Підступні віруси: поради лікарів, як захистити себе від небезпечних захворювань

05.04.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10879-pidstupni-virusi-poradi-likariv-yak-zakhistiti-sebe-vid-nebezpechnikh-zakhvoryuvan

Підступні віруси: поради лікарів, як захистити себе від небезпечних захворювань

За оперативною інформацією Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, протягом 11 тижня 2019 року на кір захворіло 2146 людей в Україні. З них трохи більше тисячі – дорослі, інші – діти. Щеплення – єдиний надійний захист від хвороби, говорять у МОЗ. Міністерство наполягає – це особливо актуально, якщо у регіоні зафіксовано спалах захворюваності. 16 березня від ускладнень кору померла 9-річна дівчинка в Рівненській області. У Кропивницькому підступний вірус убив 79-річну жінку, яка потрапила до лікарні на п’ятий день після захворювання. Вірусні інфекції ідуть у наступ й іноді перемагають. Як захистити своє життя жителям Олександрії та Олександрійського району? Ми спілкуємося із фахівцями, що мають позитивний досвід лікування хворих як на кір, так і на вірус грипу й інші інфекційні захворювання, що актуальні саме зараз. Починаємо діалог, та продовжуємо його.


Інтерв’ю з Юлією Крижановською, лікарем-інфекціоністом, завідувачкою інфекційного відділення Олександрійської районної лікарні.

– Що можете сказати про сьогоднішній стан інфекційних захворювань? Чи можна охарактеризувати його як більш-менш благонадійний? Звідки може бути небезпека для звичайної людини, яка не знає симптомів хвороб, не володіє медичною інформацією?
– Враховуючи сьогоднішню ситуацію в Україні, в нашій Кіровоградській області і загалом в Олександрії, то ситуація така, що випадки захворювання на ГРВІ і грип високі, але вони не переходять епідеміологічний поріг.
– Надзвичайних заходів не потрібно?
– Так, щоб якісь карантинні заходи застосовувати, то немає такої потреби. У лютому був випадок захворювання на грип, який лабораторно підтверджений у вірусологічній лабораторії міста Кропивницький, а саме вірус H1N1. Хворий звернувся на шостий день захворювання зі скаргами на  підвищення температури тіла, нудоту, блювання, рідкі випорожнення, що є характерним для цього грипу. Оскільки чоловік звернувся не з перших днів захворювання, мали наслідки ускладнення у вигляді двобічної пневмонії, яка важко піддавалася лікуванню, але на даний час маємо позитивну динаміку.
– Які найнебезпечніші на сьогоднішній день, на ваш погляд, інфекційні захворювання? Які інфекції повернулися із минулого, наприклад, такі як кір, чи інші? І що важливо знати людині? Коли їй обов’язково треба звертатися до лікаря і не думати про те, що це через день-два мине?
– Є такі захворювання, які контрольовані вакцинами, серед них і кір. Зараз у нас теж зафіксовані випадки кору. У цьому році спостерігалися два випадки у дорослих. Перебіг захворювання був середньої важкості. Чому так? Бо люди звертаються невчасно за медичною допомогою – не на перший, не на другий день захворювання, а на шостий-сьомий. Чому так відбувається? Тому що кір починається як гостра респіраторна вірусна інфекція з підвищення температури тіла, але без висипань. Висипання, як правило, з’являються вже на п’ятий-шостий день захворювання, тому і складно одразу його діагностувати. На щастя, важких випадків кору у нас не було. 
Хочу наголосити на тому, що якщо у вас підвищується температура тіла до високих цифр, не збивається жарознижувальними препаратами і це відбувається протягом трьох днів, то будь ласка, звертайтеся до лікаря! Ми вчасно зорієнтуємося, щоб не допустити ніяких ускладнень, тому що кір найчастіше дає ускладнення з боку легеневої системи – це, як правило, пневмонія. Можливі навіть віддалені ускладнення – серцево-судинні захворювання (перикардити, міокардити), захворювання з боку нервової системи.
– Яким чином можна вакцинуватися? Я так розумію, що вакцини є, вони доступні, але як це зробити практично?
– В Олександрійській районній лікарні вакцини є, вони закуплені, і всім жителям Олександрійського району, дітям і дорослим ми проводимо ці щеплення. Якщо дитина щеплена двічі, а це у 12 місяців і 6 років, то цієї вакцинації достатньо, щоб захистити її на все життя. Інформація про щеплення має бути у медичній картці, адже на словах люди можуть казати, що вони вакциновані, та це має бути документально підтверджено. Якщо людина доросла і не має даних про те, що вона щеплювалася в дитинстві, або інформація є і пацієнт має одне щеплення, то це є прямим показанням до того, щоб проводити щеплення. Якщо, наприклад, був контакт з хворим на кір, то протягом 72 годин людині треба провести екстрену вакцинацію – однократне щеплення. Цього достатньо, щоб захиститися. Ще є способи перевірити імунний статус хворого – здати на імуноглобуліни G до збудника вірусу кору. Якщо ці показники будуть позитивними, то це говорить про те, що захист у людини є і на кір вона не захворіє.
– А можна зробити такий аналіз у нас, в Олександрії і Олександрійському районі?
– Його можна зробити у приватних лабораторіях.
– Якщо людина щеплена, то у неї хвороба буде якось по-іншому протікати чи вона взагалі не захворіє?
– Є випадки, що хворіють щеплені люди, але, як правило, це легка форма. До середньої важкості і тяжких форм не доходить.
– Тобто, жодних тяжких наслідків вже не буде?
– Ні, не буде.
– І щодо цих так званих «звичайних» хвороб, як ми кажемо, – грип, ГРВІ та інших. Яка зараз ситуація і чи можна теж захиститись від них, в тому числі щепленням?
– Що стосується грипу, то випадки є, але їх менше у порівнянні з попередніми роками. Єдиним захистом проти грипу є щорічна вакцинація. Вакцини можна у вільному доступі купити за кошти пацієнтів або за рахунок благодійних організацій. От, наприклад, центральна районна лікарня закупила ці вакцини для своїх медичних працівників за кошти благодійних організацій – районної лікарняної каси, і наші медики за бажанням були щеплені. Оскільки це щеплення не є у календарі обов’язкових щеплень, а рекомендоване, то ми всім радимо його робити. У першу чергу повинні бути щеплені діти, вагітні, яким можна щеплюватися протягом всієї вагітності. Також можуть щеплюватися люди з хронічними захворюваннями. Вакцина називається «Ваксігрип Тетра», що містить у собі прогнозовані штами грипу – грип А і грип В, там 4 штами, які прогнозовано циркулюватимуть у нас в Україні.
– Ви практик, ви людина, яка бачить, чи є ефективність від таких щеплень?
– Щорічні щеплення захищають від захворювання. Не було випадків, щоб щеплена людина захворіла на грип. 
– Щодо статистики – скільки людей зараз хворіє і які інфекційні хвороби найбільш поширені?
– Якщо говорити про ГРВІ і грип, то за початок епідсезону, а це 2018-2019 роки, з початку жовтня по березень, то зареєстровано 7309 випадків захворювання на ГРВІ, серед них 4701 випадок у дітей, але це на 86,7 відсотків менше, ніж у минулому році.
– Чи можна якось стимулювати імунітет, щоб захищати організм перед тим, як він захворіє на ГРВІ чи грип? Не тільки щепленнями…  Можливо, ви дасте якісь корисні поради людям – що можна зробити, аби захистити свій організм від можливих інфекційних захворювань?
– Треба вести здоровий спосіб життя, загартовувати організм, а всі вітаміни можна отримати з овочами та фруктами, таким чином формуватиметься захист. Це така неспецифічна профілактика, але ж наголошую – все одно найкращим захистом є щорічна вакцинація. 
– За який час треба провести це щеплення?
– Ідеальним для проведення щеплення є початок епідеміологічного сезону, а саме жовтень-листопад. Якщо, наприклад, у цей період людина не встигла провести це щеплення, ми рекомендуємо проводити його протягом всього епідеміологічного сезону.



Інтерв’ю з Валентиною Алєксєєвою, педіатром Олександрійської районної лікарні.
– Валентино Миколаївно, давайте поговоримо з вами про вірусні інфекції. Як їх розпізнати і наскільки вони небезпечні для життя малюків?
– Вірусні інфекційні захворювання, як зрозуміло з назви, це ті захворювання, які викликаються вірусами. Їх дуже-дуже багато. Для цих захворювань характерно те, що кожне може вражати конкретний вид клітин в організмі людини, і в залежності від того, які клітини будуть уражені, така буде і симптоматика захворювання. Наприклад, вірус гепатиту В може уразити лише клітини печінки, тому буде відповідна симптоматика – пожовтіння та інші ознаки печінкової недостатності. Вірус грипу може уразити слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, тому ми спостерігаємо чхання, кашель, прискорене дихання і тому подібне. Тож іще раз наголошую – в залежності від того, які види клітин будуть уражені, така буде і симптоматика. Тому ми розуміємо навіть без додаткового обстеження, що це дійсно іде вірусна інфекція.
Є ще два моменти, які теж потрібно враховувати, бо вони можуть визначити тяжкість вірусного захворювання – це вік людини. В залежності від віку змінюється структура клітин. Наприклад, клітина печінки дитини в один, два і три роки зовсім не така, як у буде у неї в підлітковому віці, тим паче у дідуся. Тому, наприклад, вірусу гепатиту А клітина дитини не підходить, відповідно практично не буває, щоб цей вірус уразив дитину річного віку. Але у дорослих він може бути. 
Вірус грипу, як й інші віруси, які вражають слизові клітини верхніх дихальних шляхів, характерний тим, що викликає у людини  кашель, чхання, підвищення температури, слабкість і таке інше.
Інший вірус – це вірус кору. Він також вражає слизові клітини верхніх дихальних шляхів і саме у грипу та кору, й у інших респіраторних вірусів дуже схожа симптоматика. Єдина особливість така, що у людини, яка інфікована вірусом грипу або у якої розпочинається кір, наряду з нежиттю і лихоманкою є ще й чутливість до світла, тобто людина не може переносити яскраве світло. Для кору характерно ще те, що через декілька діб з’являється характерне висипання. І грип, і кір страшні не самі по собі, а страшні своїми ускладненнями. Чому люди помирають? Саме тому, що немає можливості вилікувати людину від цих ускладнень.
– Як батькам зрозуміти, що дитина захворіла або на грип, або на кір, якщо наприклад вона зовсім маленька і ще не вміє говорити? Як зрозуміти, що вже пора звертатися в лікарню?
– Саме поняття дитина – це не маленький дорослий. Дитина – це зовсім інший організм, відмінний від дорослого. У дітей, як я вже перед цим говорила, клітини не такі, як у дорослих, ще недостатньо сформовані функції цих клітин. Тому діти тяжче  переносять ці захворювання, ніж дорослі. Будь-яка ознака нездоров’я у дитини є причиною поспілкуватися зі своїм лікарем. Я вважаю, що коли мати бачить, що з дитиною щось не так – їй зле, вона слабка, відмовляється від їжі, тим паче ще й з’явилася лихоманка, треба просто взяти телефон і зателефонувати своєму лікарю. Він, у свою чергу, завжди розпитає, чи був якийсь контакт із хворими на грип або на інше інфекційне захворювання. Тобто, встановить анамнез – історію захворювання, і вже тоді ми можемо запідозрити, яке саме захворювання може бути.
– Розкажіть, чи набагато важчі ускладнення для дітей від грипу чи від того ж кору? Наскільки це може вплинути на їхній подальший розвиток?
– Деякі дитячі інфекції через те і називаються дитячими, що вони в дитячому віці можуть перебігати не так важко. Деякі захворювання, якщо людина не перехворіла на них у дитинстві, у дорослому віці протікають набагато важче з більшою кількістю ускладнень. Захворювання на кір дуже небезпечне саме тим, що воно не лікується. Немає зараз на всій планеті ніяких засобів, які можуть вилікувати кір, і якщо людина захворіла, видужала і все добре, це ще нічого не означає. Вірус кору може сидіти у клітинах організму людини, і через багато років може статися коровий енцефаліт і людина від цього може померти.
(далі буде)
Віктор Голобородько,
Ірина Гайдук

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022250 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022351 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: