Новий закон запрацював: олександрійці почали активніше сплачувати аліменти своїм дітям

05.04.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10814-novijj-zakon-zapracyuvav-oleksandrijjci-pochali-aktivnishe-splachuvati-alimenti-svoyim-dityam

6 лютого 2018 року набув чинності закон щодо вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів. Згідно закону, на злісних неплатників аліментів тепер діють обмеження у праві виїзду за кордон, у праві керування, у праві користування вогнепальною зброєю та у праві полювання, які діятимуть до повного погашення боргу неплатником перед своєю дитиною. У чому полягає робота виконавчої служби з впровадженням нового закону, над чим зараз працюють державні виконавці та що вже встигли зробити у боротьбі з боржниками, розповів начальник Олександрійського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Віталій Кошеленко.

– Віталію Миколайовичу, розкажіть, що в першу чергу почала робити виконавча служба з провадженням нового закону?

– Із 6-го лютого 2018 року, коли новий закон почав діяти, державні виконавці розпочали роботу з винесення постанов. Ці постанови виносяться на боржника, який не сплачує аліменти 6 місяців і більше. У них йдеться про те, що боржник у разі несплати боргу позбавиться права виїзду закордон, права керування транспортним засобом, права користування вогнепальною зброєю та права полювання. На кожне з цих обмежень виноситься окрема постанова, тобто всього за кожним виконавчим документом виноситься 4 постанови. Виконавець надсилає постанову боржнику, після чого в нього є 10 днів, щоб погасити свою заборгованість чи надати які-небудь підтверджуючі документи про те, що ця заборгованість погашена, або будь-які інші документи, що стосуються його справи. По закінченню 10 робочих днів постанова набуває законної сили та направляється у відповідні органи. Якщо це обмеження у праві виїзду за кордон, вона направляється до Державної прикордонної служби, в разі обмеження у праві керування транспортними засобами чи користування зброєю, дані постанови направляємо до Головного управління національної поліції у Кіровоградській області.

Ми вже винесли на сьогоднішній день 2700 таких постанов по 675 боржниках, які мають заборгованість понад 6 місяців. Деякі боржники їх вже отримали, а деякі отримають з дня на день.

Після винесення цих постанов ми перейдемо до активної нашої позиції – це складання адміністративних протоколів на тих людей, на яких не подіють ці обмеження.

– Яке з обмежень, на вашу думку, є найбільш дієвим в Олександрії та Олександрійському районі?

– Із самого початку, як тільки цей закон прийняли, найпершими почали переживати ті боржники, які постійно їздять за кордон на заробітки або на відпочинок. Саме ці боржники першими почали телефонувати до нашого відділу, дізнаватися свою заборгованість та перераховувати кошти.

Якщо раніше для того, щоб обмежити боржника у праві виїзду закордон необхідно було звертатися спочатку з поданням до суду, а вже потім суд повинен був виносити відповідне рішення, то зараз уже сам державний виконавець виносить відповідну постанову у тому разі, коли є заборгованість по аліментним платежам понад 6 місяців. Це значно спрощує та прискорює процес обмеження права виїзду за кордон.

Я думаю, що скоро в нас запрацює і заборона на право керування, адже у деяких боржників автомобілі є, але вони їх не оформлюють на себе, а лише користуються. Не буде платити боржник гроші своїй дитині – позбавиться права керування до погашення заборгованості по своїм аліментним платежам. Такі обмеження, на мою думку, мають сенс, якщо так розібратися, боржник не платить аліменти, але користується транспортним засобом. Йому ж на те саме паливо, мастильні матеріали необхідно сплачувати кошти, і я гадаю, що навіть якщо він не користувався цим транспортом хоча б місяць, цього було б достатньо, щоб погасити частину його заборгованості.

– Ви згадували про складання виконавчою службою адміністративних протоколів. Розкажіть, будь ласка, про це детальніше.

– Одним із нововведень є також те, що в разі, коли сукупна заборгованість по аліментам становить 6 місяців, державний виконавець складає на боржника адміністративний протокол за ст. 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Передбачена відповідальність боржника – це суспільно-корисні роботи, які визначає суд, і які становлять від 120 до 240 годин. Кошти, які будуть нараховуватись боржнику за ці суспільно-корисні роботи, будуть надходити на рахунок Державної виконавчої служби, а сам відділ буде повністю їх погашати стягувачу по аліментних платежах.

Нами було вже складено 9 адміністративних протоколів на суспільно-корисні роботи, які направлені до суду.

– Чи подіяли дані обмеження на боржників в Олександрії?

– На сьогоднішній день ми проводили моніторинг наших рішень по аліментним платежам. На 1 січня 2018 року їх у нас було 2527 справ, а зараз залишилось 2300. Тобто понад 200 справ ми вже закрили за тим напрямком, що боржники домовилися зі стягувачами по аліментних платежах про те, що вони будуть сплачувати аліменти самостійно, без участі Державної виконавчої служби, щоб не було у них обмежень і тієї «дошки ганьби», як Реєстр боржників по аліментних платежах. На сьогодні понад 100 виконавчих документів за заявою стягувачів було їм повернуто. Тобто ми вже в них не беремо участі, хоча результат з’явився лише після того, як фактично ми втрутилися в цю справу, почали обмежувати боржника, надсилати відповідні постанови, що і сприяло подальшому нашому успіху.

– По всій Україні запроваджені мобільні групи з ліквідації заборгованості зі сплати аліментів. Чи є в Олександрії такі групи?

– Так, у нас вже створені мобільні групи, які будуть брати активну участь у погашенні заборгованості. До їхніх обов’язків входять виїзди до боржників за їхніми адресами для перевірки майнового стану, тобто це опис та подальша реалізація майна. Оскільки ці мобільні групи у нас вже створені, протягом декількох останніх тижнів були описані за категоріями справ по аліментним платежам такі види майна, як одна квартира, земельні ділянки, транспортні засоби та предмети побуту: килими, люстри та інше. Тобто всіма діями ми зараз залучені на погашення заборгованості, тому що чомусь боржник вважає, що якщо він розлучився зі своєю дружиною або чоловіком (боржниками є як чоловіки, так і жінки), то він на неї (на нього) дуже злий, і тому не хоче сплачувати аліменти, хоча забуває, що ці кошти, насамперед, сплачуються дитині – на ласощі, іграшки, одяг, навчання. І це його обов’язок, адже одна людина не в змозі підняти на ноги свою дитину.  

– Скільки коштів вже сплатили олександрійські боржники своїм дітям з початку дії нового закону?

– Аліменти почали активно сплачуватись, у кожного виконавця є провадження, де було сплачено до 50 тис. грн. Були стягувачі, які домовилися з боржниками про сплату коштів і забрали свої виконавчі листи. Було в нас одне рішення, де стягувачка написала, що отримала від чоловіка заборговані аліменти у повному обсязі. За нашим розрахунком, заборгованість складала 102 тис. грн. Це поки що рекорд по Олександрії, хоча по Україні, наскільки мені відомо, рекордом є стягнення заборгованості на суму 500 тис. грн.

Загалом за ці півтора місяця наш відділ стягнув уже понад 3 млн. грн. на аліментні платежі.

Я вважаю, що закон запрацював. Свій позитив він має і в подальшому буде мати. Звичайно, ми не в змозі охопити все одразу. Деякі стягувачі аліментів думають, що раз закон змінився, то з першого дня змінилося все їхнє життя і вся справа по аліментам. Ми це напрацьовуємо, опрацьовуємо, і я думаю, що фактично про дію цього закону можна буде сказати через 6 місяців після того, як він вступив в законну силу.

Записала Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: