«Аутизм – це не хвороба, а особливість»

05.04.2018 00:00:0010 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10815-autizm-ce-ne-khvoroba-a-osoblivist

2 квітня в усьому світі відзначають День поширення інформації про аутизм. Офіційно в Україні станом на 2016 рік було зафіксовано понад 6 тисяч дітей з аутизмом, а за даними громадських організацій їх близько 100 тисяч. І це тільки діти. В Олександрії теж є як дорослі, так і діти з аутизмом. Розповісти місцевим жителям про таких людей та про їхні особливості вирішила громадська організація матерів дітей – інвалідів та інвалідів Олександрії «Серце матері».

«Аутизм – це особливість. Люди з аутизмом такі, як усі, вони просто по-іншому сприймають цей світ». Саме це було головною темою заходу до Всесвітнього дня поширення інформації про аутизм, який організувала громадська організація «Серце матері». 2 квітня у холі ПК «Світлопільський» місцеві активісти зібрали жителів нашого міста для того, щоб розповісти їм про цих особливих людей. «Мета нашого заходу – розповсюдити інформацію про особливості розвитку дітей з аутизмом, про особливості їхньої поведінки і взагалі про те, що вони є, тому що на сьогоднішній день аутизм вже набирає обертів пандемії. Зараз у світі в кожної 86-ї дорослої людини діагностують аутизм, а серед дітей – у кожної 55-ї дитини. Насправді, це дуже багато. В Олександрії у 12-ти дітей підтверджено діагноз «аутизм», а в нашій організації таких діток четверо» – розповіла голова ГО «Серце матері» Юлія Левандовська, яка сама є мамою хлопчика з аутизмом.

У цей день у холі ПК «Світлопільський» також відкрилася фотовиставка «Особливий кадр», в якій одну з головних ролей було відведено дітям з аутизмом. Побачити фотографії особливих маленьких олександрійців можна буде до 30 квітня. Також створили тематичну фотозону, де усі бажаючі могли сфотографуватись.

Кожному відвідувачу роздавали інформаційні листівки, в яких розповідається про аутизм, про особливості поведінки дітей з аутизмом та про те, як перехожим правильно реагувати на незвичну поведінку таких дітей. Усіх маленьких гостей заходу пригощали пряниками у формі пазлу. Саме з пазлом в усьому світі асоціюють дітей з аутизмом. 

Батьки діток з аутизмом також були присутні на заході. Вони розповіли, що їм було нелегко дізнатися про діагноз своєї дитини, але зараз вони просто щасливі батьки, хоча і довелося пройти нелегкий шлях. «Ми боремося, ми миримося, ми всьому навчаємося. Я навчаю свою дитину, моя дитина вчить мене, ми живемо разом і разом долаємо всі перешкоди. Ми дуже хочемо, щоб наші діти не відрізнялися від колективу, від усього світу, щоб вони знайшли собі професію, знайшли друзів», – поділилася мама 13-річного хлопчика з аутизмом Ольга Анісімова. Вона також дала декілька порад батькам, які підозрюють, що в їхньої дитини може бути аутизм. «Хочу порадити батькам, що якщо вони бачать якісь недоліки у поведінці своєї дитини, що вона відрізняється від інших, що вона замкнена або не розмовляє після 3-х років, хай не думають, що це все мине, а якнайшвидше йдуть до лікарів. А якщо вже поставили такий діагноз – хай зберуть усі свої сили  і разом долають перешкоди, йдуть уперед, приймають все, як є. Ці дітки також можуть непогано влаштуватися у житті».

Цього дня всі небайдужі олександрійці одягали блакитний одяг або блакитні стрічки. Таким чином вони висловлювали підтримку сім’ям, які виховують діток з аутизмом. Блакитний колір також обраний невипадково, адже аутизм у хлопчиків зустрічається у 5 разів частіше, ніж у дівчаток.

В кінці заходу присутні запустили в небо блакитні кульки, тим самим підтримавши всесвітній флешмоб.

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022340 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: