2017 00:00:002 переглядаАвтор: admin
/sport/other/10658-uspishni-oleksandrijjki-u-cholovichikh-vidakh-sportu

Троє успішних олександрійських спортсменок щодня руйнують стереотип, що існує поділ на жіночі та чоловічі види спорту. Вони свідомо обрали рукопашний бій, карате кіокушинкай та силові види спорту, наполегливо тренуються у залах, беруть активну участь у чемпіонатах та здобувають призові місця. Але чи все так легко? Яка ціна виснажливих тренувань і гірких поразок на чемпіонатах? Та чи почувають вони себе «білими» воронами серед хлопців і чоловіків, з якими тренуються? Про все це ми запитали їх у інтерв’ю.

Карате кіокушинкай

21- річна Світлана Лагно – 16 разова чемпіонка України, 3 разова чемпіонка Європи, майстер спорту України з карате. І це не всі досягнення олександрійської каратистки. Сьогодні Світлана навчається на 4 курсі в Миколаївському національному університеті ім. В.С.Сухомлинського на факультеті педагогіки та психології. І разом з навчанням вона поєднує роботу тренера з карате.

– Світлано, скільки вам було років, коли ви почали займатися спортом?

– Спорт завжди був у моєму житті, я була дуже активною з дитинства. А ось саме карате я почала займатися з 10 років і займаюсь до тепер. У клуб кіокушинкай карате «Спарта-17» я записалась сама, батькам все розповіла тільки після першого тренування. Вони не стали забороняти ходити на тренування, мабуть, думали, що я сама покину, бо це не жіночий вид спорту. Та зараз у нас це вже майже сімейний спорт, бо моя молодша сестра також займається карате.

– Ви сказали, що батьки, мабуть, думали, що ви покинете карате, бо це не жіночий вид спорту. Часто чули від них та від знайомих нарікання, що дівчині не варто вчитися битись?

– Так, чула все. Особливо від бабусь, коли вони бачили мої синці та збиті кулаки, але я завжди відчуваю підтримку від них. Зараз вся рідня вболіває за мене, коли я на серйозних змаганнях, телефонують, підтримують, вітають з перемогами. Якщо так і говорять, «ти станеш схожа на хлопця і жоден з чоловіків не захоче з тобою бути, бо буде боятися, що ти будеш його бити», то тільки жартуючи, тому що, не дивлячись на те, що в мене десь трохи войовничий характер, і я можу зараз за себе постояти, я завжди залишаюсь жіночною і намагаюсь вирішувати свої проблеми діалогом.

– Світлано, ви розділяєте спорт на чоловічий і жіночий?

– Особисто я не розділяю. Кожен має право на те, щоб займатися тим видом спорту, який йому подобається, і не варто звертати увагу на те, що думають інші.

– Чи багато сьогодні дівчат займається кіокушинкай карате у клубі «Спарта-17»?

– Звісно, що в карате більше хлопців, але в нашому клубі «Спарта-17» є дуже багато дівчат, близько 40% від загальної кількості. Наш клуб один з найбільших в Україні по кількості дівчат. Кожного року в місті Ірпінь перед 8 березня проводять змагання серед дівочих команд, і ми 5 років поспіль перемагаємо.

– Які ваші найвагоміші досягнення у карате за весь час спортивної кар’єри?

– Я 16-тиразова чемпіонка України, 3-разова чемпіонка Європи, майстер спорту України, володарка 1-Дан (чорний пояс), багаторазова чемпіонка і призерка міжнародних змагань з карате, володарка кубку Кавказу 2016 року, бронзова призерка кубку Європи серед жінок 2015 року. Я 4 роки поспіль була у складі молодіжної збірної команди України. У цьому році стала срібною призеркою чемпіонату Європи в Болгарії. У 2015 році була визнана спортсменкою року Кіровоградської області, у 2012 році отримала нагороду «Олександрієць року».

– У вас так багато досягнень, але все ж не кожен чемпіонат завершувався перемогою. Чи були моменти, коли хотілося залишити спорт і тренування?

– Мої близькі люди не дають мені опускати руки, коли бувають такі моменти, але я сама беру маленькі паузи після важких змагань, щоб зібратися з думками, відпочити. Під час підготовки до чемпіонатів, а також під час змагань моєю головною підтримкою залишається мій тренер Сергій Слинько. Тому йому напевно найважче, він завжди допомагає мені впоратися з переживаннями перед поєдинками, він перший, хто заспокоює мене після невдач, перший, хто вітає мене з перемогою. Я думаю, що йому навіть важче, ніж мені, тому всі мої перемоги – наша спільна робота.

– Як часто ви тренуєтесь, і що, окрім підготовки до чемпіонатів, дають вам тренування?

– Коли я готуюсь до змагань, то маю 2 тренування на день 6 днів на тиждень. Взагалі я вважаю, тренуватися потрібно для душі і тіла. Спорт виховує гарні риси характеру, вчить постійно працювати над собою, покращує самооцінку та робить людину впевненою у собі та у власних силах. Також регулярні тренування покращують самопочуття, зміцнюють здоров’я та підтримують тіло в гарній формі. Саме про цю користь я розповідаю на тренуваннях своїм юним підопічним. Я рада, що працюю тренером з карате і вже маю перших чемпіонів України.

Силові види спорту

18-річна Карина Шевченко рік займається силовими видами спорту, що активно розвиває громадська організація «Сильна Олександрійщина».

Карина навчається на 4-му курсі Олександрійського педагогічного коледжу ім. В.О. Сухомлинського і у майбутньому стане вчителем з фізичного виховання.

Карина Шевченко успішно виступає на чемпіонатах із силових видів спорту, завойовує медалі та піднімає вагу вдвічі більшу за вагу власного тіла.

– Карино, ваші рідні і друзі здивувалися, коли ви повідомили їм, що будете відвідувати тренування з силових видів спорту? Чи не говорили вони вам, що дівчині піднімати спортивні залізні снаряди не варто?

– Так, звичайно, були такі розмови на рахунок цього. Але ніхто мене не міг переконати в тому, щоб залишити тренування. Батьки зажди мені говорили, що це не моє, що краще б я пішла на якусь більш легку секцію,чи на гурток вишивання, щось більш дівоче, але я все одно стояла на своєму і продовжила займатись силовими видами спорту.

– Скільки жінок і чоловіків тренуються з вами в одній залі у силових видах спорту?

– Зазвичай на тренування приходить 6 жінок та 12 чоловіків, можна сказати, що ця кількість є стабільною на тренуванні, але буває, кількість спортсменів змінюється.

– Яких результатів ви досягли у силових видах спорту?

– Протягом мого перебування в організації «Сильна Олександрійщина» я брала участь у 4 чемпіонатах. У чемпіонаті України з армліфтингу я змагалась у двох дисциплінах: Rolling Thunder та Apollon’s Axle (читається, як Роллінг Тандер та Аполлон Аксель – прим. ред.), але, на жаль, призових місць не посіла, бо були більш досвідчені та сильні суперниці. Це був мій перший чемпіонат, попри поразку я стала більш впевненою у собі і поставила собі ціль – досягати нових вершин. Наступним був чемпіонат Кіровоградської області з багатоповторного жиму. На жаль, і на ньому я не здобула перемоги, але це був гарний досвід для мене. Далі вже був успішний для мене чемпіонат України з жиму лежачи та станової тяги. На цьому чемпіонаті я змагалася в найлегшій ваговій категорії спортсмена – до 44 кг. У дисципліні станова тяга я посіла перше місце з результатом підняття грифу вагою 90 кг. Тобто вага, яку я підняла, була вдвічі більшою за вагу мого тіла.

Також я добре виступила на чемпіонаті Кіровоградської області з армліфтингу. Я виступала у двох дисциплінах: Rolling Thunder та Apollon’s Axle у категорії юніорки. У дисципліні Apollon’s Axle я посіла перше місце, а у вправі Rolling Thunder я взяла срібло. Зараз у моїй спортивній скриньці знаходяться три медалі та три диплома, а також є посвідчення, яке підтверджує, що я є кандидатом в майстри спорту зі станової тяги.

– Після невдалих для вас чемпіонатів чи замислювались ви над тим, щоб залишити виснажливі тренування і більше не брати участь у змаганнях?

– Були такі випадки, що після невдалого чемпіонату чи тренування хотілось опустити руки, закинути все, але я цього не робила, а навпаки ще більш наполегливо та старанно готувалася до кожного чемпіонату.

Я не хочу і не буду покидати спорт ні в якому випадку. Можна сказати, що я цим живу, мені це дуже подобається, і я хочу цим займатись й надалі.

Рукопашний бій

17-річна Дарія Ярошевська досягла значних успіхів у рукопашному бої. Рукопашний бій – це один із найдавніших способів ведення бою. Особливість його в тому, що це бій між суперниками голіруч, лише з використанням можливостей власного тіла.

Не всі рідні підтримують Дарію у виборі цього виду спорту, але дівчина продовжує наполегливо йти до своєї мети – здобути золоті медалі та звання майстра спорту.

Дарія Ярошевська вже 4 роки відвідує військово-патріотичний спортивний клуб «Захист». У групі, в якій тренується Дарія, дівчат небагато, лише двоє – вона та її подруга Єлизавета.

– Дарія, коли спорт прийшов у ваше життя?

– В 8-9 років я почала займатися спортом, розпочала з гімнастики, потім займалась рукопашним боєм разом з волейболом та тенісом. Я сама хотіла займатися спортом, і мої рідні мене підтримували, але не завжди. Наприклад, вони були згодні з моїм рішенням відвідувати секції гімнастики та тенісу, а щодо рукопашного бою і волейболу у родичів були певні сумніви, адже є ризик на тренуваннях і змаганнях отримати травми і зашкодити здоров’ю. Але я все ж не жалкую про свої рішення стосовно вибору видів спорту.

– Ви відчували себе «білою» вороною у рукопашному бої, де більшість хлопців та чоловіків?

– Спочатку так, було незручно, але минуло кілька місяців, і мені стало набагато легше, я відчувала підтримку тренера. Тепер я спокійно займаюсь з хлопцями і не маю дискомфорту.

– Чи чули ви колись від родичів або знайомих, що рукопашний бій – це для хлопців, а дівчатам варто відвідувати танці чи гуртки з рукоділля?

– Так, звісно, неодноразово, мені це говорять не тільки рідні, а й незнайомі люди. Мої друзі вже звикли, що я займаюсь цим спортом, рідні також, але не всі. Мама та бабуся не розділяють зі мною захоплення цим видом спорту, кожен раз, коли я виїжджаю на змагання, то чую: «Ти дівчинка, навіщо тобі це, я за тебе хвилююсь, піди краще на танці, або ходи тільки на свій волейбол». Але я щоразу їх переконую, що рукопашний бій мені подобається, і він потрібен, адже я навчилася, як захистити себе.

– Які ваші здобутки у спортивній кар’єрі?

– Нині я маю 7 медалей, 12 дипломів, 1 розряд з рукопашного бою та волейболу. У минулому році могла здобути кандидата у майстри спорту з рукопашного бою на чемпіонаті світу, але програла і посіла 2 місце. Буду намагатися це реалізувати в цьому році на чемпіонаті України.

– Ставлення ваших рідних до рукопашного бою змінилося після того, як ви стали успішною спортсменкою і завоювали чимало нагород?

– Змінилась тільки мамина думка, бабусина – ні. Це сталося, коли я на перших своїх змаганнях, це був Відкритий чемпіонат області з рукопашного бою, перемогла і посіла перше місце. Та все ж мама й досі не може дивитися сам хід бою з моєю участю.

– Особисто ви, як спортсменка, розділяєте спорт на чоловічий і жіночий?

– Скоріше не розділяю, бо вважаю, що зараз у будь-якому виді спорту може займатися як дівчина, так і хлопець, і вони можуть на рівних досягати спортивних успіхів.

– Як часто ви тренуєтесь, і що дає вам спорт?

– Кожного дня, крім неділі, у мене тренування з рукопашного бою та волейболу. Спорт виховує в мені наполегливість, витримку, впевненість у собі та бажання досягати успіху.

– Були такі моменти, коли хотілося покинути тренування і взагалі відпочити від спорту?

– Я покинула рукопашній бій в 10 років, причиною було потрапляння у лікарню. Лікарі заборонили займатися спортом, але через кілька років я повернулася у спорт. Зараз не думаю покидати рукопашний бій, бо хочу вдосконалювати набуті навички та перемагати на змаганнях.

– Які у вас плани на майбутнє, і чи входить у них спорту?

– Зараз я навчаюся на другому курсі Олександрійського державного політехнічного коледжу за спеціальністю математик-програміст. Після закінчення коледжу планую переїхати в інше місто чи країну та далі продовжити навчання. А щодо спорту, то я його не залишу.

Катерина Карпенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022224 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: