Позитивне мислення як засіб боротьби зі стресом

06.07.2018 00:00:009 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10840-pozitivne-mislennya-yak-zasib-borotbi-zi-stresom

Позитивне мислення як засіб боротьби зі стресом

За все, що відбувається у вашому житті, несете відповідальність тільки Ви. Прагніть самі керувати своїм життям, оскільки маєте можливість впливати на все, що з вами відбувається. Не миріться з положенням Жертви.

У багатьох людей виникає  приховане задоволення, коли з ними погано поводяться, коли їм є на що поскаржитись й інші співчувають мукам, що випали на їхню долю. Можливо, прагнете викликати співчуття у людей, що люблять вас заради вас самих. Можливо, вам здається, що інші стають більш терпимими й добрими, якщо вам є на що поскаржитись і якщо ви заслуговуєте на співчуття. Може. Ви навіть відчуваєте незручність і провину, коли у вас у житті все так гладко?

Чи справедливі ці припущення щодо вас? Коли так, то прийміть привітання – ви розпізнали спосіб поведінки, який заради вашої ж користі варто змінити. Якщо ви думаєте, що це вас не стосується, згадайте, коли ви востаннє розповідали кому-небудь про свої неприємності. Що вас спонукало до цього? Ви шукали уваги, співчуття або просто хотіли виговоритися? Яка була ваша мета? Чому ви хотіли виглядати жертвою?

Чітко усвідомте кінцеву  мету – чого саме ви хочете досягти. Чи збираєтесь ви довести неправоту інших людей, змінити що-небудь або домогтися уваги і співчуття? Ви дійсно хочете знизити рівень стресових навантажень у вашому житті?

У ситуаціях, які сприймаєте як стресові, дуже важливо точно визначитися з бажаним результатом. Чи дійсно ви прагнете знизити рівень стресу або ви одержуєте якісь таємні вигоди від сформованої ситуації?

Так, стресові ситуації можуть мати якісь вигоди, що підсвідомо відчуваються людиною, але не усвідомлюються до кінця. Наприклад, ви можете доводити неправоту іншої людини і використовувати ситуацію для того, щоб отримати співчуття, розуміння або визнання. Можливо, ви намагаєтесь змусити змінитися оточуючих людей, підвищуючи таким чином самооцінку і свою значущість. Можливо, ви хочете, щоб вони відчули свою провину або сором, розглядаючи це як помсту.

Переконайте себе, що здатні впоратися зі стресом. Не піддавайтеся стресу, викликаному страхом невідомого. Уявіть собі найгірший сценарій розвитку подій і визначте, як треба діяти в цьому випадку. Потім переходьте до аналізу поточної ситуації.

В основі більшості стресів лежить страх перед майбутнім. Ви хвилюєтесь в чеканні якоїсь події або боїтесь, що вона не відбудеться. Це саме по собі викликає стрес. Крім того, ви гірше справляєтесь із поточними справами  і втрачаєте здатність  запобігти невдалому розвитку подій у майбутньому.

Більш того, ваш страх може виявитись абсолютно даремним, оскільки це «жахливе»  майбутнє може ніколи не  наступити.

Вихід із цієї ситуації такий: дозвольте собі уявити неуявне. Розробіть найгірший сценарій розвитку подій, уявіть собі, що відбудеться, якщо справдяться всі ваші побоювання. Потім сплануйте дії на цей випадок. Ви справитесь. Так чи інакше, усі ми, за винятком деяких людей, що вибирають самогубство, справляємося. Докладно уявіть собі, що ви будете робити, як боротися з неприємностями. Потім пошукайте позитивні моменти – навіть невеликі – у цьому найгіршому сценарії. Вони обов’язково знайдуться, якщо ви як слід подумаєте.

 Усвідомивши, що ви справляєтесь з усім, щоб не відбулося, ви одержуєте можливість звільнитися від пагубного впливу страху. Якщо результат виявився поганий, але наполовину або на дві третини кращий за найгірший варіант, то це все-таки не так жахливо, як могло бути.

Можна вважати склянку з водою наполовину повною, а можна – наполовину порожньою. Від точки зору змінюється не кількість випитої води, а рівень стресу.

Якщо ви знаєте, що робити, коли склянка виявиться порожньою, то отримуєте можливість радіти половині, що у вас залишилася, замість того, щоб переживати з приводу половини, якої ви позбавлені.

Такий підхід значно зміцнить вашу рівновагу, що додасть упевненості для досягнення найкращих результатів і максимального задоволення від дійсного моменту.

Нємова О. П. практичний психолог Політехнічного коледжу

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022223 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: