Як розпочати доросле життя підліткам: поради психолога

11.01.2018 00:00:007 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10791-yak-rozpochati-dorosle-zhittya-pidlitkam-poradi-psikhologa

Поняття «культура сексуальної поведінки» до цих пір сприймається частиною суспільства як щось закрите і втаємничене. Нове покоління продовжує «набиратися розуму» зі сторінок не завжди «високої» літератури чи телепродукції розважального рівня, в тому числі серіалів та кіно. Коли підліток досягає віку, де починаються перші кроки у доросле життя, він має чимало запитань. Але кому їх поставити він не знає. Іноді підлітки бояться їх задавати, щоб не виглядати недостатньо «крутим» в очах своїх однолітків, адже він думає, що в цьому віці вже повинен знати все і про кохання і про сексуальне життя. Психолог Олександрійського політехнічного коледжу Ольга Нємова говорить ,що незручні питання варто не тільки задавати, але й давати на них кваліфіковані відповіді. Бо від цього залежить формування особистості дитини і його подальшого дорослого життя.

– Коли настає час розпочинати статеве життя?

– Коли я проводжу лекції на цю тему, перше, що турбує молодь, – це коли ж уже можна? Як визначити, що я готовий до сексуального життя?

Я раджу задавати собі та своєму партнеру такі питання:

Скільки часу ви зустрічаєтесь?( важливо, щоб пара пройшла весь шлях розвитку стосунків від «конфетно-букетного» періоду до більш сталих стосунків).

Чи цікаво вам разом без сексу? (обов’язково в парі має бути схожа система цінностей).

Чи застосовувався проти вас якийсь тиск або ви самі себе в чомусь переконуєте? – Не робіть того, чого ви не бажаєте.

Які засоби контрацепції ви будете використовувати?

Чи буде вам соромно, якщо хтось дізнається, що ви займаєтеся сексом? – Не робіть того, за що вам буде соромно.

І останнє питання: Що ви будете робити в разі незапланованої вагітності?

Більшість підлітків відповідає: «Я не зможу задати своєму партнеру такі питання». Тоді я відповідаю: «Значить ви не готові до сексу». Адже єдиний фізіологічний акт у людини, для якого потрібен інший партнер – це сексуальний акт, тому недостатньо задавати ці питання тільки собі.

– Що впливає на сексуальну поведінку підлітків? Чому так важливо ретельно підготуватися до статевого життя?

– Сексуальна поведінка підлітків дуже часто залежить від алкоголю. Статистика показує, що перший статевий контакт у 20% молоді, які починають жити статевим життям до 16 років, відбувається під впливом алкогольного сп’яніння в умовах, що не відповідають ні гігієнічним нормам, ні їхньому психологічному стану. Так, у нас зараз є засоби від венеричних захворювань, пігулки від небажаної вагітності, але в нас немає пігулок від психологічної травми.

Як показують дослідження, перший статевий контакт для більшості підлітків мав негативні наслідки. 30% підлітків це не сподобалось, 40% відчували себе некомфортно, а 20% взагалі цього не бажали. І скільки ж залишається тих, які були до цього готові? Тому фізіологія в цьому відіграє не першочергове значення. На першому місці стоїть психологічна готовність до статевого життя.

– В якому віці і як батькам слід розпочати статеве виховання?

– Батьки стикаються з проблемою статевого виховання двічі в житті. Перший раз – в 3 роки, коли дитина задає питання, звідки беруться діти, і другий раз, коли вона вже проявляє статеву активність. Тому батькам для того, щоб правильно відповісти на питання про секс, треба бути самим статево зрілими і сексуально-культурними людьми. Але в нас, нажаль, такої культури немає. Вона починається з самого малечку, коли дитина вчиться говорити і ми називаємо речі своїми іменами: чашку – чашкою, стілець – стільцем. А статеві органи ми як називаємо? Горобчик, півник, лисичка і т.д. І коли в 9 класі дитина чує слово «пеніс», в неї неадекватна реакція.

Отже, починати статеве виховання своїх дітей батьки повинні з самого малечку. Слід навчити їх називати органи своїми іменами, а також розповісти, як правильно за ними доглядати. Говорячи на ці теми, ви також вберігаєте свою дитину від розбещення, пояснюючи, що це інтимні органи і нікому неможна їх торкатися та показувати і т.д.

Якщо ж батьки проґавили цей момент, і їм здається, що дитина проявляє статеву активність, то зараз саме час розпочати. Можна розкласти на видному місці в кімнаті дитини журнали на тему статевого виховання, які б вона могла прочитати. Обов’язково повинна бути довірлива розмова. Наприклад, коли у вас доброзичливі стосунки і дитина спокійна, ви можете запитати дитину: «Що ти будеш робити, якщо тобі друзі запропонують проїхатися на чужій машині? Що ти будеш робити, коли вони тобі запропонують випити алкогольні напої? Що ти будеш робити, коли залишишся з хлопцем наодинці і він запропонує тобі близькість?» Такими розмовами батьки повинні підготувати свою дитину до небезпек.

– Що робити батькам, які підозрюють прояви сексуальної активності у своїх дітей-підлітків?

– По-перше, підлітки повинні знати все про засоби контрацепції, оскільки у нашої молоді дуже багато міфів про те, як не завагітніти. Є один мінус: більшість засобів контрацепції для дівчат, які не народжували, їм не підходять, а інші занадто дорогі, тому в них залишається не так багато вибору, окрім презервативу. І вони повинні знати про нього все – де його купувати та як обрати якісний презерватив.

Мене дивують деякі батьки, які говорять: «Я ніколи не зможу поговорити зі своєю дитиною про «це». Краще зробити аборт». Але ці батьки не усвідомлюють, що аборт – це не тільки операція, яка може призвести до фізіологічних наслідків (особливо якщо переривається перша вагітність) – можуть бути і запалення, і кровотечі, і такі незворотні наслідки, як безпліддя. Аборт – це ще й психологічна, душевна травма, оскільки почуття провини за перерване життя може супроводжувати потім молоду жінку все її подальше життя. Тому краще попередити небажану вагітність, ніж потім мати негативні наслідки.

Підлітки, які починають проявляти статеву активність, повинні також знати все про венеричні захворювання, оскільки людина потрапляє в халепу не через те, хто вона є, а через те, що вона робить. Жодні пігулки не вберігають від венеричних захворювань, крім презерватива. У нас на сьогоднішній день існує близько 50-ти інфекцій, які передаються статевим шляхом, і 8 з них – смертельні. А підлітки взагалі не знають, як ці хвороби передаються, які симптоми і куди звертатися в такому випадку.

Цю інформацію молодь повинна отримувати від дорослих, але нажаль вони її отримують не з тих джерел, які можуть це подати компетентно і грамотно.

Багато батьків роблять помилку, коли залякують дітей. Мама залякує дівчину небажаною вагітністю, і вона починає боятися хлопців уже в будь-яких ситуаціях. Тато може залякати хлопця венеричними захворюваннями. Це все неправильно. Так, дитина повинна знати про небезпеки, але батьки повинні їй показати, що секс – це здорове прекрасне явище, яке є неодмінним у нашому житті.

Записала Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022228 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022255 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022359 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: