Олександрія у блакитному: містяни приєдналися до Всеукраїнського флешмобу

05.04.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10880-oleksandriya-u-blakitnomu-mistyani-priednalisya-do-vseukrayinskogo-fleshmobu

Олександрія у блакитному: містяни приєдналися до Всеукраїнського флешмобу

Олександрійці одягнули блакитний одяг та запустили у повітря блакитні кульки заради дітей з аутизмом. 2-го квітня на площі Соборній представники громадської організації «Серце матері» під гаслом «Олександрія у блакитному» приєдналися до Всеукраїнського флешмобу. Підтримати дітей з аутизмом та їхні родини на центральній площі міста зібралися небайдужі місцеві жителі.

Вже другий рік поспіль місцеві активісти громадської організації «Серце матері» організовують просвітницькі заходи до Всесвітнього дня поширення інформації про аутизм. Головним їхнім завданням є розповісти місцевим жителям про цю особливість і навчити правильно сприймати людей з аутизмом. «Оскільки наша громадська організація допомагає таким дітям, я також мама дитини з аутизмом, тому ми вирішили у цей день роздати листівки, тим самим поширити інформацію про аутизм та приєднатися до Всеукраїнської акції «У блакитному». Блакитний колір обраний невипадково, адже аутизм реєструється у 4 рази частіше у хлопчиків»,?—??розповіла голова ГО «Серце матері» та організатор заходу Юлія Левандовська. Вона також додала, що багато українців і наших земляків взагалі нічого не знають про аутизм або мають неправильне уявлення про людей, які мають таку особливість. Більшість вважає, що аутизм?—??це хвороба.


«Аутизм?—??це не хвороба, а особливість, тому що хвороба має свій початок і кінець, а аутизм?—??це постійний стан, який не можна вилікувати. Є корекційна допомога, є реабілітаційні заходи, які допоможуть адаптувати цю дитину до соціуму, допоможуть розвивати мовлення, але це не хвороба і у цих дітей нічого не болить. Зовнішньо вони нічим не відрізняються від однолітків. Є таке поняття як сенсорне перенавантаження. Тобто коли яскраве світло, велике скупчення людей, галас, у цих діток починається перенавантаження нервової системи і ви можете побачити істерику. Також зазвичай вони погано розмовляють»,?—??пояснила Юлія Левандовська.


Не тільки пересічні містяни не знають про аутизм, додала голова ГО «Серце матері», а й педагоги не завжди розуміють, як правильно працювати з такими особливими дітьми. Про це Юлії Левандовській довелося дізнатися з власного досвіду:

«Зараз багато дітей іде на інклюзивне навчання в школах і ми стикаємося з тим, що дитина, так би мовити, «орендує парту», тому що педагог просто не знає сильних сторін цієї дитини і не шукає їх, не адаптує матеріал для неї, тобто не знає, як її навчати, тож учень просто сидить. Зараз відкрився інклюзивно-ресурсний центр, і, на жаль, є й там спеціалісти, які не знають, що таке аутизм. У мене була така ситуація, тому саме через це відмовилася від одного спеціаліста. Тому що я не розумію, навіщо буду витрачати кошти держави, якщо цей спеціаліст не принесе користі моїй дитині».


Як розповіли організатори заходу, зараз у кожної 56-ї дитини у світі діагностують аутизм. В Україні цей показник сягає 7,5 тисяч, а в Олександрії за офіційною статистикою живе шість дітей з аутизмом. Та активісти наголошують на тому, що це лише офіційна статистика, а насправді ця цифра значно більша. Усе це через те, що згідно з законодавством діагноз «аутизм» можна поставити лише дитині, які досягла трирічного віку. Також багато батьків соромляться визнати, що їхня дитина не така, як інші, та бояться, що не впораються з її вихованням. Юлія Левандовська, яка є мамою як звичайної дитини, так і дитини з аутизмом, поділилася своїм досвідом виховання: «Виховання дитини з аутизмом не набагато складніше тоді, коли мама прийняла цю інформацію, коли вона просто любить свою дитину такою, якою вона є. Так, таким дітям потрібен режим. Для того, щоб діти з аутизмом спокійно себе почували, вони повинні знати, що буде потім. Тобто ми йдемо в магазин, ми будемо щось купувати?—??вони повинні це знати, тоді вони будуть реагувати спокійно. Все, що невідомо, для них страшно. Ще дітки з аутизмом відрізняються тим, що не дуже охоче спілкуються з однолітками. Наприклад, мій син на майданчиках до чужих дітей байдужий, не залучає їх у гру, як інші діти. Усе інше у вихованні таке ж саме. Якщо люди з розумінням ставляться, то і для батьків це звичайна дитина. Є певні особливості, але ми до них вже звикли і навчилися з ними жити».


Багато олександрійців 2-го квітня вирішили підтримати дітей з аутизмом та прийшли на акцію. Це були і працівники місцевих бібліотек, і студенти, й інші місцеві жителі. «Дізналася про дану акцію із сторінок соціальних мереж і вирішила обов’язково до неї долучитися. Я вважаю, що любов є обов’язковою потребою кожної людини, а якщо ми говоримо про діток з аутизмом, то любов їм потрібна в десятки разів більше»,?—??зазначила учасниця акції, олександрійка Юлія Санжара.

Протягом акції організатори роздавали листівки з інформацією про аутизм, а також пригощали учасників гарячим чаєм та пряниками у формі пазлів, які є символічними для людей з аутизмом. У кінці заходу олександрійці випустили в небо блакитні кульки.

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022227 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: