Підліткова наркоманія: чому підлітки стають наркоманами та як зрозуміти, що в дитини з’явилася пагубна звичка

15.12.2017 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10783-pidlitkova-narkomaniya-chomu-pidlitki-stayut-narkomanami-ta-yak-zrozumiti-shho-v-ditini-zyavilasya-pagubna-zvichka

Закінчення, початок тут

– Як слід поводити себе з дитиною, коли батьки помітять ці тривожні ознаки?

Якщо ви помітили такі прояви, з дитиною треба поговорити про це, але не тиснути, тому що на кожну дію є протидія, і дитина може ще більше замкнутися, не довіряти вам і ще глибше все приховувати. Обов’язково слід поговорити про ті прояви, які ви виявили, запропонувати огляд у спеціаліста, або навіть в домашніх умовах пройти тестування. Зараз в аптеках є тести на виявлення наркотичних засобів і в домашніх умовах це легко зробити, але, знову ж таки, все повинно бути на довірі. Батькам слід показати, що вони хочуть допомогти, а не покарати, і ще більше поглибити той поганий стан, в якому знаходиться дитина.

Діти будуть виправдовуватися та завіряти, що вони самі все вирішать і скоро зав’яжуть. Та ні в якому разі не можна вірити цим завірянням, тому що це, як правило, такий психологічний хід, щоб відійти від проблеми. І раджу все ж таки звертатися до спеціалістів. У нас можливе навіть таємне консультування, тому що дуже багато батьків бояться звертатися, бояться втратити роботу, якийсь соціальний статус, тобто приховують проблеми, але, на жаль, цим вони роблять своїм дітям тільки гірше, тому що проблема сама не зникне, як вони вважають. У разі анонімного консультування ми на облік не ставимо, тому що часто люди дуже бояться обліку і з цієї причини не звертаються. Ми оглядаємо, консультуємо та надаємо поради кожному індивідуально, тому що причини, які призводять до вживання наркотичних засобів, у кожного свої.

Інколи батьки вважають, що своїм тиском, авторитетом чи зв’язками вони можуть вирішити цю проблему, але насправді це не так. Проблеми дуже глибокі, психологічні, і тиском, допитами вони не вирішуються.

Як правило, до нас звертаються тоді, коли вже є якісь фізичні прояви, наслідки вживання наркотиків, і на дитину вже треба інвалідність оформляти, або в ході якоїсь кримінальної справи, тобто вже міліція привозить, або вже просто не можуть витримувати, приховувати крадіжки, зникнення грошей, агресію. Часто бувають випадки, коли діти навіть б’ють батьків.

– Чи кожна дитина схильна до вживання наркотичних засобів? І чи можуть батьки якось цьому запобігти?

– Це проблема не тільки медична, це проблема соціальна. Є таке поняття, як наркогенність, тобто не в кожній сім’ї буде дитина схильна до наркотиків. Якщо сім’я, в якій росте дитина, нормальна, повноцінна, то батьки закладають в дитину такі цінності, що вона не буде сприймати наркотик, як би її не заманювали. Узагалі дітям потрібно розповідати про наркотик вже починаючи з 7-8 років, адже вони дивляться телебачення, користуються Інтернетом, де є багато негативної інформації. Але розповідати треба не так, як дорослому чи підлітку, а у вигляді гри, коротких бесід, ненав’язливо, не зацікавлювати, а навпаки, підкріпляти фізіологічний страх перед наркотиком, який присутній у кожного від природи. Ви не зможете повністю ізолювати дитину від суспільства, вона в будь-якому разі буде спілкуватися з іншими людьми. У житті дитини будуть ситуації, коли її намагатимуться зацікавити наркотиком, тому батькам необхідно працювати в цьому напрямку, щоб підготувати дитину до такого життя. 

Наркоманія – це не примха і не якась забаганка – це хвороба. Вона серйозна і не вибирає ні бідних, ні багатих, хоча в суспільстві й існує така думка, що хворіють переважно бідні, діти з неповних сімей, знедолені. Є багато в нас таких випадків, коли наркотичну залежність мають освічені молоді люди, або діти з багатих родин. Тому ще раз наголошую, будьте уважними до своїх дітей, більше говоріть із ними, а якщо біда все ж таки сталася – звертайтеся до спеціалістів, адже ваше зволікання може коштувати дитині життя.

Записала Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: