Пасивне паління: вплив тютюнового диму на здоров’я дітей

01.02.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10859-pasivne-palinnya-vpliv-tyutyunovogo-dimu-na-zdorovya-ditejj

Тютюновий дим шкодить не тільки здоров’ю курців, але й оточуючих його людей. Навіть якщо людина не палить, вона може мимоволі вдихати тютюновий дим, знаходячись у людних місцях поряд з курцями. Небезпеку пасивного паління часто недооцінюють, але фахівці застерігають – воно може стати причиною багатьох захворювань, особливо у дітей. Про шкідливий вплив пасивного паління на здоров’я дитини розповіла лікар-нарколог КНЗ «Олександрійський наркологічний диспансер Кіровоградської обласної ради» Лариса Турта.

– Чому тютюновий дим шкідливий навіть для людей, які не палять, а просто знаходяться поруч з курцями? 

– Пасивне паління це мимовільне вдихання вторинного тютюнового диму, який виділяє курець під час паління, а також продукти згорання тютюнового виробу, який потрапляє у повітря. Тютюновий дим – це неоднорідна суміш, яка складається із 60% різних газів та 40% мікроскопічних дьогтевих крапель (аерозолів). Загалом у тютюновому димі міститься близько 7 тисяч хімічних речовин. Не всі вони досліджені і не всі відомі, але близько 250 з них – шкідливі і 69 – канцерогенні. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я тютюновий дим класифікується як канцероген. Крім усіх інших хімічних речовин відомий нейротоксин – нікотин. Це дуже шкідлива отрута, алкалоїд, який може викликати смерть, якщо одноразово вжити велику кількість цигарок. Звичайно, негативні наслідки пасивного паління можуть бути як у дорослих, так і у дітей. Але якщо порівнювати шкоду, звичайно, більше шкоди пасивне паління завдає дітям. Організм дитини ще несформований, імунна система не досить розвинута, у них менший об’єм легенів. Також характерно те, що дітки дихають більш прискорено порівняно із дорослими, тому дитина вдихає більше токсичних речовин, які містяться у тютюновому димі. Таким чином, у дитини відбувається більше отруєння.

– Де дитина може стати пасивним курцем та які наслідки може спричинити пасивне паління?

– Багато батьків вважають, що якщо вдома ніхто не палить, значить дитина не може стати жертвою вторинного тютюнового диму. Але насправді пасивним курцем вона може стати фактично будь-де: на автобусній зупинці, у школах і дитячих садочках, у знайомих, які палять, і навіть на дитячих майданчиках – коли дитинка грається, поряд може знаходитися група курців і таким чином дитина може вражатись.  

Наслідки впливу вторинного диму на дітей зовсім невтішні. Це можуть бути часті респіраторні захворювання, затяжні застуди, часто може бути тривалий кашель з приступами задухи, який згодом навіть може перерости в астму. Можливі тяжкі вушні інфекції, наприклад отити, а також запалення мозкових оболонок (менінгіти), різні нервові порушення, серцево-судинні захворювання та різні неврологічні порушення. Існують так звані віддалені або довгострокові наслідки, тобто коли дитина перебуває у середовищі, де постійно палять, потім виростає, і вже нібито і немає шкідливих факторів, але починають проявляти себе довгострокові або відкладені ускладнення. Це можуть бути захворювання очей (рання катаракта і в дитячому, і в дорослому віці), хронічні захворювання легенів (бронхіти), і онкозахворювання, серцево-судинні захворювання та різні психічні розлади.

– Чи правда, що пасивне паління становить дуже велику загрозу для вагітних жінок?

Наслідки для вагітної, яка піддається впливу шкідливих хімічних речовин тютюнового диму, можуть бути трагічними. Це може бути передчасне переривання вагітності, тобто викидні, можливі передчасні пологи або дитинка народжується мертвою. Вже давно доведено, що існує такий синдром раптової дитячої смерті, іншими словами «смерть у колисці»: дитинка нібито зовні здорова, лягає відпочивати і, на жаль, помирає. Тобто це якраз і є причина впливу пасивного паління. Також у діток мам, які дихали вторинним димом під час вагітності, може розвиватися синдром дефіциту уваги, гіперактивність та різні психічні неповноцінності у таких дітей.

– Як вберегти дітей від шкідливого впливу пасивного паління?

– Звичайно,  завдання батьків – створити умови для здорового розвитку своєї дитини, тобто створити бездимне середовище. По-перше – киньте палити. Якщо діти бачать, що ви палите, вони захочуть спробувати самі. Батьківський вплив є головним чинником, який підштовхує дитину до паління. Крім того, якщо ви палите, пасивне паління несприятливо впливає на ваших дітей. Почніть із себе і свого дому.

Заберіть своїх дітей із місць, де вони піддаються небезпеці пасивного паління. Здається, що можна відчувати себе в безпеці в тих місцях, де на даний момент ніхто не палить. Але небезпека перебування у таких місцях не зникає. Навіть якщо ніхто не палить, коли ваша дитина поруч, хімічні речовини, присутні в тютюновому димі, годинами зберігаються у повітрі й на поверхнях у місцях, де палили раніше. Намагайтеся, щоб дитина уникала місць, де може наразитись на небезпеку пасивного паління.

Забороніть палити в автомобілі. Хоча ви можете не палити, але родичі або друзі палять у вашій машині. Краще попросити їх припинити це робити, тому що дим осідає на різних поверхнях вашого автомобіля й циркулює у системі вентиляції й кондиціонування. Це може завдати вашій дитині великої шкоди. Щоб повністю очистити повітря, недостатньо відкрити вікно автомобіля.

Намагайтесь усіляко підтримувати навколишнє середовище без тютюну. Записуйте дітей у школи, на територіях яких палити заборонено. Нехай ваша дитина не палить сама й агітує однолітків кинути палити.

Прививайте у дітей (у тому числі і своїм прикладом) прагнення не палити та по можливості уникати задимлених приміщень.

Записала Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022356 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: