Новий вид допомоги багатодітним родинам: роз’яснення від управління соціального захисту населення

12.04.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10884-novijj-vid-dopomogi-bagatoditnim-rodinam-rozyasnennya-vid-upravlinnya-socialnogo-zakhistu-naselennya

Новий вид допомоги багатодітним родинам: роз’яснення від управління соціального захисту населення

 З 1 квітня запроваджено новий вид допомоги багатодітним сім’ям. Відтепер багатодітна родина, в якій є діти віком до шести років, може отримувати щомісяця додаткові 1700 гривень на кожну таку дитину. Про деталі оформлення та призначення цього виду допомоги нам розповіла начальник управління соціального захисту населення Олександрійської районної державної адміністрації Ірина Табачкова.

– Розкажіть детальніше про новий вид допомоги — які саме багатодітні родини можуть розраховувати на цю допомогу та чи є різниця, хто з батьків її оформлює? 

– Ця допомога для багатодітних сімей виплачується на дитину від народження і до 6 років, але при цьому сім’я повинна мати статус багатодітної, тобто в родині має бути не менше трьох дітей віком до 18 років. Якщо в родині народилася двійня, то на кожну дитину щомісяця виплачується 1700 гривень. Також сім’я отримуватиме цю суму кожен місяць і на кожну наступну дитину до досягнення нею шестирічного віку. Якщо старша дитина досягає повноліття, то незалежно від того, якщо навіть в родині народилася дитина і по факту вона третя, сім’я вже не має права отримувати цю допомогу, адже родина втрачає статут багатодітної.

Цей вид допомоги передбачає виплату коштів одному із батьків дитини або за місцем реєстрації, або за місцем фактичного проживання. Єдине і головне – це те, що дитина повинна проживати безпосередньо з тим із батьків, який звертається в органи соцзахисту для отримання цієї допомоги.

– Чи залежить призначення додаткової допомоги від доходу родини?

– Останнім часом більшість видів допомог уже призначаються з урахуванням матеріального стану, тобто враховується дохід сім’ї і залежно від того, який він, допомога призначається або не призначається. Допомога багатодітним родинам, яку запровадили з 1 квітня, призначається незалежно від щомісячного сукупного доходу сім’ї, тобто незалежно від доходів, які має сім’я. Навіть якщо багатодітна родина не отримує пільги у зв’язку з перевищенням доходу, то цей вид допомоги може бути призначений.

– Коли треба звернутися до управління соцзахисту для отримання цієї допомоги?

– Допомога буде призначатися з 1 квітня для всіх, хто звернеться протягом квітня, травня і червня включно. Державою надано такий тривалий період для  подачі документів, враховуючи те, що про новий вид допомоги хтось може дізнатися пізніше, а також щоб  не утворювати черг. Тобто, якщо людина звернулася в червні, їй буде призначено кошти за квітень, травень, червень і за цей період вона отримає повністю всю суму, а потім щомісяця отримуватиме 1700 гривень.

– Які документи потрібно подавати до управління соцзахисту для оформлення цієї допомоги?

– Перелік документів нескладний. В управління соцзахисту надається заява відповідно одного з батьків. Також оскільки ця допомога передбачена багатодітним сім’ям, то одним із документів є посвідчення багатодітної сім’ї — людина надає копію і показує оригінал. Для дітей також надаються посвідчення багатодітної сім’ї з пред’явленням оригіналу, а також свідоцтва про народження всіх дітей. Якщо дитина ще не отримала посвідчення, оскільки вони видаються з 6 років, в управлінні соцзахисту цей порядок узгоджено і статус підтверджується відповідними документами.

– Скільки часу треба чекати на кошти з моменту звернення і як можна отримати цю допомогу?

– У разі надання повного пакету документів, управління соцзахисту протягом десяти днів приймає рішення про призначення. Виплати здійснюватимуться в залежності від того, в якій період було призначення. Якщо, наприклад, людина звернулася на початку місяця, то в кінці цього місяця вона вже може отримати ці кошти. Тобто, з моменту подання документів до фізичної виплати цієї допомоги в середньому йде близько місяця. Цей термін потрібен для призначення, замовлення коштів і направлення їх безпосередньо одержувачу.

Отримувати кошти можна через Укрпошту або через банківські установи. У заяві пишеться обраний людиною спосіб отримання. На банківську картку кошти зараховуються швидше, конфіденційності більше і в людей менше виникає питань, якщо вони отримують кошти на банківську картку. Можна скористатися карткою, на яку вже отримують інші види допомог в управлінні соцзахисту. Щодо банків, існує перелік банківських установ, які пройшли конкурс і мають право працювати з органами  соціального захисту населення та з Пенсійним фондом. Перелік досить широкий, відповідно державні банки всі до цього переліку входять.

– У яких випадках багатодітним сім’ям можуть припинити виплату цієї допомоги? 

– Допомога припиняється у випадку смерті дитини або одержувача допомоги. Також, як я вже зазначала, допомога припиняється після втрати родиною статусу багатодітної. Крім того, ця допомога не призначається у разі влаштування дитини на повне державне утримання. Існують інтернатні заклади, де діти навчаються або перебувають там у зв’язку з певними захворюваннями, але тут все буде залежати від того, на яких саме умовах  дитина перебуває в цьому закладі – на повному державному  утриманні чи  на частковому. У тих випадках, коли дитина перебуває у такому закладі, але утримання поділяється між державою і батьками, тобто вони відвідують дитину і беруть участь у затратах, то в такому випадку виплата допомоги продовжується. Також передбачені випадки, коли дитина вилучається з родини без позбавлення батьківських прав. Є такі родини, які знаходяться у складних життєвих обставинах або ще за якихось інших причин не забезпечують належного виховання та догляду за дитиною. Тобто, служба у справах дітей може на певний час відібрати дитину до вирішення питання або позбавлення батьківських прав, або повернення дитини в сім’ю. 

Ну і якщо буде виявлено центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді нецільове використання коштів, то також  це буде підставою для  припинення такого виду допомоги. Перевірки родин здійснює Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Перевіряються не стовідсотково всі родини, а в залежності від наявності інформації про те, що кошти, наприклад, витрачаються батьками на споживання алкоголю, цигарок, а діти голодні і не одягнені належним чином, ну і відповідно якщо позбавлені  батьківських прав. У всіх цих випадках допомога припиняється з наступного місяця, коли виникли такі обставини.

Зміна  місця проживання  батьків також є підставою для припинення цієї допомоги. Батьки повинні звернутися за іншим місцем свого проживання для того, щоб допомога була призначена і відповідно була можливість у служб перевірити цільове використання коштів. 

Постановою передбачено десятиденний термін для того, щоб людина повідомила орган соціального захисту про обставини, які впливають на призначення та розрахунок допомоги. Якщо людина змінює місце проживання, вона також повинна протягом 10 днів про це повідомити для припинення і можливості оформлення цієї допомоги за іншим місцем проживання.

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: