Фіскальна служба спростила отримання довідок про доходи для е-декларування

22.02.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10805-fiskalna-sluzhba-sprostila-otrimannya-dovidok-pro-dokhodi-dlya-e-deklaruvannya

Із 1 січня 2018 року розпочався етап подання декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2017 рік. Відповідно до статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» державні службовці, інші суб’єкти декларування, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Про новий сервіс, який запровадили для спрощення процесу е-декларування, розповіла головний державний інспектор Олександрійської ОДПІ Яніна Нечипоренко.

– Яку роль відіграє фіскальна служба у процесі е-декларування НАЗК?

– Податкова служба теж задіяна в кампанії е-декларування. Коли державні службовці або суб’єкти е-декларування заповнюють свою електронну декларацію, вони мають зазначити там суму своїх доходів, які вони отримували протягом минулого 2017 року. Для з’ясування суми цих доходів такі суб’єкти е-декларування звертаються до фіскальної служби для отримання відповідної довідки  про доходи і джерела виплачених доходів протягом минулого року.

– Що нового запровадила фіскальна служба для спрощення процесу отримання таких довідок?

– Суб’єктів е-декларування у нас по місту і району доволі багато, а тому часто виникають черги при отриманні зазначених довідок. Для уникнення утворення таких черг фіскальна служба запроваджує нові електронні сервіси, щоб суб’єкти е-декларування могли самостійно без відвідування фіскальної служби отримати зазначену довідку. Для цього їм потрібно буде витрати всього декілька хвилин. Головною умовою для суб’єкта е-декларування для самостійного отримання цієї довідки є наявність ключа електронного цифрового підпису. Хочу зазначити, що деякі суб’єкти е-декларування отримали ключі як службові, а деякі як фізичні особи, тобто ключ електронного цифрового підпису для службових і фізичних осіб різний, але у будь-якому випадку він у суб’єкта е-декларування є, тому що без наявності цього ключа електронна декларація не подасться. Тому буде дуже зручно, якщо людина просто сяде на 10 хвилин за комп’ютер, замовить цю довідку, отримає її в електронному вигляді і при цьому не буде відвідувати податкову службу.

– Що треба зробити суб’єкту е-декларування, щоб отримати довідку в електронному вигляді?

– Для цього необхідно зайти на офіційний сайт Державної фіскальної служби України, де розміщений сервіс під назвою «Електронний кабінет». Заходимо в нього, підтягуємо туди свій електронний ключ та замовляємо довідку. Протягом 3-х днів формується інформація, а потім довідка надходить у вкладку «Вхідні/Вихідні документи».

– Коли можна буде скористатися послугами нового сервісу?

– Оскільки на сьогоднішній день має бути задекларований дохід, отриманий протягом всього 2017 року, то інформація в базі даних про доходи за весь 2017 рік з’явилася з 20 лютого. Тобто, інформаційна база наповнена повністю і в ній вже є інформація за всі чотири квартали 2017 року, які необхідні для заповнення декларації. Тому, починаючи з 20 лютого 2018 року, суб’єкти електронного декларування мають можливість замовити таку довідку в електронному вигляді самостійно.

– Чи є якісь особливості під час заповнення даних для отримання довідки за допомогою нового сервісу?

– Хочу наголосити, що якщо комусь потрібні доходи не тільки за 2017 рік, а і за більш тривалий період, то така довідка формується за останні 3 роки, але виключно по кварталам – за перший квартал, другий і т.д. Тобто у цій довідці зазначаються виключно календарні квартали. Якщо ми говоримо про доходи 2017 року, то слід вказувати період із першого кварталу 2017 року по 4-ий квартал 2017 року. І система обере з усіх джерел ті дані про доходи, які отримувала людина протягом 2017 року.

Є ще один момент. Для того, щоб зайти в електронний кабінет і замовити цю довідку, потрібен електронний ключ фізичної особи, який можна отримати через Приват24. Будь-яка людина, яка володіє первинними навичками комп’ютера, зможе зробити це за лічені хвилини абсолютно безкоштовно.

Записали Ірина Гайдук,

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022250 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022351 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: