Жіночий алкоголізм: причини, симптоми, наслідки та лікування

19.04.2018 00:00:007 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10819-zhinochijj-alkogolizm-prichini-simptomi-naslidki-ta-likuvannya

І якщо офіційна статистика дещо згладжує загальну картину, то реальна ситуація змушує задуматися — а що буде далі.

Жіночий алкоголізм останнім часом став поширеним явищем і значно помолодшав:  дівчата вже починають пити в 13 років. Згідно зі статистикою 70% жінок починають вживати спиртне до 18 років. Дози споживання алкогольних напоїв збільшуються до 30-45 років.. Найчастіше жіноча алкогольна залежність починається в цьому періоді, через душевні переживання та страждання. Відмінність алкоголізму у жінок від чоловіків у тому, що жінки починають пити поодинці, щоб інші не бачили.

Під час похмілля у жінки більш яскраво виражені тривога і тужливість, ніж у чоловіка. Алкогольна залежність у жінок зростає швидше, ніж у чоловіків, та важко піддається лікуванню. У такому стані жінка стає неврівноваженою, вразливою, до неї дуже важко достукатися. Вона замикається в собі і своїх проблемах, забуває про дітей, може стати згодом для них реальною загрозою.

Жіночий алкоголізм впливає на майбутнє потомство. Якщо мати пила під час вагітності, дитина в два рази частіше народжується з хронічними захворюваннями, пологи і вагітність проходять важко, трапляються викидні. Часто такі діти народжуються з психічними відхиленнями і порушеннями. Це так званий «алкогольний синдром плода» — набір вроджених фізичних і неврологічних патологій.

Причини жіночого алкоголізму

 Особливістю жіночої алкогольної залежності є, перш за все, психологічний аспект, який більш яскраво виражений, ніж у чоловічої половини населення. Як правило, пристрасть до «пального» розвивається у жінок на грунті самотності (розлучення, зрада чи втрата коханої людини, ), втрати рідних і близьких (смерть дитини). У стресових ситуаціях виявляються також домогосподарки, яким доводиться принести в жертву кар’єру, роботу заради благополуччя сім’ї. Незабаром діти виростають, починають жити своїм життям, чоловік все частіше затримується на роботі, знаходить молоду коханку. Це дає поштовх тому, що жінки відчувають гірке розчарування в житті, вони самотні та ображені. У пошуках негайного вирішення психотравмуючої проблеми і бажаного співчуття, жінка, зневірившись, звертається за швидкою допомогою до пляшки  алкоголю.. Більш того, не останню роль відіграє фактор доступності алкогольних напоїв.

Пристрасть до спиртного у представниць прекрасної статі формується набагато швидше, ніж у чоловіків. Родичі, як правило, поняття не мають про те, що відбувається з близькою людиною, оскільки через неприйняття і засудження суспільством жінок, які люблять випити, алкозалежні усіма силами намагаються приховати зловживання спиртним, часто випиваючи або в компанії таких же «подруг по нещастю », або наодинці. Родичі усвідомлюють всю складність ситуації і залучають до допомоги фахівця вже на тій стадії залежності, коли сформувався алкоголізм , тобто, сформований абстинентний синдром, а виведення із запою силами рідних і близьких вже неможливе.

 Серед причин формування алкоголізму у жінок найчастіше виділяють:

1. Депресії і невротичні стани. Вони можуть виникати на тлі відчуттів самотності, втрати близьких, зради чоловіка, проблеми в родині. Різні образи, брак уваги з боку чоловіка і дітей ведуть до глибокої депресії.

2. Більш повільний процес виведення продуктів розпаду спиртних напоїв з організму.

3. Малі дози для сп’яніння і швидке всмоктування алкоголю в кишечнику.

4. Нудьга і відсутність роботи або улюбленого заняття.

5. Відсутність власної сім’ї, дітей через заглибленості в роботу. У сучасному світі жінки стали частіше займати керівні посади, що заважають їм вийти заміж і приділяти належну увагу чоловікові та дітям.

6. Спадковість, випадки алкоголізму в сім’ї, особливості характеру.

7. Період клімаксу, в якому жінка найбільш вразлива психологічно і фізично.

Всі ці причини можуть викликати початок жіночої алкогольної залежності. Все починається з невинного келиха вина і закінчується затяжними запоями. Дуже важливо вчасно помітити перші ознаки і допомогти близькій людині.

Симптоми і ознаки жіночого алкоголізму

Сама жінка не зрозуміє, як почалася її алкогольна залежність. Вона не буде надавати цьому значення, а потім може побоятися зізнатися своїм рідним, тому що їй буде соромно. Існує ряд особливостей жіночого алкоголізму, при яких хворого слід відвести до лікаря і негайно вирішувати проблему. Вся відповідальність лягає на близьких, чоловіка і дітей жінки. При перших ознаках жіночого алкоголізму слід негайно почати лікування і надати психологічну підтримку. Дуже рідко жінка зізнається собі в алкозалежності. Серед симптомів жіночого алкоголізму можна виділити наступні:

Бажання випити без особливого приводу і неважливо, який алкоголь. Хворі шукають будь-яку причину для розпивання алкоголю.

Заперечення і неприйняття жінкою факту зловживання спиртним, різка реакція на зауваження.

Дози алкогольних напоїв із часом підвищуються, жінка п’яніє повільніше від маленьких доз алкоголю.

Втрата апетиту і відмова від закусок при розпиванні алкогольного напою.

Дрібне тремтіння рук,  жінка, яка страждає залежністю, може виглядати старшою за свої роки (причиною тому стають, як правило, мішки під очима, набряклість і зміна кольору обличчя), бути неохайною, говорити різким, грубим голосом, збільшення живота через цироз печінки (компенсована стадія).

Далі буде

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: