Профілактика поліомієліту

12.01.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10793-profilaktika-poliomielitu

Якщо ви збираєтесь відвідати інші країни, пам’ятайте про ризик захворювання на поліомієліт.

Поліомієліт – гостра інфекційна хвороба, яка викликається вірусами поліомієліту. Поліовірус вражає нервову систему людини та здатен викликати не зворотні паралічі.

Джерелом інфекції є хвора людина або вірусоносій. До здорової людини збудник потрапляє через рот або носоглотку та розмножується  в кишечнику.

Шляхи передачі інфекції – харчовий (з інфікованими харчовими продуктами), водний (через воду із джерел водопостачання з фекальним забрудненням та воду із відкритих водойм, що використовуються для купання) та контактно-побутовий (через інфіковані предмети побуту, руки). Механічним переносником збудника можуть бути мухи. 

Хворіють на поліомієліт здебільшого діти до 5 років, але захворіти можуть усі не вакциновані – і дорослі, і діти.      

Розрізняють дві форми поліомієліту: непаралітична та паралітична. Непаралітична форма перебігає у вигляді так званої «малої хвороби» (абортивна форма), яка проявляється                        короткочасною лихоманкою, катаральними (кашель, нежить, біль у горлі) та диспептичними явищами (нудота, блювота, рідкі випорожнення). Паралітична форма є найважчою, протікає                   із розвитком паралічів кінцівок (зазвичай ніг) та виникає в одному із 200 випадків інфікування.                5-10% хворих на паралітичну форму поліомієліту помирають.

Єдиним специфічним захистом від поліомієліту є вакцинація. Вакцинація проти поліомієліту проводиться згідно Календаря профілактичних щеплень в Україні.

При плануванні тривалого перебування на території країн, у яких існує ризик виникнення випадків поліомієліту, необхідно не менше ніж за 4 тижні до від’їзду провести імунізацію проти поліомієліту (перед вакцинацією необхідно обов’язково отримати консультацію у лікаря).

Щоб не захворіти на поліомієліт під час перебування у країнах, в яких існує загроза інфікування необхідно: додержуватись правил особистої гігієни (мити руки перед вживанням їжі, піcля відвідування туалету та місць масового перебування людей, обробляти руки дозволеними до використання дезінфектантами); не пити воду з неперевірених джерел водопостачання, пити тільки кип’ячену або бутильовану воду; користуватися індивідуальним посудом; молоко вживати тільки у кип’яченому вигляді; свіжі овочі, фрукти, сухофрукти та зелень перед вживанням після миття під проточною водою ополоснути кип’яченою чи бутильованою водою; не купатися в непроточних водоймах, місцях несанкціонованих пляжів, не ковтати воду під час купання; уникати контактів із людьми, що мають прояви гострих респіраторних захворювань, кишкових інфекцій, тощо.

Країни, в яких існує ризик виникнення випадків поліомієліту: Ірак, Камерун, Центральноафриканська Республіка, Чад, Ефіопія, Гвінея, Кенія, Ліберія, Мадагаскар, Нігер, Сомалі, Південний Судан.

 Завідувач Олександрійського міськміжрайонного відділу

ДУ «Кіровоградський ОЛЦ МОЗ України»

Марина Первак

Фото: Вікіпедія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022251 перегляд

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: