Як уникнути неприємних симптомів похмілля

14.01.2019 00:00:001 переглядАвтор: admin
/qualityoflife/10854-yak-uniknuti-nepriemnikh-simptomiv-pokhmillya

Швидкість збільшення концентрації алкоголю в організмі залежить від кількості та міцності вжитих напоїв, якості закусок, та стану шлунково-кишкового тракту. На порожній шлунок концентрація алкоголю в крові росте швидко і досягає свого максимуму після 30-80 хвилин. На повний шлунок всмоктування алкоголю є повільним – максимальна концентрація алкоголю в крові спостерігається через 1,5-3 години. Наприклад, 100 мл горілки містить близько 40 мл спирту, тобто, алкоголь визначається протягом приблизно 3,5-4,5 годин з моменту споживання напоїв. 200 мл горілки визначається приблизно 6,5 -7,5 годин. 300 мл горілки – близько 10 -11 годин.

При цьому у жінок процеси виведення алкоголю протікають повільніше, ніж у чоловіків. Справа в тому, що фермент, який розщеплює спирт, алкогольдегідрогеназа, у жінок має меншу активність, тому робить їх більш вразливими до дії алкоголю. Як правило, маса тіла у жінок менша, ніж у чоловіків, та і обмін речовин у чоловіків швидший, тому жінки похмілля переносять гірше.

Що таке похмілля та його основні симптоми

Похмілля – це негативний психологічний та фізичний стан, викликаний вживанням спиртних напоїв. Основні симптоми похмілля: нудота (можуть бути напади блювання); головний біль або запаморочення; відчуття слабкості, пригніченості і розбитості, дратівливість; підвищена пітливість; ознаки зневоднення (сухість у роті); біль та судоми у м’язах; порушується координація рухів, з’являється тремор кінцівок; безсоння; різке підвищення  артеріального тиску, тахікардія.

Якщо болить голова з похмілля – цьому є пояснення: такий стан виникає в результаті алкогольної інтоксикації організму продуктами розпаду етилового спирту оцтовим альдегідом, в результаті чого гине безліч клітин головного мозку.

Виразність і набір ознак, описаних вище, може бути різною. Вона залежить від кількості випитого, якості спиртного напою і загального стану здоров’я. Людина може й самостійно впоратися з похмільним синдромом за допомогою різних засобів з домашньої аптечки і народних рецептів. 

Вірний спосіб боротьби з похміллям – профілактика

Краще відмовтеся від міцного алкоголю. Максимум, що можна – кілька келихів сухого червоного (білого) вина або шампанського. Пийте помірно. 300 мл і 200 мл спиртного для чоловіків і жінок відповідно буде достатньо, щоб відчути себе за святковим столом у комфортному стані.

Пийте щось одне! Не змішуйте різні спиртні напої

Прийом під час застілля на кожні 100 мл міцного алкоголю – 1 л рідини у вигляді мінеральної води, морсів, супів, фруктів, які розбавляють алкоголь, що потрапляє в організм. В більшості випадків це гарантує відсутність похмілля на наступний день.

Якщо за годину до свята прийняти невелику кількість легкого алкогольного напою, то ви активізуєте фермент, що розщеплює алкоголь. Це допоможе зменшити ризик ранкового похмілля.

Не можна вживати алкоголь на порожній шлунок, обов’язково треба щось з’їсти. Краще, щоб це було сире яйце, масло та інші продукти, які зменшують всмоктування у шлунку.

Що робити при похміллі? Загальні рекомендації

Відмовляємося від похмільної чарки. Напевно, дивлячись на ваші страждання, знайдуться «добрі» люди, які запропонують вам «лікувати подібне подібним», а попросту – похмелитися. Але якщо ви собі не ворог, то від такої «терапії» краще відмовитися одразу. Ваш організм і так намагається впоратися із алкогольною інтоксикацією, а ви йому тільки додаєте роботи. Серце, печінка і підшлункова вже працюють в авральному режимі, тож якщо не хочете на свята загриміти на лікарняне ліжко, краще не випробовуйте себе на міцність. Та й до того ж, похмільна терапія у більшості випадків призводить до запоїв.

Бажано цей день провести вдома, добре виспатися і не займатися розумовою або фізичною діяльністю. Ні в якому разі не сідати за кермо, так як концентрація уваги у людини в такому стані дуже низька, що може призвести до негативних наслідків.

Приймаємо контрастний душ 2-3 рази на день. Непогано освіжить така водна процедура – по 20-30 секунд гарячої та холодної води. Починати потрібно з гарячої, потім переключити на холодну, і так повторити 5-6 разів. Таким чином, ви допоможете організму позбутися набряків, викликаних застоєм рідини, підбадьорити нервову систему, змиєте токсини, що виділилися через пори шкіри. 

Частіше перебувати на свіжому повітрі. Кисень має тонізуючу дію, а також чудово позбавляє від головного болю. Якщо це неможливо, то принаймні провітрюйте приміщення, в якому знаходитеся.

Як зняти похмілля швидко

Найбільш складний, але ефективний метод полягає в очищенні організму. Перший крок – робимо клізми. Не зробивши цей найважчий крок, ви не зможете дістатися до решти рятівних пунктів.

Після цього промиваємо шлунок. Пам’ятайте, блювання і нудота – це природний захист вашого організму від тих доз алкоголю, якими ви його пригощали напередодні. Тепер цей алкоголь розпався на токсини і організм намагається скоріше позбавитися від отрути. 

Якщо страшенно нудить, а блювання відсутнє, випийте невеликими ковтками 3-4 склянки ледь теплої води. Буде важко. Як тільки промиєте собі шлунок, зрозумієте, наскільки вам стане легше.

Впоратися із ранковою нудотою допоможе чай зі свіжого імбиру з медом.

Для більш швидкого виведення з організму продуктів розпаду алкоголю, рекомендується скористатися і абсорбуючими препаратами.

Активоване вугілля беремо з розрахунком 1 таблетка на 10 кг ваги. Розминаємо в порошок, розмішуємо в 0,5 склянки води і випиваємо. Через кілька годин повторюємо процедуру.

Шум у вухах і нестерпний головний біль – ще один «привіт» від веселої гулянки. Для позбавлення від головного болю можуть застосовуватися цілий ряд препаратів: Аспірин (Ацетилсаліцилова кислота), Парацетамол, Панадол, Солпадеїн, Цитрамон» та ін. Аспірин та інші подібні препарати можна пити тільки тим, хто не має проблем зі шлунком.

Пригнічений стан, дратівливість, нервозність, почуття провини – теж вірні супутники важкого похмілля. Усунути ці симптоми допоможуть прості заспокійливі засоби: Гліцин, Ново-Пасит, настої звіробою і пустинника.

Велика кількість випитої води прискорить процес очищення (не менше 3-4 пляшки на добу). Для цього краще всього обрати  лікувально-столову мінеральну воду лужного складу. І краще перед вживанням випустити з неї газ. Нема мінералки – пийте звичайну чисту воду. Для позбавлення від зневоднення можна приймати у великих кількостях  воду з додаванням в неї соку одного лимона і товчених листочків м’яти. Чистий свіжовичавлений апельсиновий сік краще розбавити водою у пропорції 1:1. Можна випити банановий коктейль: 1 склянку молока, половинку банану, столову ложку меду перемішати міксером і випити. У банані знову ж таки є гормон щастя, а медом від похмілля традиційно лікуються американці. Такий банановий коктейль дійсно може бути дуже корисним, так як він містить вітаміни групи В і калій, які необхідні для відновлення обміну речовин.

Пам’ятайте – одна з причин вашого сьогоднішнього головного болю – нестача глюкози у крові. Тож неміцний солодкий чай, кілька ложок меду, жменя родзинок або солодкі фрукти (наприклад, банани, виноград теж допоможуть впоратися з «вибухом мозку».

Склянка огіркового чи капустяного розсолу, або томатний сік  за півгодини до їжі допоможуть позбутися від головного болю і болю у м’язах. Слід пам’ятати, що розсіл не повинен містити оцту і даний засіб протипоказаний при різних захворюваннях шлунка.

П’ємо кефір. Ферментовані продукти, які містять вітамін С і молочну кислоту, допомагають відновити порушений в організмі метаболізм. натуральний кефір (1% жирності) вітається. 

Молоко. Після «зловживання» в організмі порушується обмін речовин – виникає брак мелатоніну і серотоніну. Останній – відомий нам як гормон щастя. Тому з похмілля у людей роздратування і огидний настрій. Нейтралізувати все це можна, якщо заздалегідь поповнити запас незамінної амінокислоти – триптофану, що відповідає за вироблення цих гормонів. З одного боку, в молоці, дійсно, є незамінна для організму амінокислота – триптофан, що допомагає у швидкому розщепленні оцтового альдегіду, винного у поганому самопочутті навіть тоді, коли ви пили спиртне якісне. З іншого боку, 75% популяції дорослого населення на земній кулі не здатне засвоювати молоко. Все-таки його основне призначення – швидке зростання новонародженого потомства. Тому застосування молока для боротьби з похміллям є спірним. Але якщо комусь допомагає, то на здоров’я! 

Через дві-три години після того, як промили шлунок, зняли головний біль і наковталися сорбентів, вам напевно, захочеться поїсти (якщо це можливо). Їжте в такі дні борщі чи супи, а також вас врятують пряний, але нежирний курячий бульйон, гостра солянка, розсольник, холодне відварне м’ясо, гарячий холодець з часником. 

Можна також з’їсти бутерброди із чорного хліба з рибою, якими  «глушать» похмільну нудоту німці. Ця страва навіть носить спеціальну назву, що перекладається як «ранок після п’янки». Овочі маринують, а потім загортають у шматочок оселедця. Під час новорічних свят це дуже популярна страва. Кислоти Омега-3, які містяться в рибі, позитивно впливають на серце і судини, а хліб може частково зіграти роль активованого вугілля. 

Лікар-нарколог КНП «Олександрійський наркологічний диспансер Кіровоградської обласної ради» Наталія Кузнецова

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: