«Суспільству потрібно глянути на цих дітей з іншого боку і простягнути руку їм на допомогу»

29.03.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10878-suspilstvu-potribno-glyanuti-na-cikh-ditejj-z-inshogo-boku-i-prostyagnuti-ruku-yim-na-dopomogu

«Суспільству потрібно глянути на цих дітей з іншого боку і простягнути руку їм на допомогу»

«Синдром Дауна — не вирок» – саме під таким гаслом напередодні Всесвітнього дня людей з синдромом Дауна провели просвітницький захід місцеві активісти громадської організації «Серце матері». У міській бібліотеці для дітей імені Юрія Гагаріна зібралися логопеди, психологи, педагоги та асистенти з загальноосвітніх закладів міста, а також родини, в яких є дітки з синдромом Дауна і які охоче ділилися власним досвідом виховання своїх особливих малюків.

«Сонячних» дітей, як ще називають тих, хто народився із синдромом Дауна, легко помітить у натовпі, адже зовні вони відрізняються від інших. Через несхожість на більшість людей, суспільство часто вішає на цих особливих дітей ярлики, вважаючи їх неповноцінними. Але діти, що мають синдром Дауна, теж можуть бути повноцінними членами суспільства — спілкуватися, вчитися, працювати. Найголовнішими відмінностями дітей із цим синдромом є їхня відкритість та доброта, через що їх і називають – «діти сонця». Для Олександрії тема прийняття суспільством таких дітей теж актуальна. За офіційними даними, у місті живе шість таких діток, але як стверджують активісти ГО «Серце матері», їх набагато більше, просто більшість боїться виходити із чотирьох стін через пильні погляди і осуд оточуючих.

Громадська організація «Серце матері», яка опікується дітьми з інвалідністю Олександрії, вже не перший рік проводить різноманітні заходи, спрямовані на руйнування давно сформованих стереотипів та спростування міфів щодо людей із синдромом Дауна. На думку голови організації, суспільству складно сприймати таких людей через брак інформації.


«З того часу, як наша громадська організація почала активно показувати цих дітей, ми почали залучати і батьків, і дітей до суспільного життя, тому люди вже більш з розумінням ставляться, але залишаються ще і дорослі, і діти, які потребують ще інформації», – пояснила голова ГО «Серце матері» Юлія Левандовська.

Основними темами цьогорічного заходу до Всесвітнього дня людей з синдромом Дауна стали особливості мовленнєвого та психоемоційного розвитку дітей з таким синдромом, логопедична робота та інклюзивне навчання.

«Я знаю, що в наступному році двоє дітей йтимуть на інклюзивне навчання і зараз батьки готуються, тому ми вирішили розкрити якраз цю тему, адже треба і заклад, і спеціалістів готувати за рік до того, як дитина прийде в навчальний заклад», – додала Юлія Левандовська.

Своїм практичним досвідом ділилися фахівці, які мають досвід роботи з «сонячними» дітьми — логопед Валентина Ковбасенко та практичний психолог Марина Хода. 

«Ці дітки взагалі нічим не відрізняються від інших дітей. Єдине те, що у них є затримка мовленнєвого розвитку, вони трішечки більше потребують уваги до себе, але якщо займатися з цими дітьми, якщо продуктивно займатися батькам, логопедам, психологам, усім корекційним педагогам — є дуже великі зрушення у роботі. Як і звичайні діти, хтось може відставати у розвитку, хтось випереджати, але діти із синдромом Дауна можуть співіснувати у суспільстві як повноцінні діти, вони соціалізуються, вони можуть працювати. У Києві дуже мені подобається проект Перспектива 21/3, де молоді люди із синдромом Дауна співпрацюють у пекарнях, у ресторанному бізнесі, тому я не бачу взагалі проблем, просто суспільству потрібно глянути на цих дітей з іншого боку і простягнути руку їм на допомогу», – поділилася своїми думками логопед Валентина Ковбасенко.


Вважає дітей із синдромом Дауна звичайними дітьми і психолог Марина Хода. На її думку, дещо відрізняється тільки підхід до навчання.

«Я вважаю, що ці діти нічим не відрізняються від своїх однолітків. Єдине, що вони засвоюють навчальний матеріал повільніше і донести його їм треба незвичайно. Потрібно підібрати для них цікавий матеріал, знайти до них такий сердечний підхід, тому що діти з особливими потребами по-особливому відчувають нас. Нам треба з ними співпрацювати, нам треба не шкодувати їх, а просто вкладати всю свою енергію в те, щоб зрозуміти, як їм донести це, як їм це подати, як їх навчити. Тому ці діти відрізняються, можливо, лише тим, що з ними треба працювати серцем. Часто у дітей із синдромом Дауна є ще якісь супутні проблеми зі здоров’ям, тому ми дивимось – хтось із них активний, хтось менш активний, хтось може бути занадто імпульсивним, а хтось, навпаки, спокійним. Усі вони різні, але усі контактні, цікаві і такі самі, які інші діти», – вважає практичний психолог Марина Хода.

Також, на думку психолога, фахівці, що працюють з такими особливими дітками, можуть і самі багато чому навчитися у своїх маленьких учнів. Марина Хода знає це з власного професійного досвіду.

«Я вважаю, що людям, які працюють із «сонячними» дітьми, поталанило, тому що в них є велика можливість попрацювати над собою, адже не тільки ми вчимо цих дітей, а й вони нас вчать. У мене є учень Ігор, він має синдром Дауна, але незважаючи на те, що в нього ще недостатньо розвинуте мовлення, його батьки зробили все для того, щоб він міг спілкуватися, перебувати в соціумі, як усі. На наших заняттях він спілкується картинками, очима або тілесним контактом, і таким чином у нас іде повноцінна робота. Тому він багато мені дає підказок, як з ним працювати, і потім я використовую це в роботі з іншими дітьми», – розповіла Марина Хода.

Спеціалісти вважають, що перше і найголовніше, що треба розвивати від народження у діток із синдромом Дауна — це мовлення, яке є ключем до спілкування з іншими.

«Якщо вже батьки знають цей діагноз, треба розвивати мовлення від самого народження, тому що саме мовлення допоможе потім дитині контактувати у соціумі. Найбільша зараз іде увага на те, щоб соціалізувати цих дітей, щоб їх не приховувати, а щоб вони вміли поводитися на вулиці, в магазині, щоб вони були скрізь», – зазначила практичний психолог Марина Хода.

Одночасно з просвітницьким заходом для дорослих, працівники дитячої бібліотеки та агентство свят «Веселка» провели розважальну програму для особливої малечі. На юних гостей чекала лялькова вистава, цікавий майстер-клас та подарунки.

Також активісти облаштували в бібліотеці тематичну фотозону. Тут учасники заходу могли сфотографуватися у різнокольорових непарних шкарпетках та викласти фото у соцмережі. Таким чином усі бажаючі долучалися до всесвітньої акції «LOTS OF SOCKS», тим самим вони висловлювали підтримку «сонячним» діткам та їхнім батькам.

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022340 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: