Субсидія: чи потрібно повторно подавати документи та про які зміни повідомляти

15.02.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10803-subsidiya-chi-potribno-povtorno-podavati-dokumenti-ta-pro-yaki-zmini-povidomlyati

Останнім часом значно спростився порядок призначення субсидій і в більшості випадків громадянам не потрібно повторно подавати документи. Але деяким отримувачам субсидій все ж таки потрібно відвідувати управління соцзахисту. Детально про всі ці нюанси розповіла начальник управління соціального захисту населення Олександрійської РДА Ірина Табачкова.

– Кому потрібно кожного разу подавати до управління соцзахисту заяву й декларацію на отримання субсидії?

– Більшості осіб, які один раз звернулися за субсидією, повторно подавати документи немає потреби. Але це стосується лише тих, хто звертається за субсидією на житлово-комунальні послуги. Виняток складають отримувачі субсидії на тверде паливо та скраплений газ. Цим людям щороку необхідно звертатися із заявою та декларацією до управління соціального захисту населення, тому що саме ця субсидія призначається один раз на календарний рік. Але якщо крім опалення будинку люди користуються електроенергією та водою, то на дані послуги субсидія буде розраховуватись з місяця звернення.

– Коли подавати документи людям, які хочуть отримати субсидію на тверде паливо або скраплений газ, та коли ця субсидія буде нарахована?

– Починаючи із січня, управління соцзахисту приймає заяви та здійснює організаційні заходи, необхідні для подальшого призначення субсидії. Але хочу попередити громадян, які уже в січні подали заяви та декларації про те, що розрахунок для призначення субсидії можливо буде провести лише після затвердження граничних норм на тверде паливо та скраплений газ, які затверджуються Кабінетом Міністрів України, і потім вже на рівні областей дані норми затверджуються головами обласних державних адміністрацій. На сьогоднішній день дані норми не встановлені.

Враховуючи те, що субсидія на тверде паливо та скраплений газ розраховується на підставі доходів осіб, які зареєстровані або які фактично проживають за договором оренди, відомості про ці доходи за повний рік можна отримати після формування цих відомостей у фіскальній службі. Дані запити ми зможемо отримати лише на початку квітня, тобто по закінченню першого кварталу. Тоді й розпочнеться призначення субсидій особам, які звернулися. Опрацювання заяв буде проходити в порядку звернення, починаючи із січня, потім лютий, березень і т.д.

– Які доходи громадян враховуються для розрахунку розміру субсидії, а які – ні?

– Постановою Кабінету Міністрів визначено доходи, які враховуються і які не враховуються для розрахунку субсидії. Враховуються всі ті дані про доходи, які ми отримуємо з фіскальної служби, пенсії та постійні соціальні виплати, які здійснюються в управлінні соціального захисту населення. Одноразові виплати, наприклад перша виплата на народження дитини, не враховуються. Виняток також складають доходи військовослужбовцям, які отримували грошове забезпечення під час участі в антитерористичній операції, а також аліменти.

– Чи потрібно подавати якісь додаткові документи, крім заяви та декларації?

– Бувають випадки, коли неможливо отримати з фіскальної служби відомості про якийсь вид доходів у зв’язку з помилкою персональних даних. У таких випадках ми звертаємося безпосередньо до заявників і чекаємо від них підтверджуючих документів цих видів доходів. На сьогоднішній день в декларації зазначається лише вид доходу, а його розмір ми отримуємо безпосередньо з фіскальної служби. Бувають випадки  неможливості отримання доходів за паї, або якщо помилково зазначений ідентифікаційний номер чи паспортні дані, то інформацію отримати не вдається. Після її уточнення відомості про доходи отримуються безпосередньо вже з фіскальної служби.

– В яких ще випадках отримувачам субсидії треба звертатися до управління соцзахисту?

– Всі, хто отримують субсидії, повинні повідомляти управління соцзахисту про зміни, які впливають на розмір призначення субсидії. Це зміни у складі сім’ї, зміни щодо виду доходів, їхнього статусу (звільнився чи влаштувався на роботу), покупки на суму понад 50 тис. грн. Повідомляти управління соцзахисту про зміни треба протягом одного місяця з дати, коли ці зміни відбулися.

Коли людина знялася з реєстрації, це впливає на розмір призначеної субсидії. Навіть якщо вона не буде звертатися за субсидією, розрахунок необхідно буде провести вже без неї. У такому випадку заявникам необхідно звернутися із новою заявою та зазначити остаточний склад сім’ї, після чого здійснюється перерахунок субсидії без урахування цієї людини з того часу, коли вона знялася з реєстрації.

– Чи бувають випадки порушення цих правил? Чим це загрожує громадянам?

– На жаль, є випадки, коли під час проведення верифікації фінансовими органами та Міністерством соціальної політики були виявлені випадки подвійного отримання субсидії. Тобто, люди отримували субсидію в нашому управлінні і одночасно в іншому регіоні, місті, і навіть в іншій області.

Наприклад, якщо людина не була заявником субсидії, але, враховуючи вимогу, вона надала згоду щодо отримання інформації про себе, про свої доходи, необхідні для призначення субсидії. Тобто розрахунок було проведено з урахуванням її доходів. Після того, як ця людина знімається з реєстрації, вона може зареєструватися в іншому місці і звернутися за субсидією. Але до того часу, поки вона не повідомить управління соціального захисту про зміни у складі сім’ї, вона не має права цього робити, тому що в такому разі субсидія буде нараховуватись у двох місцях одночасно. Після виявлення таких ситуацій субсидія припиняється і дані виплати повертаються в рахунок держави.

Крім того, є випадки коли людина залишається зареєстрованою, але виїжджає на іншу територію у зв’язку з навчанням чи роботою, орендує житло та відповідно на підставі договору оренди звертається за субсидією. Обов’язково необхідно повідомляти органи соціального захисту про такі зміни. Якщо людина не знімалася з реєстрації, а звернулася за субсидією на підставі договору найму, то вона взагалі не мала права звертатися, тому що розрахунок субсидії на неї держава уже надала у вигляді частки субсидії за іншою адресою. На сьогоднішній день чітко зазначено в постанові про те, що субсидія не може надаватися одночасно за місцем реєстрації і за місцем фактичного проживання.

Були також поодинокі випадки, коли люди купували житло або автомобіль, які перевищують 50 тис. грн., і повертали кошти за призначену субсидію через те, що своєчасно не повідомили про дані зміни. Хочу зазначити, що навіть якщо людина здійснила вартісну купівлю, субсидія одразу не припиняється. Дана умова буде врахована при призначенні на наступний період. Тобто до кінця періоду людина отримує субсидію, а дана умова буде врахована потім, і на наступний період субсидія призначатися не буде. Але є винятки. Дану ситуацію  можливо розглянути  на комісії в індивідуальному порядку. На сьогоднішній день є люди, які для купівлі житла чи автомобіля беруть кредити. Якщо вони продають якісь речі і за рахунок даних коштів здійснюється наступна купівля, то за умови наявності підтверджуючих документів комісія приймає позитивні рішення щодо продовження призначення субсидії в таких випадках.

– Чи є якісь штрафи для порушників?

– На сьогоднішній день санкцій для таких осіб не передбачено, лише повертається сума призначеної субсидії, яка була призначена з порушенням умов законодавства.

Записала Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022228 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022259 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022364 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: