Натуральні барвники для крашанок

19.04.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10887-naturalni-barvniki-dlya-krashanok

За сотні років у наших предків накопичилося чимало рецептів, як пофарбувати яйця в той чи інший колір. Сьогодні, коли в магазинах повно пакетиків з фарбою найрізноманітніших кольорів (природного, хімічного походження), ці старі рецепти фарбування для нас особливо актуальні. Щоправда, яйця виходять не такі яскраві, але все одно дуже гарних, ніжних кольорів, а головне, що ці барвники абсолютно нешкідливі. В якості натуральних безпечних барвників використовуються овочі, фрукти, трави і листя з вираженою пігментацією.

Яйця можна пофарбувати такими способами:

• в процесі варіння, додавши у воду фарбувальні речовини;

• потримати не менше 30 хвилин вже відварені яйця в барвному розчині (його готують шляхом кип’ятіння у воді відповідних овочів, фруктів, спецій, трав).

Щоб колір яєць був насиченим і рівномірним, виконуйте наступні рекомендації:

• Щоб уникнути розтріскування яєць при фарбуванні, потримайте їх перед фарбуванням в гарячій воді.

• Фарба ляже більш рівномірно, якщо яйця попередньо протерти оцтом або вимити з содою.

• Використовуйте для фарбування посуд з товстими стінками; на повільному вогні доведіть яйця до кипіння і продовжуйте варити при такому ж вогні.

• Не протирайте тільки-но пофарбовані яйця рушником, просто промийте їх у теплій проточній воді, а потім злегка обсушіть серветкою.

• Щоб забарвлення вийшло більш інтенсивним, можна залишити яйця в барвному відварі на всю ніч (природно, в холодильнику).

• Якщо після фарбування протерти яйця тампоном, змоченим соняшниковою олією, вони будуть дуже гарно блищати.

Жовтий колір

Спосіб 1: Кинути у воду щіпку куркуми, прокип’ятити воду 15 хвилин, потім занурити в неї яйця.

Спосіб 2: Для приготування фарбувального розчину взяти 3 ст.л. куркуми і 3 ст.л. тертої червоної моркви, залити 1 л води, проварити 30 хв. Крім того, для отримання жовтого кольору можна використовувати лушпиння цибулі, насіння кмину і ромашку. Колір виходить різної інтенсивності: від ромашки?—??ніжно-жовтий, від цибулиння (залежно від часу витримки)?—??від жовтого до коричневого і навіть червоного і темно-бордового. Якщо брати не білі яйця, то колір вийде більш насиченим.

Помаранчевий колір

Спосіб 1: Залити 4 ст.л. паприки склянкою води, прокип’ятити 30 хв., а потім помістити у відвар яйця.

Спосіб 2: В морквяний сік додати куркуму, трохи розвести гарячою водою і помістити в розчин гарячі, щойно відварені яйця. Яйця повинні бути повністю покриті. Пропорції вибирайте на свій смак, від них залежить інтенсивність забарвлення. Крім соку червоної моркви, можна використовувати також сік цедри апельсина або мандарина.

Коричневий і шоколадний колір

Спосіб 1: Залити 4 ст. цибулиння 3 ст. води, прокип’ятити 1 годину, а потім закласти яйця і відварити їх. Насиченість кольору залежить від кількості цибулиння, так можна отримати і червоно-цегельний відтінок. Якщо використовувати лушпиння червоної цибулі, то вийде дуже красивий ліловий відтінок.

Спосіб 2: Залити чорний чай або каву (можна також використовувати березове листя) гарячою водою, щоб вийшов міцний настій, і відварити в ньому яйця.

Червоний і малиновий колір

Спосіб 1: Залити кору та / або гілки вишні водою і відварити. Якщо залишити відвар на ніч, колір буде більш інтенсивним. Потім процідити настій і відварити в ньому яйця. У залежності від часу витримки можна отримати колір різної інтенсивності і відтінку.

Спосіб 2: Залити очищений і нарізаний буряк водою, проварити, додати сіль і відварити яйця разом з буряком.

Рожевий і бузковий колір

Для отримання цих кольорів можна використовувати чорницю, брусницю, малину, смородину, вишню, журавлину в замороженому вигляді або у вигляді соку. Яйця попередньо відварюють, а потім замочують в сокові.

Зелений колір

Спосіб 1: 3 ст.л. подрібненої сушеної кропиви залити літром води, прокип’ятити, а потім відварити в ній яйця.

Спосіб 2: Дрібно нарізати шпинат (можна використовувати заморожений), залити його водою, проварити 30 хв. Потім охолодити і помістити у відвар вже відварені яйця.

Спосіб 3: Відварити чорницю в 1 л води і додати туди 2–3 ч.?л. куркуми (з верхом). Куркуму попередньо розтерти з невеликою кількістю води, а потім розмішати з відваром чорниці. Можна також використовувати петрушку, кропиву або плющ.

Блакитний, синій і фіолетовий колір

Спосіб 1: 2 невеликих качана червонокачанної капусти дрібно нарізати, залити 0,5 л окропу, додати 6 ст.л. 9%-ного оцту і дати настоятися ніч. Відварені яйця повністю занурити в цей настій і залишити на час, необхідний для отримання потрібного відтінку. Щоб отримати дуже насичений колір, яйця можна залишити в настої на ніч. Різні відтінки цих кольорів можна також отримати за допомогою настою замороженої чорниці, брусниці або лохини. Хоча у відвару буде червоний колір, яйця вийдуть синіми.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022251 перегляд

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: