Нова програма житлових субсидій: більш адресна підтримка тих, хто справді потребує

17.05.2018 00:00:004 переглядаАвтор: admin
/qualityoflife/10827-nova-programa-zhitlovikh-subsidijj-bilsh-adresna-pidtrimka-tikh-khto-spravdi-potrebue

Початок тут

Переселенці  та ОТГ

Позитивне нововведення для внутрішньо-переміщених осіб та об’єднаних територіальних громад. Субсидію ВПО можна буде оформити без договору оренди житла. Достатньо буде подати в управління соціального захисту населення лише Заяву і Декларацію, у якій зазначається склад домогосподарства з урахуванням внутрішньо-переміщених осіб. І на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов буде призначено житлову субсидію.

А об’єднаним територіальним громадам надано право приймати від громадян документи для оформлення субсидії для передачі їх органам соціального захисту населення. Це аналогічно тому, як зараз відбувається у сільських і селищних радах.

Зекономив – держава преміює

Так як і минулого року, під монетизацію підпадають зекономлених домогосподарствами 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. У грошовому еквіваленті це майже 700 гривень.

До 1 липня 2017 року підприємства-виробники чи підприємства-виконавці послуг з газо-, та електропостачання в паперовому та електронному вигляді нададуть структурному підрозділу з питань соціального захисту населення списки енергоощадних субсидіантів із зазначенням суми невикористаної державної допомоги.

Субсидіантам, які вели енергоефективне домогосподарство, для отримання коштів необхідно буде до 1 вересня подати заяву у місцеве управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність.

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення.

Відкриття рахунку в банку, як і вибір самої уповноваженої банківської установи, через які проводяться виплати соціальних допомог та пенсій, або у відділеннях Укрпошти має здійснюватися субсидіантом самостійно. На момент подачі заяви рахунок в банку повинен бути уже відкритим. При цьому у містах виплати здійснюватимуть виключно через банківські установи, а в сільській місцевості – через банки або пошту за вибором отримувача.

Монетизація субсидій

Уряд України крок за кроком наближається до монетизації субсидій – виплати допомоги на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі.

Другий рік поспіль реалізується урядовий проект з монетизації частини зекономлених субсидій, коли заощаджених взимку 100 кубів газу та 150 кВт електроенергії виплачуються людям живими грошима.

З 1 січня 2018 року запрацювала монетизація пільг і субсидій на рівні надавачів комунальних послуг. Це було необхідною передумовою для реалізації повномасштабної монетизації для людей, у відповідності до статті 11 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Зважаючи, що останніми роками субсидія надавалася автоматично без оновлення документів заявниками, необхідно провести повномасштабну перевірку отримувачів допомоги на відповідність критеріям її одержання. Це покликаний зробити Реєстр субсидіантів та нова програма житлових субсидій.

Кому повторно потрібно подати документи?

Преважній більшості громадян, які отримують субсидії і не мають щойно куплених предметів розкоші, нових автомобілів, або у складі сімей яких немає працездатних осіб, що декларують нульові ставки доходу, – загалом це приблизно 80-85% нинішніх субсидіантів – як і раніше державна допомога буде перепризначена в автоматичному режимі і без необхідності звертатися до органів соціального захисту. Натомість у зв’язку з введенням нових правил близько 15% громадян потрібно буде звернутися до органів соцзахисту за переоформленням субсидії.

Отже, повторно Заяву і Декларацію потрібно буде подати:

• Орендарям житла

• Внутрішньо переміщеним особам

• Тим сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб

• Тим сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати

• Тим сім’ям, в який відбулися зміни у складі сім’ї протягом останнього року.

• Тим сім’ям, які саном на травень 2018 року матимуть понад двомісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги і не погасять її до червня 2018-го.

Департамент інформації

та комунікацій з громадськістю

Секретаріату Кабінету Міністрів України

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: