Консультує Міністр Юстиції: як провести розподіл майна під час розлучення?

15.02.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10804-konsultue-ministr-yusticiyi-yak-provesti-rozpodil-majjna-pid-chas-rozluchennyai

«Добрий день! Звертаюся до Вас, тому що більше не знаю, у кого запитати. Ми з чоловіком прожили разом понад 20 років, виростили двох дітей. Однак, уже давно зрозуміли, що краще нам жити окремо, чекали лише, доки діти виростуть, стануть на ноги та почнуть самостійне життя. Зараз збираємося розлучатися. Роз’ясніть, будь ласка, яке майно ми маємо розділити, а яке – ні?», – Тамара Твердохліб».

Яке майно є спільною сумісною власністю подружжя?

Спільною сумісною власністю є майно, набуте за час шлюбу, незалежно від того, що один з подружжя з поважної причини не мав самостійного заробітку. Такими поважними причинами можуть бути навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо.

Дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування та розпоряджання цим майном, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

До майна, що належить подружжю на праві спільної сумісної власності, належить:

  • майно, набуте за час шлюбу (за винятком речей індивідуального користування);
  • доходи, отримані кожним із подружжя (заробітна плата, пенсія, стипендія та інші);
  • речі, придбані одному з подружжя для професійних занять (музичні інструменти, лікарське устаткування, оргтехніка тощо).

Якщо майно дружини / чоловіка за час шлюбу значно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, або якщо один із подружжя своєю працею чи коштами брав участь в утриманні майна, управлінні цим майном чи догляді за ним, таке майно або дохід, одержаний від цього майна, у разі спору, за рішенням суду, можуть бути визнані об’єктом права спільної сумісної власності.

Увага! Якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

Яке майно є особистою приватною власністю дружини / чоловіка?

Особистою приватною власністю дружини / чоловіка є: майно, набуте до шлюбу; майно, набуте за час шлюбу на підставі договору дарування або в порядку спадкування; майно, набуте за час шлюбу за кошти, які належали їй чи йому особисто; житло, набуте за час шлюбу внаслідок його приватизації; земельна ділянка, набута за час шлюбу внаслідок приватизації; речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за спільні кошти подружжя; премії, нагороди, які дружина / чоловік одержали за особисті заслуги (суд може визнати за другим з подружжя право на частку цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями сприяв її одержанню); кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка належала дружині / чоловіку, а також відшкодування завданої моральної шкоди; страхові суми за обов’язковим чи добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за кошти, які були особистою приватною власністю кожного з подружжя; майно, набуте за час їхнього окремого проживання у зв’язку з фактичним припиненням шлюбних відносин (за рішенням суду); якщо у придбання майна, крім спільних коштів, вкладені кошти, які належали одному з подружжя, то частка у цьому майні, відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю; якщо річ, що належить одному з подружжя, плодоносить, дає приплід або дохід (дивіденди), він є власником цих плодів, приплоду або доходу (дивідендів).

Як провести розділ майна добровільно?

Дружина та чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою, уклавши договір про поділ майна або договір про виділ майна зі складу майна подружжя. Договір про поділ чи виділ нерухомого майна підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню.

Який порядок поділу майна через суд?

Неподільні речі присуджуються одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними.

Речі для професійних занять присуджуються тому з подружжя, хто використовував їх у своїй професійній діяльності. Вартість цих речей враховується у разі присудження іншого майна другому з подружжя.

Присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно (зокрема, на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку) допускається лише за його згодою та після попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.

Якщо жоден із подружжя не вчинив таких дій, а неподільні речі не можуть бути реально поділені між ними, суд визнає ідеальні частки подружжя в цьому майні без його реального поділу та залишає майно у їхній спільній частковій власності.

За рішенням суду частка майна дружини / чоловіка може бути збільшена, якщо з нею / ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного й духовного розвитку та лікування.

До якого суду звертатися? Скільки це коштує?

Справи щодо поділу спільного майна подружжя розглядаються місцевими загальними судами в порядку позовного провадження за місцем розташування майна чи його основної частини (якщо це стосується нерухомого майна) або за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання чи перебування відповідача (якщо це стосується поділу рухомого майна).

Варто зазначити, що до вимог про поділ майна, яке є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, позовна давність не застосовується за умови, якщо шлюб між ними не розірвано.

До вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у 3 роки, яка обчислюється від дня, коли один зі співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності.

Під час подання позову сплачується судовий збір, який визначається, виходячи з вартості майна, яке підлягає поділу, – 1% від вартості. Однак, судовий збір не може бути меншим ніж 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та більшим ніж 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У процесі визначення ставок судового збору застосовується розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлений на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду. Розмір вказаного прожиткового мінімуму на 01.01.2018 р. становить 1762 грн.

Чи є якісь особливі випадки?

Під час поділу майна важливу роль відіграють багато різних нюансів, індивідуальних для кожного окремо взятого подружжя. Це можуть бути питання поділу боргових зобов’язань, а також питання поділу майна між подружжям у випадках, коли один із них (або обидва) є фізичними особами-підприємцями, або якщо серед майна є недобудоване майно.

Щоб детальніше розглянути ситуацію кожної окремої людини, раджу звернутися до одного з наших центрів або бюро безоплатної правової допомоги. Наші юристи та адвокати допоможуть вирішити Ваші проблеми. Дізнатися, де працює найближче відділення юридичної допомоги, можна на сайті Мін’юсту або за телефоном гарячої лінії: 0 (800) 213-103.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: