Жіночий алкоголізм: причини, симптоми, наслідки та лікування

26.04.2018 00:00:007 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10823-zhinochijj-alkogolizm-prichini-simptomi-naslidki-ta-likuvannya

(закінчення, початок тут)

Апатія, втрата інтересу до всього навколишнього і до близьких людей. Замкнутість і спілкування з  людьми, які люблять випити.

Грубість, різка поведінка, нещирість, брехливість, егоїстичність, агресивність і дратівливість, жорстокість по відношенню до близьких і рідних людей. Жінка більше не відчуває провину за свою поведінку, нехтує материнскими обов’язками, стає розбещеною та нерозбірливою в сексуальних зв’язках. Однак, якщо жінка все ж  таки відчуває почуття провини, то в такому випадку вона навпаки стає демонстративно чутливою та нав’язливою до рідних та близьких.

Когнітивні порушення. У алкоголіків знижується пам’ять, різко падає рівень інтелекту. Сповільнюються розумові процеси, знижуються інтелектуальні здібності.

Хвора рідше з’являється на роботі, може виносити речі з дому, щоб купити спиртне.

Розпивання алкогольних напоїв на самоті.

Щоб діагностувати жіночий алкоголізм, необхідно звернути увагу на ці симптоми. Вони можуть з’являтися в залежності від стадії захворювання і потім проявитися всі разом. Дуже важливою ознакою є зниження блювотного рефлексу. У разі більш важкої стадії блювотний рефлекс відсутній.

Наслідки алкоголізму у жінок

 До чого призводить жіночий алкоголізм? Алкогольна залежність у жінок — це серйозне явище, яке може привести до незворотніх наслідків. Жінка виховує дітей, піклується про чоловіка, але в такому стані це зробити неможливо. Жіночий алкоголізм руйнує сім’ї, призводить до розлучень, насильства, порушень психіки у дітей. У сім’ях, де мати випивала, найчастіше діти так само будуть страждати від залежності до алкоголю.

Жіноча алкогольна залежність розвивається дуже швидко, тому впливає на весь організм і стан жінки. Алкоголь руйнує не тільки психіку, але і внутрішні органи, стаючи нерідко причиною смерті. До наслідків алкоголізму у жінок можна віднести токсичну алкогольну енцефалопатію при ураженні головного мозку. Хворі можуть страждати полінейропатією, при якій порушується структура і функціонування всіх периферичних нервів. Так само може проявлятися зниження рівня інтелекту і реакції, психічні захворювання. Серед яскраво виражених наслідків жіночого алкоголізму можна виділити білу гарячку. Алкоголь вражає печінку і провокує виникнення токсичного гепатиту, а потім і цироз печінки. Так само на цьому тлі розвивається ниркова недостатність, ураження підшлункової залози і шлунка. Від алкогольної залежності у жінок страждає серце, виникає підвищений ризик інсульту та інфаркту.. Наслідки алкоголізму у жінок дуже важкі та страшні, тому краще почати лікування захворювання на початковій  стадії.

Ефективне лікування жіночого алкоголізму

Для того, щоб не тільки ефективно, але і правильно боротися з важкою залежністю, необхідний, перш за все, комплексний підхід. Перший і найголовніший крок на шляху до лікування алкоголізму – визнання проблеми. Це найбільш складне завдання для пацієнта. Тут важливо не тиснути на людину, оскільки ефект буде прямо протилежний  Лікування алкоголізму — це  серйозна боротьба з потягом до спиртного, що, до речі кажучи, є стрижневою ознакою алкозалежності. Для цього в процесі лікування використовуються психотерапія, фармакотерапія та детоксикаційна терапія. Лікування представниць слабкої статі також направлено на корекцію розладів соматоневрологічного характеру (алкогольне ураження серця, нирок, печінки, енцефалопатія і алкогольна полінейропатія).

Головним завданням психотерапії є, перш за все, успішне формування свідомої установки, а також правильне навчання знаходити рішення будь-якої життєвої проблеми і радіти кожному прожитому дню без алкоголю, іншими словами — повноцінно і комфортно почувати себе, ведучи тверезий спосіб життя.

Щоб побороти алкогольну залежність, жінка спершу повинна сама усвідомити, що вона хвора і їй необхідне лікування. Поки вона не зрозуміє цього, лікування її буде малоефективне. На першому етапі жінку потрібно оточити увагою і турботою. Вона повинна відчути, що потрібна близьким людям, що її люблять і цінують. Постарайтеся поговорити з хворою, достукатися до неї, коли вона буде в  тверезому стані. Перемогти явище жіночого алкоголізму можна тільки спільними зусиллями.

Ні в якому разі не можна тиснути на людину, яка страждає від алкоголізму. Щоб впоратися з жіночим алкоголізмом, потрібно просто і доступно викласти свої переживання, показати своє занепокоєння про її стан і здоров’я. Не можна залишати  жінку на самоті і дорікати їй в алкоголізмі. Потрібно поставитися до неї з розумінням і терпінням. Чоловік і діти повинні надати повну підтримку і турботу своїй дружині і матері.

Коли жінка погодиться на лікування від своєї залежності, потрібно негайно вирушати в спеціальний наркологічний стаціонар, де їй буде надана необхідна терапія і допомога. Лікування повинне проходити тільки у лікаря, ніякі заговори і народні методи в цьому не допоможуть. Тільки комплексні методи терапії зможуть перемогти жіночу алкогольну залежність.

Проблема алкоголізму не повинна вирішуватися самотужки тільки в родині. Близькі люди не повинні самі ставити діагноз і називати хворого алкоголіком. Для цього існує лікар.

Не варто думати, що після лікування алкоголізму в клініці процес відновлення хворого закінчено. Жіночий алкоголізм лікується, але це процес не з легких. Багатьох хвилює питання, чи бувають колишні алкоголічки і чи можна позбутися від алкоголізму раз і назавжди? Відповідь на це питання залежить від сили волі самого пацієнта і його бажання. Щиро бажаючи позбутися згубної звички, жінка має всі шанси перемогти хворобу і жити повноцінним життям. Ризик рецидивів прагне до нуля, якщо надати сильну підтримку своїй близькій людині. Жінка повинна займатися своєю улюбленою справою, виключити споживання алкоголю, щоб не було зривів. Родичі і друзі повинні якомога частіше проявляти турботу і увагу, щоб відновити психіку хворого. Найчастіше пацієнти продовжують спостерігатися у психотерапевта та нарколога і проходити необхідну терапію. Щоб жінка остаточно відновилася і забула про алкоголь, її близькі люди повинні постійно перебувати поруч і показувати свою любов. Тільки тоді можна сподіватися на повну і беззастережну капітуляцію захворювання.

Лікар – нарколог комунального

закладу «Олександрійський

наркологічний диспансер»

Кузнецова Н.М.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: