Декларація доходів громадянами у 2018 році: терміни, категорії, зміни

19.01.2018 00:00:001 переглядАвтор: admin
/qualityoflife/10794-deklaraciya-dokhodiv-gromadyanami-u-2018-roci-termini-kategoriyi-zmini

Із 1 січня 2018 року в Олександрії розпочалася деклараційна кампанія громадянами своїх доходів, які вони отримали минулого року. Про терміни подачі декларації, про зміни, які чекають на декларантів цього року та про те, яка категорія декларантів є найбільш чисельною, розповіла головний державний інспектор Олександрійської ОДПІ Яніна Нечипоренко.

– Коли завершується термін подачі декларації про доходи та термін сплати задекларованих сум?

– Деклараційна кампанія триватиме 4 місяці впродовж січня-квітня включно. Останнім днем подання декларації про майновий стан і доходи цього року буде 2-ге травня, а термін сплати задекларованих сум і податків за цими деклараціями спливає 31-го липня. Декларуванню підлягають оподатковані доходи, з яких протягом минулого року не був утриманий податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

– Чи є в цьому році якісь зміни у декларуванні? Кого з декларантів вони торкнуться?

– У цьому році відбулися зміни у декларуванні спадщини. Якщо минулого року нульова ставка податку на доходи була в тому випадку, коли спадкоємці або ті, хто отримував майно за договором дарування, були членами сім’ї першого ступеня споріднення (діти, батьки, чоловік або дружина), то в цьому році від сплати податку звільнені й члени сім’ї другого ступеня споріднення (рідні сестри чи брати, дід, баба та онуки). Тобто, в 2018 році при декларуванні спадщини та майна за договором дарування за 2017 рік ці категорії сплачувати податок вже не будуть, і декларації їм подавати не потрібно.

Крім цього, декларантами є орендарі ставків, особи, які надають в найм житло, громадяни з іноземними доходами, а також зараз значно зростає чисельність громадян, яким банк прощає борг за отриманими кредитами. Тобто, якщо особі банком прощена певна сума боргу, то для такої особи це є дохід, який теж необхідно задекларувати й сплатити встановлені ставки податку на доходи – це 18 %, і військового збору 1,5 %.

Також в цьому році, я гадаю, буде більше осіб-декларантів, які надали в оренду власне житло. Це пов’язано з тим, що Управління праці соціального захисту населення розпочало надавати субсидії особам, які орендують житло, тобто, орендарі можуть на себе оформити субсидію після подання договору оренди до Управління праці. Такі орендодавці теж обов’язково мають заповнити декларацію та сплатити відповідні суми податку.

– Які категорії декларантів є найбільш чисельними?

– Так склалось і історично, і географічно, що найбільш чисельною категорією декларантів на Олександрійщині є одноосібники. Це громадяни, які мають у власності земельні ділянки, вирощують на них сільськогосподарську продукцію, реалізують її, і з цього отримують дохід. Такі громадяни не є зареєстрованими фізичними особами-підприємцями, а тому декларують свої доходи саме за підсумками річного декларування. Якщо говорити про минулий рік, то одноосібниками було подано 1232 декларації на загальну суму 11,5 млн грн., при цьому нарахований податок на доходи склав більше 2 млн грн. Ми маємо на увазі, що відповідно до норм Бюджетного кодексу України, 60% податку на доходи залишається в районному бюджеті. Ті кошти, які можна спрямувати на власні потреби, залишаються безпосередньо на місцях.

Другою за чисельністю категорією декларантів кожного року є особи, які отримують спадщину або майно за договорами дарування. Минулого року таких декларантів було 289 осіб із доходом майже 25 млн грн., на який відповідно нараховано 1млн 200 тис. грн. податку.

– Щойно відлунали новорічні свята, і багато громадян заробляли гроші, виконуючи ролі Дідів Морозі, Снігуроньок або інших казкових персонажів. Чи треба таким особам декларувати свої доходи?

– Якщо Дід Мороз чи Снігуронька є зареєстрованими фізичними особами-підприємцями, то вони не зобов’язані декларувати доходи. Вони ці податки сплачують в межах своєї підприємницької діяльності. А ті, хто підзаробляє на новорічних святах, ця діяльність для них не є постійною і вони її не реєструють як підприємницьку, то тоді такі доходи декларуються за рік. Минулого року з такими доходами до нас добровільно прийшли і задекларували доходи 300 осіб.

– Хто з декларантів є найбільш відповідальними і не ухиляються від подачі декларації про доходи до податкової інспекції?

– Найвідповідальнішою категорією декларантів є саме спадкоємці, тому що ми співпрацюємо з нотаріусами. Нотаріуси при оформленні договорів спадщини чи дарування чітко зазначають особі, що вона повинна прийти в певний термін до податкової інспекції і подати декларацію. Люди про це знають і не забувають, тому ця категорія в нас, зазвичай, найбільш відпрацьована. Також завдяки співпраці з райдержадміністрацією, сільськими та селищними радами Олександрійського району, доволі відповідально до цього ставляться одноосібники. Ми сподіваємося, що так буде і в цьому році, і тому просимо одноосібників не чекати нагадування, повідомлення сільського чи селищного голови про те, що вже час декларувати доходи, а самостійно підходити до нас.

– Що чекає на людину, яка ухиляється від декларування своїх доходів?

– За неподання декларації законом адміністративної відповідальності не передбачено, тому таке декларування залишається добровільним. Ми не маємо права притягувати людину до відповідальності, але є інформація Управління праці про те, кому з громадян, які винаймають житло, вони надали субсидію. Відповідно ми можемо запросити до себе тих людей, які це житло здали, і тут вже в будь-якому разі доведеться задекларувати. Ще є дуже багато випадків, коли люди пишуть звернення, пишуть заяви про те, що хтось отримав дохід, і просять перевірити, чи є такий дохід оподаткованим та чи є ця людина підприємцем. Якщо вона не підприємець, а доходи отримує, то ми теж залучаємо таку людину до декларування.

– Куди звертатися громадянам, щоб подати декларацію про доходи?

– Для подання декларації мешканцям міста та району слід звертатися до податкової інспекції, яка знаходиться у м. Олександрія по вул. Святомиколаївській, 17. Підходити у 2-гу або 206-ту кімнату та мати при собі паспорт та ідентифікаційний номер. Ми кожному допоможемо в заповненні бланку та детально розкажемо, як правильно подати декларацію.

Записали Ірина Гайдук,

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022227 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: