Що треба знати про водно-нітратну метгемоглобінемію

03.12.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10852-shho-treba-znati-pro-vodno-nitratnu-metgemoglobinemiyu

Що треба знати про водно-нітратну метгемоглобінемію

Для жителів м. Олександрії та Олександрійського району, як і України взагалі, забезпечення населення якісною питною водою є однією з найбільш пріоритетних проблем. Це стосується як централізованого, так і децентралізованого водопостачання.

Невідповідність питної води санітарно-епідеміологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води, серед них і водно-нітратна метгемоглобінемія.

Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю.

Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу.

Групи підвищеного ризику становлять немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм?. Чутливі до нітратів також люди похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення.

Протягом 2017 року в Україні зареєстровано 3 випадки захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію у дітей до 1 року, для харчування яких використовувалась колодязна вода із значним перевищенням вмісту нітратів (по 1 випадку в Київській, Полтавській, Житомирській областях). Летальних випадків не зареєстровано.

У Кіровоградській області реєструються поодинокі випадки метгемоглобінемії. Останні випадки були зареєстровані в 2016 році (2 випадки), які виникли через споживання колодязної води з підвищеним вмістом нітратів. Перший випадок?—??у 4-х місячної дитини Онуфріївського району (без летальних наслідків), другий випадок зареєстрований у дитини 2-х років у Новоархангельському район (дитина померла).

Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах нецентралізованого водопостачання, Олександрійське міське управління Держпродспоживслужби рекомендує: батькам, які мають немовлят та дітей до 3-х років?—??для питних потреб та приготування їжі використовувати чисту питну воду, зокрема, фасовану бутильовану воду; власникам колодязів?—??дотримуватись вимог санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні колодязів, а саме:

колодязь не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводками;

індивідуальний колодязь слід розміщувати на відстані не менше 20 м, а колодязь громадського користування на відстані не менше 50 м від джерел можливого забруднення (вбиралень, вигрібних ям, мережі каналізації, тваринницьких майданчиків та ін.);

стіни колодязів повинні бути щільними, такими, що добре ізолюють колодязь від проникнення поверхневих стоків (дощові і талі води);

дно колодязя слід вкривати фільтруючим шаром гравію (щебеню) товщиною 20–30 см;

для підйому води з колодязя застосовують насоси, в інших випадках обладнують коловорот з міцно прикріпленим «журавлем» і відром загального користування;

навколо колодязя повинен бути «замок» із добре утрамбованої глини;

колодязь повинен бути огороджений, мати кришку, навіс, коловорот з відром загального користування, лавку для відер. Не дозволяється набирати воду з громадського колодязя відрами, які населення приносить з дому;

територію поблизу колодязя утримувати в чистоті.

Не рідше 1 разу на рік необхідно проводити чистку колодязя від замулювання з одночасним поточним ремонтом кріплення та обладнання. Після кожного ремонту або чищення колодязя необхідно проводити його дезінфекцію.

Олександрійське міське управління Держпродспоживслужби рекомендує сім’ям, в яких є маленькі діти, лабораторно дослідити питну воду, якщо для питних потреб дитини і приготування суміші використовується вода з власних колодязів чи свердловин.

Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Олександрійського міського управління ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області 

Марина Первак

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: