ОБЕРЕЖНО, КІР! ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ

29.01.2018 00:00:007 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10798-oberezhno-kir-zakhodi-profilaktiki

Згідно статистичних даних Міністерства охорони здоров’я в 2017 році в Україні зареєстровано 4 782 випадки захворювання на кір, що в 46,9 рази більше ніж в 2016 році                  (2016 рік – 102 випадки, 2015 рік – 105 випадків). Серед захворілих – 3490 дітей та 1292 дорослих. Від ускладнень померло 5 осіб, із них 3 дітей (всі летальні випадки зареєстровані в Одеській області).

Випадки захворювань на кір реєструвалася у 24 регіонах країни, найбільше випадків зареєстровано в Івано-Франківській області – 1344,  Одеській – 1256 та Закарпатській – 637.

За поточний період 2018 року, станом на 24 січня, по Україні вже зареєстровано понад 2 тисячі випадків захворювань, 3 випадки – летальні.

Згідно інформації КЗ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» в Кіровоградській області з початку року, станом на 24.01.2018, зареєстровано 10 вірусологічно підтверджених випадків кору, із них 4 випадки серед дітей та підлітків до 17 років. На кір захворіло: 3 дітей з Гайворонського району, 2 дорослих та 1 підліток (студент)    м. Кропивницького, 2 дорослих з Маловисківського району та 2 дорослих з Кіровоградського району (с. Аджамка). Із 10 захворілих, 6 осіб взагалі не мали профілактичних щеплень проти кору, 4 особи отримали тільки по одній дозі вакцини, що не відповідає Календарю профілактичних щеплень.

По місту Олександрії в 2017 році зареєстрований 1 випадок кору (завізний, захворів учень).

Кір – це інфекційна хвороба, збудником якої є вірус. Кір є одним з найбільш заразних захворювань, відомих у світі, однією з головних причин дитячої смертності. 9 з 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Найчастіше хворіють діти без щеплень, які відвідують організовані дитячі колективи (дитячі садки, школи), але хворіють і дорослі, які є не вакциновані.

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі щодня через кір помирає близько 400 дітей – 150 тисяч щорічно, незважаючи на те, що з 2000 по 2015 рік смертність через кір у всьому світу знизилася на 79%.

Основною причиною зростання захворюваності є недостатнє охоплення дитячого населення профілактичними щепленнями проти кору, яке в 2016 році в державі становило лише 45%. Ліків від кору не існує, єдиним надійним захистом від захворювання є тільки профілактичні щеплення. Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Згідно з календарем в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років – планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.

Захист від кору потрібний, якщо:

– Дитині виповнилося 12 місяців – не зволікайте із плановим щепленням КПК.

– Дитина старша від 1 року і ви пропустили перше щеплення – негайно надолужте його, звернувшись до вашого медичного закладу.

– Дитині 6 років – це час іти на планову ревакцинацію КПК.

– Ви пропустили планову ревакцинацію в 6 років – у цьому випадку зверніться до медичного закладу, адже тільки дві дози вакцини забезпечують повний захист.

– Дитині 6 та більше років і вона не має жодного щеплення КПК – у такому разі потрібно зробити два щеплення з інтервалом не менше одного місяця.

– Ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень – у цьому випадку дитину також потрібно вакцинувати.

– Підлітки, а також дорослі, що не хворіли на кір, не отримували щеплень від кору – їм також потрібна вакцинація від кору.

– Діти старші 1 року та особи у віці до 30 років, які не щеплені проти кору, не хворіли раніше на кір або не мають відомостей про щеплення, за епідемічними показами підлягають щепленням проти кору протягом 72 годин з моменту контакту з хворим.

Інкубаційний період (момент від потрапляння збудника в організм до появи перших ознак захворювання) триває, в середньому, від 7 до 17 днів, однак, може тривати до 21-го дня.

Джерелом інфекції є хвора людина з останніх двох днів інкубаційного періоду до п’ятого дня після появи висипу.

Механізм передачі інфекції – повітряно-крапельний. Зараження відбувається через вдихання з повітря найдрібніших крапель (аерозолю) слизу, що містять віруси, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворої на кір людини. Збудник потрапляє до організму через верхні дихальні шляхи або кон’юнктиви.

У типових випадках в перебігу хвороби виділяють 3 періоди: катаральний (початковий, продромальний), період висипань та пігментації. Катаральний період починається гостро, симптоми захворювання схожі з симптомами ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція): з’являються сильний головний біль, слабкість, підвищення температури тіла до 39-400С, нежить, сухий, болісний кашель, збільшення шийних лімфоузлів, запалення слизової оболонки ока (очі червоніють, з’являється сльозотеча, світлобоязнь). На 2-3-й день на слизовій оболонці піднебіння появляються рожеві крапкові висипання. На слизовій оболонці щік на рівні малих корінних зубів, а іноді на слизовій оболонці губ і кон’юнктиві з’являються дрібні папули (діаметром 0,5-1 мм), які мають сірувато-білий колір, підносяться над поверхнею слизової оболонки, оточені віночком гіперемії. Папули не зливаються між собою. Ці елементи є специфічним симптомом кору і носять назву плям Бєльського-Філатова-Коплика. Вони зберігаються 2 – 4 дні і зникають в перший, рідше другий день періоду висипання. Перші висипання з’являються на 4-5-й день хвороби і тривають, зазвичай, 3 дні. Характерна етапність висипань – з верху до низу тіла: перші елементи висипу виникають за вухами, на спинці носа, потім протягом першої доби швидко поширюється на обличчя, шию, частково, на верхню частину грудей і спини; на 2-у добу висип покриває весь тулуб, а на 3-й – верхні і нижні кінцівки. Висип, в більшості випадків, яскрава, плямисто-папульозна, розташовується на незміненій шкірі, іноді – з геморагічним компонентом, місцями утворюються суцільні поля еритеми. З 4-го (іноді з 3-го) дня від початку висипання настає період пігментації: висип починає тьмяніти, стає бурою або світло-коричневою. Пігментація відбувається в тій же послідовності, що і висипання. Одночасно регресують катаральні явища і зменшується інтоксикація, при відсутності ускладнень температура нормалізується.

При неускладненому перебігу хвороби, вже із 4-го дня від початку висипань стан здоровя хворого поліпшується: нормалізується температура тіла, поступово проходять нежить та кашель, верхній шар шкіри, на якому був висип, злущується.

При тяжкому перебігу хвороби можуть виникнути небезпечні ускладнення. В результаті ослаблення імунітету, організм хворого стає більш чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції. Можуть виникнути запалення органів дихання (пневмонія, бронхіт), середнього вуха (отит), а в деяких випадках – головного мозку (енцефаліт).

У випадку з кором, батьки не повинні відмовлятися від госпіталізації своєї дитини, якщо наполягає лікар.

В приміщенні, де перебуває хворий, слід  проводити вологе прибирання з використанням деззасобів і провітрювання.

У разі виявлення хворого на кір в організованих колективах необхідне забезпечення максимальної можливої ізоляції групи (класу) від іншого колективу на 21 день, заборони приймання не щеплених осіб і осіб без довідки, про перенесене захворювання на кір, на термін карантину; встановлення щоденного медичного нагляду за особами, які знаходились в контакті з захворілим  протягом 21 дня, посилення дезінфекційних заходів.

Л. Хільченко – заступник начальника управління – начальник відділу

державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Олександрійського міського управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Фото: OnHealth

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022356 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: