Тренери з Кропивницького навчали олександрійських безробітних фінансовій грамоті

15.06.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10834-treneri-z-kropivnickogo-navchali-oleksandrijjskikh-bezrobitnikh-finansovijj-gramoti

Тренери з Кропивницького навчали олександрійських безробітних фінансовій грамоті

6-го та 7-го червня в Олександрійському міськрайонному центрі зайнятості відбувся дводенний тренінг, який провели досвідчені тренери з Кропивницького Любов Лук’янцева та Віталій Тарнавський. Слухачами стали близько двадцяти місцевих жителів, які на даний час не мають роботи. Тренінги за програмою «Фінансова обізнаність для впевненого майбутнього» в Олександрії проводяться вже не вперше. На тренінги запрошуються різноманітні категорії безробітних олександрійців: внутрішньо-переміщені особи, учасники АТО, соціально незахищені категорії громадян, в тому числі малозабезпечені та багатодітні. Під час занять слухачі черпають для себе багато корисної інформації, яка, на думку тренерів, допоможе їм у майбутньому. Нам теж вдалося поспілкуватися з одним із тренерів, Любов’ю Лук’янцевою, яка розповіла про свою просвітницьку діяльність та про гарячі теми, що обговорювали на тренінгу.

– Ми знаємо, що ви вже не вперше проводите тренінги в Олександрії. Як давно взагалі ви займаєтесь тренерською діяльністю?

– Тренінгами, точніше просвітою громадянського суспільства, я займаюсь досить давно – ще з 2004 року. Тематики різні, в основному – це громадянська просвіта, це демократизація. Ми хочемо, щоб люди знали звичайні механізми участі в суспільному житті, у житті громади, як вони можуть впливати на процес прийняття рішень та як вони можуть бути активними у громаді. Тобто це те, що дає людям можливість змінювати щось на територіях, де вони проживають, робити там життя кращим, ну і, звичайно, це також напряму пов’язано і з їхнім фінансовим становищем.

– На кого розраховані ваші тренінги та хто надає підтримку у проведенні цих заходів?

– Ми співпрацюємо з Українським жіночим фондом в рамках програми, яка називається «Фінансова обізнаність для впевненого майбутнього». Це низка тренінгів для незахищених верств населення, в тому числі це внутрішньо-переміщені особи, малозабезпечені, люди з інвалідністю, це сім’ї учасників АТО. Це саме ті люди, які мають менше можливостей здобути ті чи інші знання з фінансової грамоти для того, щоб почувати себе більш впевнено. Тренінги проводяться в рамках великої програми «Трансформація фінансового сектору» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Це агентство надає фінансову підтримку для того, щоб ми могли в Україні втілити таку широку програму.

– В якій формі проводяться навчання?Це тільки теоретичні, чи є й практичні заняття?

– Тренінги – це і є особлива форма навчання для дорослих. Тобто це не є від початку до кінця лекція. Це поєднання так званих інтерактивних методик, коли ми викладаємо певну частину теоретичного матеріалу, але є дуже багато й практичних вправ. Учасники можуть, наприклад, самі спробувати розрахувати відсотки по кредитам та подивитися, де ці приховані відсотки знаходяться тощо. Також наші учасники діляться своїм досвідом. Це навчання для дорослих, яке дає ефект дуже швидкого засвоєння матеріалу та набуття нових знань.

– Які питання є основною складовою частиною ваших тренінгів?

– Ми надаємо людям інформацію з тих чи інших фінансових послуг, які існують в Україні: які є ризики (так звані «червоні прапорці» при користуванні цими фінансовими послугами), як ми можемо захистити та відстояти свої права, як ми можемо протидіяти шахрайству і таке інше.

Велику частину тренінгу ми приділяємо веденню свого власного сімейного бюджету, особливо управлінню цим бюджетом, адже часто несвідоме використання грошей призводить до їх постійної нестачі. Це ті інструменти, які, наприклад, існують у підприємств. Коли ми знаємо, що на підприємстві є так звана бухгалтерія, є баланс, то підприємство росте, розвивається, і зрозуміло, на якій стадії воно знаходиться. Цим порівнянням я хочу сказати наступне: вести свій власний бюджет необхідно і треба враховувати ті видатки, які ми робимо щодня, тобто вести облік цих видатків. Таким чином зводиться місячний баланс і стає зрозуміло, на які статті йде більше витрат, на які менше, та як ми можемо їх переформатувати.

Ми говорили і про додаткові джерела доходів, пояснювали людям, що треба розширювати джерела доходів, адже дуже складно задовольнити потреби, наприклад, отримуючи лише невеличку заробітну плату. Тому ми говорили про те, що цей бюджет має наповнюватися з різних джерел доходів.

Ну і багато уваги ми приділяємо такій важливій темі, як пенсійна система в Україні. Учасники наші дізналися, які є види пенсійної системи, які з них працюють у нас, де ще є певні прогалини, що на нас чекає у найближчому майбутньому, як заощаджувати, створювати свої резерви. Тобто це те, що дійсно дає впевненість у завтрашньому дні.

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022223 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: